Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Så mange satellitter omringer jorden

Kan du telle dem?

Skrevet av / 10.03.14 - 15:07
Så mange satellitter omringer jorden

Mye av vår moderne teknologi fungerer takket være kommunikasjon med satellitter. Det er vanskelig å gå en dag uten å ha brukt en kommunikasjonssatellitt minst én gang. Når man ser på TV, hører på radio, bruker mobiltelefon eller internettet, er sjansen stor for at kommunikasjonen har foregått via satellitt i ett eller annet ledd i signalveien.

Andre typer
Andre typer satellittbruk er til astronomi og romforskning, som Hubble- og Kepler-teleskopene, vær- og miljøsatellitter, spionsatellitter, søk- og redningssatellitter, og så videre.

Selv trivielt tidsfordriv er bundet til satellitter. Hvis du for eksempel poster en oppdatering på Facebook fra din mobil, merkes den automatisk med din posisjon i avsenderøyeblikket. En posisjon, som oppdages via signaler hentet direkte fra tre eller flere satellitter i GPS-nettverket.

Pr. oktober 2013 var det 1071 funksjonelle satellitter i bane rundt jorden. Halvparten er i lav bane (Low-Earth Orbit), mens resten er lenger ute.

Vala Afshar, markedssjef for nettverksinfrastrukturselskapet Extreme Networks, postet nylig en perfekt illustrasjon av vår teknologiske klode, på Twitter.

BhmxljmIgAAqwaI.jpg_large

Dette bildet, illustrert av European Space Agency, gir et imponerende innblikk i hvor avanserte vi har blitt, men også hvor sårbar vår teknologi er mot ytre påvirkninger. En stor solstorm kan lett slå ut deler av satellittene, som potensielt kan gi store konsekvenser for den digitale teknologien som nå har blitt vår hverdag.

Tanken bak
Ideen bak kommunikasjonssatellitter er for øvrig uttenkt av den engelske science fiction-fortatteren Arthur C. Clarke, som i 1945 skrev om den i teknologitidsskriftet Wireless World.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top