Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Raidho X2t – den flotteste lille gulvhøyttaleren?

En av de lekreste high-end-høyttalerne vi vet om har fått sin arvtaker.

Skrevet av / 31.01.23 - 12:09
Raidho X2t – den flotteste lille gulvhøyttaleren?

I følge danske Raidho står X-en for eXtreme ytelse til prisen. Da er det viktig å vite at Raidho er et high-end-merke, hvor det aldri står på prisen når de forsøker å lage noen av verdens beste høyttalere. Flere av dem koster over en million kroner!

Sett i lys av dette må 150.000 kroner ansees å være relativt «rimelig» for en gulvstående høyttaler å være. Selv en så liten og snerten som X2t.

Raidho X2t detail
Foto: Raidho

Lik bare av utseende

Den nye Raidho X2t ser ut som sine forgjengere X-2 og XT-2. Det vil si en virkelig slank og elegant gulvhøyttaler, med et avsmalende kabinett som forsvinner bakover i en spiss. Uten interne stående lydbølger.

Likhetene stopper derimot med utseendet, skal vi tro Raidho. De lydmessige evnene er visstnok «på en helt annen planet.» De mener selv at den nye X2t slår eldre Raidho-modeller til minst dobbel pris. Da sammenligner de med høyttalermodeller fra før 2018, som ble produsert under grunnleggerne Lars Kristensen og ingeniør Michael Børresen.

Raidho X2t black back
Foto: Raidho

t for tantal

Vi har allerede testet den lille stativhøyttaleren X1t, som overtok for de utgående X-1 og XT-1, begge med keramisk bassmembran men belagt med titan på XT-1. Nå er det den gulvstående 2-er’n sin tur å bli oppgradert. En 2,5-veis høyttaler med en 4-tommers bassenhet og ditto mellomtonebass.

De allerede superstive og resonansfattige 4″ keramikkmembranene på X2 er på X2t belagt med tantal.

Tantal er meget motstandsdyktig mot varme og slitasje, og tåler ekstreme temperaturer. En membran belagt med tantal er mye stivere og hardere, uten å tilføre nevneverdig egenvekt. Oppbrytningspunktet på en slik membran er hele 15 kHz, ifølge Raidho. Det betyr i teorien at membranen ikke produsere egenforvrengning før langt over delefrekvensen, som er satt til 3,4 kHz. Noe som skal sikre en «fantastisk klar og naturlig lyd.»

Les også Virkelig magiske høyttalere Raidho X1t låter så rent, oppløst og stort at instrumenter og sangstemmer står som de reneste påler.

Bånddiskant

Bånddiskanten på toppen, Raidhos signaturkomponent, går igjen i alle høyttalerne deres. Det er faktisk den samme som sitter på X2t som på den nesten 20(!) ganger dyrere TD6. Diskanten er planmagnetisk, og har en membran av syltynn folie som er opphengt mellom to motstående magnetfelt. Folien er 11 mikrometer tykk, og hele flaket veier bare 20 milligram.

Det er femti ganger mindre masse enn en vanlig domediskant, som ifølge Raidho betyr så å si null resonanser eller forvrengning. Oppbrytningsfrekvensen ligger her på skyhøye 82 kHz, som skal sørge for den reneste diskanten mulig, med bøttevis av luft.

Og det var slettes ikke mangel på luft fra den lille X1t som vi opplevde den, og vi kan bare tenke oss hvordan Xt1 vil låte med ekstra kropp i bassområdet.

Raidho X2t Crossover Back Raidho X2t Crossover Front
<
>
Delefilteret er kablet med Nordost. Foto. Raidho

Forbedret delefilter

Raidho har jobbet en hel masse med delefilteret i X2t. Og det er vi positive til, for XT-2 var vanskelige å jobbe med, fordi de nesten låt som det var en fasefeil om de ikke var plassert riktig i rommet. Og riktig plassering betød å stå langt ute på gulvet, over 2 meter fra veggen bak. Det syntes som et merkelig valg å lage et så lite høyttalerpar som likevel trengte så mye plass. Vi får håpe det er tenkt litt annerledes med X2t.

Les også Gigantisk høyttaler i liten kropp At den fantastiske high-end-høyttaleren Raidho XT-2 er liten av vekst, vet den ikke selv.

Raidho lover at delefilteret i X2t har kvalitetskomponenter, som overgår mange andre høyttalere til fem ganger prisen. Blant annet med intern kabling fra Nordost, med samme Norse-teknologi som brukes i de dyreste Valhalla-kablene.

Vi biter merke i at den nye X2t har 2 dB høyere følsomhet enn XT-2, som gjør at den ikke trenger en like kraftig forsterker. Den oppgis dessuten til å gå dypere i bassen, 40 Hz mot forgjengerens 60 Hz. Det lover bra!

Raidho X2t: Pris og tilgjengelighet

Gulvhøyttalerne Raidho X2t kan bestilles nå, og koster 14.000 euro.

Mer info: raidho.dk

Fakta:

  • Type: 2,5-veis bassrefleks
  • Impedans: 4 ohm
  • Følsomhet: 87 dB (2,83 V/m)
  • Diskant: Raidho Ribbon Tweeter
  • Mellomtonebass: 5,25″ Raidho Ceramix med tantalbelegg
  • Bass: 5,25″ Raidho Ceramix med tantalbelegg
  • Delefrekvenser: 130 Hz og 3,4 kHz 2. orden
  • Frekvensområde: 40Hz – 50 kHz (+/-3 dB)
  • Anbefalt effekt: 50-150 watt
  • Farge: Piano Black, Birdseye lønn, andre farger på bestilling
  • Mål (BxHxD): 300 mm x 1065 mm x 490 mm inkl. føtter.
  • Kabinettbredde: 143 mm
  • Vekt: 23 kg (stk)
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos vil gjøre hverdagen enklere med ny app

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Lyd & Bilde
Scroll to Top