Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

5G-nettet vi ikke trenger

Tysk-britisk samarbeid om 1.000 ganger raskere mobilnett.

Skrevet av / 12.03.14 - 11:08
5G-nettet vi ikke trenger

I helgens åpningstale på Cebit-messen i Hannover pratet den brittiske statsministeren David Cameron om fremtiden innen teknologi. Han fortalte blant annet at Tyskland og Storbritannia vil samarbeide om fremtidens mobilnett. Det såkalte 5G-nettet skal kunne håndtere mengder av oppkoblede enheter, være energibesparende og effektivisere bruken av båndbredden. Den mest spektakulære uttalelsen var at det kommer til å være så raskt at man skal kunne laste ned en langfilm i DVD-kvalitet på et sekund.

Rent praktisk kommer utviklingen til å skje i et samarbeid mellom University of Dresden, King’s College University i London og University of Surrey. Testnett skal være klart i 2017 og kan bli kommersielt tilgjengelig i 2020.

cameron merkel robot
David Cameron og Angela Merkel på Cebit-messen

Spørsmålet er hva vi skal med Gigabit-hastighet i mobilene? Problemet i dag er ikke at 4G er for tregt, men at dekningen er for dårlig. Det spiller ingen rolle om den teoretiske topphastigheten er 100 megabit når det så ofte står 3G i statusfeltet og man får en procent av det. Det er som å love at en bil kan gå 10.000 km/t, mens man fremdeles bare får kjøre i 100. Ett fullt utbygd 4G-nett i Europa, det hadde vært et løfte å se frem til!

Man kan også spørre seg hva vi skal med all denne datakapasiteten i mobilen til. Kjempebra at man kan laste ned 700 megabyte på ett sekund. Men med en dataplan som tillater 1 gigabyte per måned, forbruker man det på ett og et halvt sekund. Og hvor skal man legge all denne dataen om man har en mobil med 16 GB fast minne? Det tar slutt på 23 sekunder.

Visst er det interessant at teknologien går fremover, men forbedringer som vi innen kort tid kan se i virkeligheten skulle gjort flere glade.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top