5G-nettet vi ikke trenger

Tysk-britisk samarbeid om 1.000 ganger raskere mobilnett.

I helgens åpningstale på Cebit-messen i Hannover pratet den brittiske statsministeren David Cameron om fremtiden innen teknologi. Han fortalte blant annet at Tyskland og Storbritannia vil samarbeide om fremtidens mobilnett. Det såkalte 5G-nettet skal kunne håndtere mengder av oppkoblede enheter, være energibesparende og effektivisere bruken av båndbredden. Den mest spektakulære uttalelsen var at det kommer til å være så raskt at man skal kunne laste ned en langfilm i DVD-kvalitet på et sekund.

Rent praktisk kommer utviklingen til å skje i et samarbeid mellom University of Dresden, King’s College University i London og University of Surrey. Testnett skal være klart i 2017 og kan bli kommersielt tilgjengelig i 2020.

cameron merkel robot
David Cameron og Angela Merkel på Cebit-messen

Spørsmålet er hva vi skal med Gigabit-hastighet i mobilene? Problemet i dag er ikke at 4G er for tregt, men at dekningen er for dårlig. Det spiller ingen rolle om den teoretiske topphastigheten er 100 megabit når det så ofte står 3G i statusfeltet og man får en procent av det. Det er som å love at en bil kan gå 10.000 km/t, mens man fremdeles bare får kjøre i 100. Ett fullt utbygd 4G-nett i Europa, det hadde vært et løfte å se frem til!

Man kan også spørre seg hva vi skal med all denne datakapasiteten i mobilen til. Kjempebra at man kan laste ned 700 megabyte på ett sekund. Men med en dataplan som tillater 1 gigabyte per måned, forbruker man det på ett og et halvt sekund. Og hvor skal man legge all denne dataen om man har en mobil med 16 GB fast minne? Det tar slutt på 23 sekunder.

Visst er det interessant at teknologien går fremover, men forbedringer som vi innen kort tid kan se i virkeligheten skulle gjort flere glade.

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.