Nyhet

Ny Smart Home-standard på vei

I fremtiden skal alle Smart Home-enheter kunne snakke sammen. Amazon, Apple, Google og ZigBee Alliance er alle med på prosjektet.

Skrevet av / 19.12.19 - 12:32
Ny Smart Home-standard på vei

De største produsentene av teknologi og produkter til det smarte hjem slår seg nå sammen for å lage en ny standard, som vil bety at alle Smart Home-enheter vil kunne snakke sammen i fremtiden.

Det er kjernen i flere nesten lignende pressemeldinger, som ble utsendt i går av Amazon, Apple og Google. De tre tech-gigantene inngår sammen med ZigBee Alliance (som inkluderer virksomhetene IKEA, Samsung og Signify) et samarbeid som har fått navnet «Connected Home over IP».

I første omgang er det snakk om en arbeidsgruppe som skal etablere en ny open source kommunikasjonsstandard for det smarte hjem. Den nye protokollen kommer til å være IP-basert, som vil gjøre det så lett som mulig for Smart Home-enheter fra forskjellige produsenter å kommunisere både med hverandre samt med mobilapper og diverse cloud-baserte tjenester.

Du skal selv kunne velge din digitale assistent

Det inkluderer også stemmestyrte digitale assistenter som Alexa, Google Assistant og Siri, som åpner opp for at alle enheter i det smarte hjem fritt skal kunne jobbe sammen med den assistenten du foretrekker.

Den nye protokollen vil også fokusere på sikkerhet, bl.a. gjennom å innføre en felles standard for sertifisering og godkjennelse av nye smarte enheter i hjemmet.

Hvorfor iP?

Det er flere grunner til at produsentene har valgt å basere den nye standarden på IP (Internet Protocol), skriver de på Connected Home over IP-nettsiden.

Med IP kan data dirigeres på tvers av nettverk uavhengig av de fysiske lag og underliggende linklag, og det er nok av godt testede algoritmer og infrastruktur til å utføre routing, switching og firewall på robuste og sikre måter.

Med IP følger også kjente transportprotokoller som TCP og UDP, som skjerper sikkerheten og privatlivet for brukeren.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top