Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Punk-single fra 1983 har digital musikkvideo som B-side

Retro-futurisme på sitt kuleste!

Skrevet av / 24.06.14 - 12:00
Punk-single fra 1983 har digital musikkvideo som B-side

B-siden på Chris Sieveys single ”Camouflage” fra 1983 låter som en usammenhengende smørje av ulyd. I virkeligheten er det en digital musikkvideo, analogt lagret.

Programmeringen er gjort til en superkompakt hjemmedatamaskin ved navn ZX-81, produsert av Sinclair Research i 1981. Ved korrekt innlasting ville man se en dataanimert musikkvideo, kodet i rillene på en vinylplate. Blir det fetere enn dette?!

Omslagsbilde på singelen "Camouflage" av Chris Sievey.
Omslagsbilde på singelen «Camouflage» av Chris Sievey.

I tillegg til å drive med musikk i punkbandet The Freshies og opptre som en merkelig, komisk karakter ved navn Frank Sidebottom, puslet Chris Sievey med dataprogrammering for nevnte ZX-81. En hobbydatamaskin som bare veide 340 gram(!), helt uten bevegelige deler og uten skjerm (den skulle kobles til TV-apparatet). Internminnet var svimlende 1 kB (kilobyte!), og data ble overført til og fra kassettbånd i en hastighet av 250 baud (signaler pr. sekund, som regel det samme som bits pr sekund).

Chris Sievey programmerte altså en (meget primitiv) animert musikkvideo til sangen ”Camouflage”, som han så valgte å trykke i rillene på B-siden. For å kunne se musikkvideoen, måtte man kjøpe singelen, spille over B-siden til kassettbånd, og til slutt laste kassettdataen inn på datamaskinen ZX-81. Unøyaktig overføring ville ødelegge hele operasjonen, og videoen ville ikke kunne sees.

Med andre ord, det var nesten ingen som noensinne fikk sett noe i det hele tatt, og enda færre som fikk sett hele. Faktisk var det ikke før i 2011 hele videoen ble utvunnet plettfritt, av en YouTube-bruker med dekknavn soundhog09. Dette etter han hadde klart å finne et nærmest lytefritt eksemplar av singelen på vinyl, for deretter å nøye rengjøre rillene med trelim (lim påføres, det tørker, limet rives av). Lydsporet ble spilt inn på PC og digitalt renset for knitring og spraking, før det til slutt ble spilt over på kassett og så spilt av på et ZX-81 PC-emuleringsprogram.

Når man ser videoen over 30 år etter den ble kodet, er det ganske primitive saker. Likevel er mange kunstnere i dag fascinert av retrofuturistiske teknikker som dette. Man kan si at Sieveys eksperiment var forgjengeren til CD-er med utvidet CD-ROM-del (”Enhanced CDs”), som kom på slutten av 1990-tallet. Og endelig har vi teknologien til å få hentet ut datakoden fra vinylsingelen fra 1983, så vi kan se hva som er på den.

Se videoen, analogt rippet av YouTube-bruker soundhog09 her:

Kilde: UsVsTh3m

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top