Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Scansonic Q-serie: Rimeligere high-end-høyttalere

De slanke høyttalerne i Scansonics Q-serie vil gi maksimal lyd fra minimal plass. Med teknologi fra laaangt dyrere slektninger.

Skrevet av / 06.10.23 - 12:46
Scansonic Q-serie: Rimeligere high-end-høyttalere

Konstruktørene bak Scansonic vil slettes ikke være med på at en heftig høyttaler med fantastisk lyd må være tung eller stygg. Her beholdes filosofien til sin dyrere slektning Raidho, som blant annet har gitt oss de vesle X2t gulvhøyttalerne – som vi holder på å teste ut i dette øyeblikk.

Den nye Scansonic Q-serien bruker en såkalt kvasi-bånddiskant, som i virkeligheten har samme prinsipp som driverne i et par planmagnetiske hodetelefoner. Hvor et flak mylarfilm ligger opphengt mellom to motstående magneter. Diskanten skal levere “silkemyke toner og samtidig presentere alle detaljer krystallklart.”

Foto: Scansonic

Basselementene er gjort i ett stykke støpt, vevet karbonfiber. Dette er skreddersydde elementer, som er utviklet av Raidhos ingeniørteam. Og som er akkurat det som trengs for å holde følge med den lynraske bånddiskanten, i følge produsenten.

Delefiltrene er også bygget på prinsipper fra Raidho, for å gi sammenheng, dynamikk og “live-aktig lyd”.

Alle høyttalerne er bygget i Danmark, av de samme menneskene som bygger Raidho-høyttalerne. Alle høyttalerelementer er deres egen design og oppfinnelse, ingenting er hyllevarer. Q-serien har med andre ord “blitt bygget med samme pasjon og presisjon som Raidho-høyttalerne”, ifølge pressemeldingen fra Scansonic. Som, i likhet med Raidho, eies i sin helhet av Dantax Radio.

Modellene:

Scansonic Q3 Front
Scansonic Q3. Foto: Scansonic

Scansonic Q3

Q3 er en slank gulvhøyttaler, bare 17 cm bred og 100 cm høy, med to 5,25″ karbonmembraner og en bånddiskant i sitt eget, lukket delkammer. 2,5-vejs prinsipp betyr at ett basselement spiller både bass og mellomtone, mens det andre kun hjelper til i det energikrevende bassområdet.

Vi loves at høyttaleren har et solid bassfundament, og at den låter mye større enn den ser ut. Bassresponsen er oppgitt ned til 52 Hz, men vil strekke seg noe dypere i et normalt rom.

Bånddiskanten er en Raidho-konstruksjon, bare noe forenklet. “Den bringer ekte high end-glans inn i denne slanke og vakre høyttaleren,” ifølge produsenten.

Kabinettet loves også å holde ekstra høy kvalitet.

Scansonic Q3 koster 7000 Euro i sort, 8000 euro i valnøtt.

Scansonic Q8 Front
Scansonic Q8. Foto: Scansonic

Scansonic Q8

Q8 er den første Scansonic-høyttaler med en stor 8-tommers bassmembran, for en dypere og mer slagkraftig bass. Ned til 37 Hz i bassen kan man etter alle solemerker snakke om en ekte fulltonehøyttaler.

Dette er en treveishøyttaler, hvor både mellomtonen og bassmembranen er av karbonfiber. Dette for en dynamisk og organisk musikkgjengivelse. Den karakteristiske bånddiskanten på toppen sørger for luft og detaljer, og vi loves en forbløffende kvalitet på kabinettet. “Det er ikke noe man ser hver dag, og slettes ikke til denne prisen.”

Nå er ingenting som kommer fra den fabrikken billig, så når Scansonic snakker om å være prisvennlig, så skal du likevel være klar over at Q8 koster 9000 euro per par i sort, og 11000 euro i valnøtt.

Scansonic Q10 Front
Scansonic Q10. Foto: Scansonic

Scansonic Q10

Hvis du synes en 8-tommer er voksent, kan du jo prøve med to av dem. Det er nemlig det som sitter i Q10, som er laget for å fylle større rom med høyere lydtrykk.

Som sine søsken snakker vi karbonfiber i mellomtone og basshøyttalere, og den samme bånddiskanten på toppen.

Scansonic Q10 koster 13000 euro i sort, og 15000 euro i valnøtt.

Mer info: scansonic.dk

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Overraskende billig high-end

Pillen som virker på humøret

Legendarisk gitarforsterker får nytt liv

Boom for alltid

Ekstrem lydplanke fra Steinway Lyngdorf

Skjulte bassmuskler fra Neat

Vi får vann i munnen av franske høyttalere

Både kunst og høyttaler i ett fra B&O

Se den villeste JBL-samlingen i verden

Superdiskanten er kronen på verket

Se hvilken høyttaler som er tilbake!

En ny stjerne på høyttalerhimmelen

Scroll to Top