TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

Så mange satellitter omringer jorden

Kan du telle dem?

forfatter
Publisert 10.03.14 - 15:07

Mye av vår moderne teknologi fungerer takket være kommunikasjon med satellitter. Det er vanskelig å gå en dag uten å ha brukt en kommunikasjonssatellitt minst én gang. Når man ser på TV, hører på radio, bruker mobiltelefon eller internettet, er sjansen stor for at kommunikasjonen har foregått via satellitt i ett eller annet ledd i signalveien.

Andre typer
Andre typer satellittbruk er til astronomi og romforskning, som Hubble- og Kepler-teleskopene, vær- og miljøsatellitter, spionsatellitter, søk- og redningssatellitter, og så videre.

Selv trivielt tidsfordriv er bundet til satellitter. Hvis du for eksempel poster en oppdatering på Facebook fra din mobil, merkes den automatisk med din posisjon i avsenderøyeblikket. En posisjon, som oppdages via signaler hentet direkte fra tre eller flere satellitter i GPS-nettverket.

Pr. oktober 2013 var det 1071 funksjonelle satellitter i bane rundt jorden. Halvparten er i lav bane (Low-Earth Orbit), mens resten er lenger ute.

Vala Afshar, markedssjef for nettverksinfrastrukturselskapet Extreme Networks, postet nylig en perfekt illustrasjon av vår teknologiske klode, på Twitter.

BhmxljmIgAAqwaI.jpg_large

Dette bildet, illustrert av European Space Agency, gir et imponerende innblikk i hvor avanserte vi har blitt, men også hvor sårbar vår teknologi er mot ytre påvirkninger. En stor solstorm kan lett slå ut deler av satellittene, som potensielt kan gi store konsekvenser for den digitale teknologien som nå har blitt vår hverdag.

Tanken bak
Ideen bak kommunikasjonssatellitter er for øvrig uttenkt av den engelske science fiction-fortatteren Arthur C. Clarke, som i 1945 skrev om den i teknologitidsskriftet Wireless World.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Hi-fi-oppfinneren - Oskar Heil Oskar Heil kjennes kun av de få, men hans oppfinnelse har satt fingeravtrykk på hi-fi verdenen, og hans diskantenheter brukes overalt.
Se de kuleste dingsene fra verdens største tech-messe CES-messen i Las Vegas er stedet man finner teknologiske nyheter. Både de store og nyskapende - og de litt mer snodige
Denne projektoren går på batteri Nå kan du ta med storskjermen hvor som helst!
CES 2022: Hva får vi se på årets største elektronikkmesse? Mens CES ble en ren digital affære i 2021, satses det fremdeles på at CES 2022 blir en fysisk messe. Her er noe av det vi får se.
Forbrukere vil ikke betale selv for grønn teknologi Vi er positive til grønn teknologi – men kun hvis arbeidsgiveren tar regningen.
Se roboten Ameca gjøre grimaser som et menneske Ny video viser prototype av en ekstremt menneskelignende robot, som gjør grimaser og rynker øyebrynene, så man får frysninger nedover ryggen
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend