3D-printere

3D-printere kan produsere alt fra smykker til plastmodeller av sportsbiler.
Annonse
Annonse
forfatter

Blekkskriveren gjorde det i sin tid enkelt å trykke dokumenter og fremkalle bilder hjemme på skrivebordet. Nå vil 3D-printeren gi oss en fabrikk på kjøkkenet i tillegg.

Tidligere – for 5-10 år siden – krevde det et team av verktøymakere og folk i blå kjeledresser for å ta spranget fra en god idé til industriell produksjon. Og det måtte produseres mange eksemplarer for å tjene inn millioninvesteringen i maskineri. I dag kan du bli din egen produsent, og på få timer fremstille unike gjenstander: Leketøy, mekaniske deler, smykker. Objekter som før bare kunne lages på fabrikk, kan nå skapes på en 3D-printer.

Mikro-bilfabrikken Local Motors har nettopp skrevet kontrakt for å utvikle verdens første 3D-printede elbil. Her ses fabrikkens ferdigbil Rally Fighter.
Mikro-bilfabrikken Local Motors har nettopp skrevet kontrakt for å utvikle verdens første 3D-printede elbil. Her ses fabrikkens ferdigbil Rally Fighter.

Og har du ikke selv råd til å investere i en profesjonell 3D-printer kan du får produsert dine oppfinnelser på 3D-trykkerier i inn- og utland. Et av de mest kjente er amerikanske Shapeways, som både fungerer som produksjonssentral og salgskanal for 3D-print. Her kan man få realisert sine idéer i et mangfold av materialer, fra forskjellige typer av plast via keramikk og gummi til stål, sølv og gullbelagt bronse. Etter 10-15 dager mottar du tingene i posten.

”I gamle dager kunne man ikke som privatperson ringe til en fabrikk og be dem om å produsere ting for deg. I dag har virksomhetene nettsider og de er parat til å ta imot ordrer fra enkeltpersoner. Kredittkort eller PayPal? No problem! Det er nesten like lett som å handle på Amazon”, uttaler Chris Anderson, tidligere sjefredaktør i teknologimagasinet Wired, som nå eier sin egen robotfabrikk.

En ny industriell revolusjon
3D-print har på 10 år gått fra å være en kostbar hobby for de få, til å bli tilgjengelig for de fleste. Og i den profesjonelle verden er de printede objektene flyttet fra prototypelaboratoriet og arkitektkontoret ut i selve produksjonshallen. I stedet for å støpe plast- og metallgjenstander kan alt printes ut. Et eksempel fra våre egne spalter er Motorolas moduloppbygde smartmobil, Project Ara, hvor både plastdeler og elektronikk skal fremstilles med 3D-printteknikk.

Annonse
Amerikanske Makerbot er blant de mest populære – og strømlinjeformede – hjemme-3D-printere.
Amerikanske Makerbot er blant de mest populære – og strømlinjeformede – hjemme-3D-printere.

Tilhengere av 3D-print mener vi er ved begynnelsen til en ny industriell revolusjon. En revolusjon hvor masseproduksjon i få og store virksomheter blir avløst av små eller unike serier skapt i et mylder av mikrovirksomheter. Alle kan bli produsent, og i en globalisert verden kan vi alle bli hverandres kunder og underleverandører via internett.

Din lokale bilfabrikk
Da Henry Ford oppfant samlebåndet revolusjonerte det bilproduksjonen. Den gang var masseproduksjon løsningen. I dag kan fem mann i en ombygget garasje stare sin egen bilfabrikk. Local Motors, som har fremstilt 3D-printede bildeler siden 2010, inngikk nå i februar en avtale om å utvikle den første 3D-printede elbil. Bilen skal stå ferdig i løpet av 2014.

Local Motors har i dag to såkalte mikrofabrikker i henholdsvis Chandler i Arizona og Las Vegas. Fabrikkene er en kombinasjon av produksjonsvirksomhet, show-room og verksted. Og det er meningen at kunder som kjøper en bil hos Local Motors selv skal kunne være med på å bygge den i den nærmeste mikrofabrikk. Det er Local Motors uttalte mål å starte opp 100 mikrofabrikker rundt om i hele verden de neste 10 år. Så din neste bil blir kanskje printet ut like rundt hjørnet og etter dine egne instruksjoner.

Slik blir du din egen fabrikant
For å komme i gang må du først og fremst ha en idé. Og den idéen skal så omdannes til en 3D-modell i en datamaskin. Det er også en fordel å ha (adgang til) en 3D-printer.

RepRap er en open source 3D-printer, som mange av hobby-3D-printerne er basert på. For å gjøre konstruksjonen så billig som mulig, må man selv 3D-printe plastdelene til printeren!
RepRap er en open source 3D-printer, som mange av hobby-3D-printerne er basert på. For å gjøre konstruksjonen så billig som mulig, må man selv 3D-printe plastdelene til printeren!

Tre viktige faktorer i 3D-printing: Utvalg av materialer, antall printerhoder og størrelsen. De fleste 3D-printere til hobbybruk printer ved hjelp av såkalte filamenter, dvs. tråder, som oftest er i plast. Er printeren utstyrt med et hode kan man printe i et materiale av gangen. Om det er flere kan mer komplekse objekter i mange farger eller materialer bygges opp. Og til slutt er printerens fysiske størrelse avgjørende for hvor store objekter man kan fremstille.

Annonse

De første 3D-printerne brukte gips som byggemateriale. De ferdige figurene var forholdsvis skrøpelige, men ble ivrig tatt i mot av for eksempel arkitekter som kunne benytte printeren til å lage tredimensjonale modeller. Det mest vanlige materiale for 3D-print i dag er plast. En tynn plasttråd varmes opp i printerhodet, som så blir til en klatt på arbeidsbordet.

Enten materialet er plast, harpiks eller metall kreves det en separat mekanisme for hvert materiale eller farge. De billigste modellene kan bare printe med et materiale av gangen. Det setter grense for hvor avansert figuren kan bli. Er det behov for flere materialer eller farger kan objektet imidlertid printes i flere omganger og settes sammen etterpå.

Objektene som skal printes, blir designet i et 3D-program. Her er det modellen av delene til Printrbot.
Objektene som skal printes, blir designet i et 3D-program. Her er det modellen av delene til Printrbot.

Akkurat som man ikke kan skrive ut en A2 plakat på en alminnelig blekkprinter, er arbeidsarealet begrenset på 3D-printere til hobbybruk. De fleste har et arbeidsområde på omkring 15 x 15 x 15 cm. Tilstrekkelig til å printe en plastmodell av en bil, men ikke nok til å gå Local Motors i hælene.

En printer, som printer printere, som printer printere
En gammel programmererspøk lyder ”rekursjon: Se ’rekursjon’”. Da 3D-printere hittil har vært hjemmebane for teknologinerder og hobbyfolk kreves det ofte en god porsjon håndlag og teknisk innsikt for å komme i gang. Flere av byggesettene krever derfor at man selv printer plastdelene til printeren. Det er av gode grunner ikke mulig, og man må låne av en venn. Det første en 3D-printer-bygger derfor må gjøre er å sette sin printer til å fremstille en 3D-printer slik at nye printerbyggere kan komme i gang.

3D-printere kan fremstille alle slags gjenstander. Også de mindre behagelige. Solid Concepts i Texas, USA, har fremstilt denne 3D-printede pistolen for å bevise holdbarheten av deres metallprint.
3D-printere kan fremstille alle slags gjenstander. Også de mindre behagelige. Solid Concepts i Texas, USA, har fremstilt denne 3D-printede pistolen for å bevise holdbarheten av deres metallprint.

Kan betale seg for de fleste
Ifølge skaperne av RepRap, som er den åpne standarden bak mange hobby-3D-printere, vil en typisk familie trenge 10 3D-objekter i året. Ved å lage delene selv kan man spare omkring 200 til 2,000 dollar i året. Og det betyr at man fort tjener inn de ca 4.000 kroner som en billig 3D-printer koster. 

Annonse

TRE 3D-TEKNOLOGIER

3D-printeren bygger tingene
I en 3D-printer bygges modellene opp på samme måte som man skriver ut et bilde på en blekkskriver: En dråpe av gangen. Dråpene er imidlertid tredimensjonale og kan bestå av mange forskjellige materialer. Alt som kan gjøres flytende for så å størkne kan i prinsippet brukes til å bygge opp 3D-figurer. Men vi har foreløpig sett 3D-print av plast, trevirke, lær, gips, sukker og forskjellige metaller. Når det skal printes metall brukes en laser til å smelte metallpulver.

CNC-freseren – 3D-printerens fetter
Et alternativ til å printe er å bygge opp figurene med en datastyrt freser. I stedet for å bygge figuren opp av bitte små klatter, freses den ut av en blokk. CNC-fresing gjør det mulig å arbeide med enda mindre detaljer enn 3D-print, da det ikke må tas høyde for ujevn smelting. Og man kan arbeide med materialer som ikke lar seg smelte, for eksempel stein. Fresingen har imidlertid noen begrensninger til hva som kan produseres, da verktøyet må kunne komme til. Med 3D-print kan man for eksempel bygge opp figurer som går inn i hverandre. Det kan man ikke gjøre med en freser.

Laserskjæring
En tredje måte å fremstille 3D-modeller er ved hjelp av laser. Teknikken er i familie med CNC-fresing, men det skjæres med laserstråle. Her er det også forskjellige muligheter og begrensninger. På fordelssiden teller muligheten for mange detaljer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
Glem de billigere mesh-løsningene. Du blir ikke fornøyd før du tar steget opp til Orbi AX4200.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Poly vil komme seg på markedet for profesjonell lyd & video til hjemmekontor.
3:2-skjermen får 3.3K oppløsning, 500 nits lysstyrke og Pantone-sertifisering
Apple er verdens mest verdifulle selskap, igjen.
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.