annonse
annonse
annonse

Virtuell virkelighet fra HTC

HTCs virtual reality-system kommer ut til forbrukerne om få måneder.

Vive, utviklet i fellesskap av mobilprodusenten HTC og spillselskapet Valve, er nå i ferd med å komme på markedet. I en pressemelding forteller HTC at HTC Vive Consumer Edition vil kunne forhåndsbestilles for 799 dollar fra mandag den 29. februar, og med i pakken får man to VR-spill ved navn Job Simulator: The 2050 Archives og Fantastic Contraption.

Produktet blir tilgjengelig i butikkene fra starten av april, står det i pressemeldingen.

Der følger to trådløse VR-controllere med HTC Vive. Foto: HTC
To trådløse VR-kontrollenheter følger med HTC Vive. Foto: HTC

Den komplette virtual reality-løsningen består av et hodesett, to trådløse VR-kontrollenheter til å holde i hendene og to bevegelsessensorer, som skal monteres i det rommet man vil bruke sitt virtual reality-produkt. Man skal frigjøre rundt 3 x 3 meter plass i det fysiske rommet, og sensorene som monteres over hodehøyde på veggene eller i taket, overfører så å si dette bevegelsesområdet til den virtuelle verden og tegner opp grenser som svarer til det avgrensede området i det virkelige rommet.

I selve hodesettet er både et kamera og en mobiltelefon innebygd, så man kan “vende tilbake til den virkelige virkeligheten” og for eksempel se sine omgivelser som en slags AR (augmented reality), hvis man har bruk for å orientere seg i forhold til det fysiske rommet man befinner seg i, eller besvare en telefonoppringing.

Her er så hovedsættet. Læg mærke til kameraet, der sidder nederst i midten. Foto: Peter Gotschalk
Her er hodesettet. Legg merke til kameraet, som sitter nederst i midten. Foto: Peter Gotschalk

Som nevnt er de to VR-kontrollenhetene som man holder i hendene trådløse, mens selve hodesettet kobles til brukerens Windows-datamaskin med kabel. I følge HTC er det løsninger til både Mac og Linux i planene, men i første omgang er det bare Windows-baserte PC-er av et visst ytelsesnivå som kan drive de store virtual reality-programmene.

Foto: Peter Gotschalk
Foto: Peter Gotschalk

Det er ikke hodetelefoner innebygd i HTC Vive, men det er med vilje fortalte HTC, da vi besøkte dem på messen i Barcelona for å prøve den ferdige Vive-modellen. Mange brukere har nemlig gitt uttrykk for at de heller vil bruke sin egne hodetelefoner enn å få lyden servert gjennom innebygde hodetelefoner i hodesettet.

Der er ingen hovedtelefoner indbygget i HTC Vive-hovedsættet. Man skal bruge sine egne. Foto: Peter Gotschalk
Det er ingen hodetelefoner innebygd i HTC Vive-hodesettet. Man må bruke sine egne. Foto: Peter Gotschalk

Og prøve HTC Vive fikk vi så sannelig, og akkurat som tidligere (på IFA-messen i Berlin i fjor, hvor vi prøvde en tidligere modell) måtte vi ta av oss hatten for den fantastiske opplevelsen.

På IFA-messen i fjor prøvde vi ikke bare HTC Vive, men også virtual reality-løsninger fra Sony og Razer, og siden da har vi selvsagt testet Samsung Gear VR, som er fremstilt i samarbeide med Oculus. Men ingen av dem kommer i nærheten av HTC Vive, når det gjelder opplevelsen av virkelig å bli transportert til en annen verden. Og det er det tre gode grunner til:

1) Bildekvaliteten er bedre. Det virtuelle bildet er skarpt, og man må ikke anstrenge øynene for mye.

2) Man må bevege seg. Alle andre VR-produkter vi har prøvd, deriblant Gear VR, tar utgangspunkt i at brukeren sitter ned med hodesettet foran øynene og en alminnelig spillkontrollenhet i hendene. Med HTC beveger man seg fysisk rundt i det virtuelle rommet og bruker begge hendene (via de to kontrollenhetene) til å manipulere sine omgivelser.

3) Man blir ikke kvalm! Fordi det ikke er noen forsinkelser imellom når man kikker på et bestemt sted, og den virtuelle verden reagerer – og fordi det ikke er noen uoverensstemmelse mellom det synsnervene oppfatter, og det balansenervene i ørene oppfatter (fordi man rent faktisk beveger seg og ikke sitter stille), så blir man ikke kvalm av å bruke HTC Vive. I det hele tatt. Til sammenligning orket vi knapt mer enn ti minutter med Samsung Gear VR, før vi måtte gripe etter spybøtten.

Ved demoen på MWC prøvde vi to spill: Job Simulator og Space Pirate Trainer.

Det førstnævnte er ett av spillene som følger med i pakken, hvis man kjøper HTC Vive, og her er man på plass i en arbeidssimulator i år 2050, hvor roboter har overtatt alt det fysiske arbeidet i verden. Man kan også øve seg på å spise donuts, drikke kaffe og spille Flappy Bird på sin arbeidsdatamaskin i simulasjonen.

Et 2D-billede yder på ingen måde virtual reality-oplevelsen retfærdighed. Men sådan ser din arbejdsplads altså ud i VR-spillet Job Simulator, som følger gratis med, når man køber HTC Vive. Foto: HTC
Et 2D-bilde yter på ingen måte virtual reality-opplevelsen retferdighet. Men slik ser arbeidsplassen din ut i VR-spillet Job Simulator, som følger gratis med når man kjøper HTC Vive. Foto: HTC

Det blir raskt litt halvkjedelig, men vi kjedet oss til gjengjeld ikke da vi prøvde Space Pirate Trainer, hvor man befinner seg på en plattform i en romstasjon og skal skyte med laserpistol mot angripende droner, som også skyter tilbake så man må løpe for livet.

Det var dog en hel del sjovere at spille Space Pirate Trainer. Foto: HTC
Det var imidlertid en god del morsommere å spille Space Pirate Trainer. Foto: HTC

Det er meningen at lanseringen den 29. februar skal være en global lansering, men vi har ikke kunnet få noen endelig bekreftelse på om HTC Vive også vil kunne forhåndsbestilles fra Norge på mandag, og vi kjenner heller ikke norsk pris.

HTCs pressekontakt er satt på saken, og vi oppdaterer historien her når vi får flere opplysninger.

*OPPDATERING 24. FEBRUAR*
Vi har nettopp snakket med danske Peter Frølund, som er ansvarlig for HTC Vive i hele Europa. Han bekrefter at man også i Norge og resten av Skandinavia vil kunne forhåndsbestille Vive fra mandag den 29. februar. Prisen må vi fortsatt oppgi i dollar – nemlig USD 799, men regn med at den norske prisen blir cirka 9.000 kroner (amerikansk pris pluss norsk mva).

HTC Vive kan forhåndsbestilles her. (http://www.htcvive.com/eu/)

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
annonse

Les også

Netgear Orbi WiFi 6 Mesh System

IFA 2019: Mesh-nettverk gir ekte trådløs gigabit-hastighet

Om du ønsker maksimal hastighet på ditt trådløse nettverk, og er villig til å betale for det, har Netgear svaret med Orbi WiFi 6 Mesh System.Legg til som favoritt
Razer Blade Stealth 13 16_9

IFA 2019: Razer er først med gaming ultrabook

Blade Stealth 13 er den første ultrabærbare spill-PC-en. Billig? Nei. Praktisk? Det vil vi tro.Legg til som favoritt
IFA 2019: Acer Swift 5 er verdens letteste 14” bærbar

IFA 2019: Acer Swift 5 er verdens letteste 14” bærbar

Den nyeste generasjonen av Acer Swift 5 har nye 10. generasjons Intel Core- prosessor samt NVIDIA GeForce MX250-grafikk og veier bare 990 gram.Legg til som favoritt
IFA 2019: Smartere komfyrvakt

IFA 2019: Smartere komfyrvakt

En smartere kjøkkensensor, som overvåker komfyren og varsler deg via en app på mobilen.Legg til som favoritt
Lenovo Smart Display

Lenovo Smart Display

Lenovo Smart Display med Google Assistant styrer det oppkoblede hjemmet, og kommer med stor skjerm og mulighet for videosamtale.

Legg til som favoritt
Ny bærbar fra Asus har 4K og to skjermer

Ny bærbar fra Asus har 4K og to skjermer

Asus Zenbook Pro Duo med 14" sekundær touchskjerm kan nå kjøpes i butikkene. Legg til som favoritt
Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

Lav og bred som en italiensk supersportsbil – og like upraktisk i morgentrafikken. Zephyrus er skapt for race.

Legg til som favoritt
Apple iPod touch (7. generasjon)

Apple iPod touch (7. generasjon)

Steve Jobs snur seg i graven! Den nye iPod touch hører ikke hjemme i 2019.

Legg til som favoritt
annonse
Lukk meny