Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Kabelfrie robotklippere fra Husqvarna

Husqvarna Nera robotklipperne trenger ikke kanttråd, og de fungerer i bratte skråninger.

Skrevet av / 15.02.23 - 10:39
Kabelfrie robotklippere fra Husqvarna

I april kommer Husqvarnas første Nera robotgressklippere for privatmarkedet, hvor man ikke lenger trenger å legge kanttråd, eller begrensningskabel om du vil, rundt tomten. De bruker nemlig satellittbasert navigasjonssystem for å finne veien rundt på plenen din.

Husqvarna 430X Nera lifestyle 3
Klipper uten kabel: Husqvarna Nera. Foto: Husqvarna

Den bruker det europeiske EPOS-systemet til å manøvrere seg, ifølge pressemeldingen. Men Oddmund Ihle, produktekspert hos Husqvarna, fortalte under presselanseringen tirsdag 14. februar at gressklipperne har kontakt med flere satellittsystemer, inkludert det amerikanske GPS-systemet. Slik sikrer man at det alltid er satellitter i sikte.

Triangulering

I seg selv gir dette en nøyaktighet på bare 1-2 meter, som er for unøyaktig for plenklipping. Derfor følger det også med en liten referansestasjon som monteres oppå hustaket, eller et annet høyt sted med utsikt over tomten. Denne vil også være tilkoblet satellittsystemene, og sender informasjonen videre til plenklipperen som et radiosignal.

Når gressklipperen både har kontakt med satellittene og referansestasjonen, kan den ved hjelp av triangulering vite nøyaktig hvor den er, nå med en nøyaktighet på 2-3 centimeter.

Husqvarna 430X Nera
Husqvarna 430X Nera. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kabelfritt er tilbehør

For at Nera-klipperne skal fungere uten kabel, må en EPOS-modul kjøpes separat, og monteres på toppen av gressklipperen. Du behøver ikke gjøre dette, for gressklipperne fungerer også ved å legge kabel ned i bakken, som vi kjenner fra andre robotklippere.

Du må velge om du skal bruke kabel eller satellitt, da gressklipperne ikke kan bruke begge om hverandre. Det er litt synd, for det hadde vært kjekt å kunne legge kabel der det er satellittskygge.

For at robotgressklipperen skal kunne klippe gressplenen uten kanttråd, må den ha satellittdekning. Derfor er det viktig å se over og kontrollere at ting fungerer på hele tomten innen installasjonen utføres. Er satellittdekningen ikke tilstrekkelig, passer en plenklipper med kanttråd bedre for din gressplen.

Husqvarna 430X Nera lifestyle
Husqvarna Nera forserer bratte bakker med inntil 50 prosent helling. Foto: Husqvarna

AIM-teknologi

Ved hjelp av AIM-teknologi får du et virtuelt kart over installasjonen og kan enkelt opprette og kontrollere virtuelle soner i Automower Connect-appen – uten å måtte justere din eksisterende installasjon. Alle NERA klippere har også såkalt GPS-støttet navigasjon, en funksjon som blant annet hjelper klipperen med å finne alle deler av installasjonen. GPS-støttet navigasjon betyr imidlertid ikke at klipperen kan kjøre uten grensesløyfe. I standarddesignet krever alle NERA-klippere installasjon av en restriksjonsløkke. NERA-klipperne kan imidlertid utstyres med trådløs teknologi gjennom Husqvarna EPOS Plug-in Kit, og med det tilbehøret kan du derfor ha en virtuell installasjon uten begrensningssløyfe.

Bratte bakker

Robotklipperne fra Husqvarna kan ferdes i skråninger med inntil 50 prosent helling. Det er hele 26,6 grader, som er bratt. Til sammenligning har mesteparten av unnarennet i Holmenkollen en helling på 30,8 grader.

Objekter i veien

Plenklipperne oppdager gjenstander som ligger igjen på plenen, for eksempel en bøtte eller barnesykkel, og dermed unngå den.

På vårt spørsmål om den kan gjenkjenne dyr, som for eksempel pinnsvin, var svaret et noe vagt: «Det er veldig viktig for oss, og vi jobber med det.» Men det kom i hvert fall frem at knivbladet på undersiden er leddet og slås umiddelbart inn om det treffer noe hardt, og at det dessuten ikke går helt ut i kanten av plenklipperen.

Gressklipperne skal kunne unngå objekter på størrelse med en tennisball.

«Men siden pinnsvin er nattdyr, er det tryggeste du kan gjøre for dem å klippe plenen om dagen.»

Foto: Geir Gråbein Nordby

Appstyring

Plenklipperne styres med appen Automower Connect, og her kan du også markere soner du vil skal klippes eller unngås. Tidsplanlegging for klipping kan også gjøres her..

Tre modeller

Husqvarna Nera kommer i tre modeller, som alle støttes av EPOS satellittsystemet. Husqvarna Automower 430X Nera og 450X Nera kan klippe gressplener på henholdsvis opptil 3200 og 5000 kvadratmeter. De har også innebygd SIM-kortleser for tilkobling til 4G og 5G. Den rimeligste modellen, 320 Nera, støtter kun WiFi, så du bør sørge for å ha god internettdekning på tomten din. Den fungerer optimalt for gressplener opptil 2200 kvadratmeter.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Husqvarna Nera: Tilgjengelighet og pris

Husqvarna Automower Nera blir tilgjengelig rundt april. Veiledende priser er 32.500 kroner for 320 Nera, 40.000 kroner for 430X Nera og 55.000 kroner for 450X Nera.

Satellittpakken EPOS Plug-in kit, inkludert referansestasjon, koster 16.500 kroner i tillegg.

Til sammenligning koster Segway Navimow med tilsvarende funksjoner fra 1500 til 2700 euro. Altså halv pris av hva Husqvarna krever for sine, og VisionFence-sensoren som gjør Segway-en trådløs koster bare 300 euro, mot altså 16.500 kroner for Husqvarna sin satellittpakke. Om Husqvarna er verdt den ekstra prisen, vil vi snart finne ut av.

Mer info: husqvarna.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye roboter fra Ecovacs tar seg av vinduer og hager

Kjøkkenmaskin med ikoner i stedet for knotter

Dreame lanserer sin første robotgressklipper i Norden

Smartlåsen som er innebygd i døren

iRobot videreutvikler sin bestselgende robotstøvsuger.

Espresso med et enkelt sveip

Samsungs nye AI-hvitevarer

To nye eksklusive kullsyremaskiner

Sensorer og innebygde vekter forenkler bakingen

Billigere Arlo-overvåkningskameraer

Hårføner som skåner hodebunnen

Markedets mest effektive rengjøringsverktøy

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top