Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Energimerkeskalaen har slått i taket, igjen.

Energimerket ble oppdatert i 2021, og i løpet av mindre enn ett år ble det lansert vaskemaskiner som er blitt så energieffektive at de oppnår energiklasse A. Snart lanserer Samsung en vaskemaskin som er 40 % mer energieffektiv enn det som kreves for å oppnå energiklasse A - de kaller den A-40 %.

Skrevet av / 03.10.23 - 10:00
Energimerkeskalaen har slått i taket, igjen.

Energimerkingen av kjøleskap, frysere, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner har eksistert siden midten av 1990-tallet, noe som sannsynligvis har bidratt til at disse produktene har blitt betydelig mer energieffektive.

I 2010 ble den eksisterende skalaen utvidet til å omfatte A+, A++ og A+++, ettersom nesten alle produktene befant seg på toppen av skalaen (energiklasse A) og ikke lenger ga forbrukerne noen veiledning. Skalaen hadde med andre ord nådd taket.

EU-landene har i fellesskap bestemt at energimerkingen fra A+++ til D gradvis skal endres og erstattes av skalaen fra A til G, og 1. mars 2021 ble den «nye energimerkingen» innført på kjøleskap og frysere, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, vinkjøleskap og kombinerte vaskemaskiner og tørketromler (innenfor kategorien hvitevarer).

Dette innebar at man gikk tilbake til start, med en skala fra A til G uten plusstegn, og Energibyrået informerte om at de mest effektive produktene på markedet i utgangspunktet kan befinne seg i energiklasse B eller C, eller enda lenger ned på skalaen i energiklasse F eller G. I tillegg ble energimerkesystemet ikke endret for kjøleskap og frysere.

Energimerkingen ble ikke endret for alle produktgrupper samtidig, noe som betyr at det for eksempel finnes tørketromler og stekeovner der energimerkingen fortsatt har skalaen A+++ til D. Det finnes altså to varianter av energimerking samtidig, på ulike produktgrupper, noe som kan være litt forvirrende for en uinformert forbruker som skal kjøpe en vaskemaskin og en tørketrommel og det ene produktet har energiklasse C mens det andre har energiklasse A+++.

Rask utvikling

Hvitevareprodusentene fortsetter å utvikle produktene sine til å bli stadig mer energieffektive, og flere produktkategorier oppfyller nå uten problemer kravene til den beste energimerkingen, energiklasse A, til tross for at det bare er litt over to år siden den «nye energimerkingen» ble innført.

Siden et drøyt år tilbake tilbyr så godt som alle leverandører på markedet vaskemaskiner i energiklasse A, og i takt med produktutviklingen har det begynt å lanseres modeller som er enda mer energieffektive enn det energimerket krever. Et eksempel på dette er Electrolux-vaskemaskinene som ble vist på IFA 2022 for et drøyt år siden, og som kalles A -30, noe som betyr at de bruker 30 prosent mindre energi enn det som kreves for A-merket.

På IFA 2023 presenterte Samsung vaskemaskinen A-40%, som vil være tilgjengelig på det europeiske markedet i første kvartal neste år, der Samsungs interne tester viser at den er 40 prosent mer effektiv enn det som kreves for å nå grensen for energiklasse A.

Vaskemaskinen har en kapasitet på 10 kg og kan kobles til SmartThings, som ifølge Samsung kan redusere energibruken ved hjelp av AI Energy Mode i SmartThings Energy. Dette gjør det enkelt for brukerne å overvåke det daglige, ukentlige og månedlige strømforbruket for å gi et estimat for de månedlige strømkostnadene.

Modellen är en teknisk prestation, särskilt när det gäller de smarta funktionerna och energieffektiviteten den erbjuder», säger Junhwa Lee, EVP och chef för Customer Experience Team för Digital Appliance Business på Samsung Electronics.

Modellen er en teknologisk bragd, spesielt med tanke på smartfunksjonene og energieffektiviteten den tilbyr», sier Junhwa Lee, EVP og Head of Customer Experience Team for Digital Appliance Business hos Samsung Electronics.

Les også Fem energieffektive kombiskap Mange har en kombinert kjøleskap/fryser hjrmmr, og hvis den er noen år gammel, kan det være på tide å bytte den ut med en mer energieffektiv modell.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Matter versjon 1.3

Motorisert mopp fra Dyson

Et kamera for enhver vinkel

Ny monsterrobot fra Roborock

Matlaging uten ledning med KitchenAid Go

Robotstøvsuger lover støvsuging og gulvrengjøring med menneskelig presisjon

Ønsker å endre gulvrengjøring

Rundere kurver på dine stikkontakter og lysbrytere

Nutribullet gjør comeback i Norden

Ny Matter-sikkerhetsstandard for det smarte hjem

LG utvider sin premium-serie

Lover kaffe med baristakvalitet

Scroll to Top