Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Energi med en dagslyspære som drivstoff

Beurer foreslår at du bruker en dagslyslampe for å få solen inn i hjemmet og få energi i de mørkere månedene av året.

Skrevet av / 20.12.23 - 09:00
Energi med en dagslyspære som drivstoff

«Dagslys er viktig for oss mennesker og kan ha stor innvirkning på helsen vår, ettersom det styrer hormonene melatonin og serotonin i kroppen, og dermed vår indre klokke, biorytme, søvn og humør», sier Beurer og forklarer at lysintensiteten utendørs på en sommerdag er opptil 100 000 lux, mens den under overskyet himmel om vinteren bare er rundt 3000 lux. Dessuten tilbringer vi gjerne mer tid innendørs om høsten og vinteren, noe som betyr enda mer lysmangel.

Tegn på mangel på dagslys er en følelse av ubalanse, tretthet, humørsvingninger og forstyrrelser i søvn og konsentrasjon, sier Beurer, og legger til at forskning har vist at selv så lite som en halv time dagslys om dagen kan gi et verdifullt bidrag til helse og velvære.

Når det er mangel på naturlig lys

Et tips er å tilbringe tid utendørs også i den mørke årstiden – hvis det er mørkt både når du går på jobb og når du kommer hjem, kan du prøve å gå en tur i lunsjpausen. Lyset gjør at lykkehormonet serotonin frigjøres, noe som øker humøret og forebygger depresjon.

Et annet tips er å ha arbeidsplassen i nærheten av et vindu, slik at du kan utnytte dagslyset til å øke motivasjonen og produktiviteten.

Det tredje tipset er å ta solen inn i hjemmet med en dagslyslampe.

Beurer TL 95. Foto: Beurer

Ulike modeller for ulike bruksområder

Utvalget av dagslyslamper, også kjent som lysterapilamper, er relativt stort, og ved siden av Beurer er Philips og Lumie to merker med en rekke ulike modeller å velge mellom – og nesten alle er flimmerfrie og har ulike dimmenivåer.

Kort sagt, hvis du kan sette av tid hver dag til å sitte helt inntil lyspæren, holder det å kjøpe en liten (billigere) modell, men hvis du vil ha dagslyspæren litt lenger unna når du for eksempel jobber, er det smartere å velge en større (dyrere) modell, som sprer lyset bredere og lengre.

Hvis du for eksempel sammenligner to av Beurers nyeste dagslyspærer, TL 35 (ca. 15 x 25 cm) og TL 95 (ca. 30 x 48 cm), gir TL 35 en lysintensitet på ca. 10 000 lux på 13 cm, 5 000 lux på 20 cm og 2 500 lux på 35 cm. TL 95 har nesten fire ganger så stort belysningsområde og gir en lysintensitet på 14 000 lux på 20 cm avstand og 10 000 lux på 25 cm avstand.

Pris og tilgjengelighet

Beurer TL 35 og TL 95 er tilgjengelige nå og koster henholdsvis 899 kr og 2799 kr.

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nutribullet gjør comeback i Norden

Ny Matter-sikkerhetsstandard for det smarte hjem

LG utvider sin premium-serie

Lover kaffe med baristakvalitet

Denne nye kinesiske robotstøvsugeren vil snart gjøre rent i norske hjem

Batteridrevet traktor fra Ryobi

En enklere hverdag med nye hvitevarer fra Samsung

Miele introduserer flere funksjoner i appen sin

Se hvordan du rengjør

Sikkerhetsløsning fra Yale

Nye roboter fra Ecovacs tar seg av vinduer og hager

Kjøkkenmaskin med ikoner i stedet for knotter

Lyd & Bilde
Scroll to Top