Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
MAI TILBUD - 17 UKER FOR 17,- KJØP

Nyhet

Nå selges det flere LP-er enn CD-er

Vinylsalget står nå for 71 prosent av omsetningen til fysiske musikkmedier. Nedlastinger er utdødd.

Skrevet av / 14.03.23 - 13:52
Nå selges det flere LP-er enn CD-er

Ryktene om LP-platens død var overdrevne. Ikke bare lever de svarte vinylplatene i beste velgående. Salget av analoge plater, som har vokst jevnt og trutt i en årrekke, har nå forbigått CD-salget. Og det med god margin. Det skriver BBC.

En ny rapport fra den amerikanske plateindustrien, RIAA, opplyser at det i 2022 ble solgt 41 millioner vinylplater på det amerikanske markedet til en verdi av 1,2 milliarder dollar (ca. 12,5 milliarder kroner), mens CD-salget kun sto for 33 millioner eksemplarer til en verdi av 483 millioner dollar (ca. 5,1 milliarder kroner).

Les også De beste budsjettspillerne I denne testen har vi samlet de noen av de beste spillerne i budsjettklassen. Platespillere som er enkle å sette opp, og enda enklere å bruke for nybegynneren.

Dette er det 16. året på rad at salget av vinylplater har økt, men det er første gang på flere tiår at LP-plater har solgt mer enn CD-plater. Salget av vinylplater utgjør nå 71 prosent av det fysiske musikksalget. Dette handler ikke bare om LP-enes suksess, men også om CD-enes nedgang. CD-salget falt med hele 28,4 prosent sammenlignet med 2021, som heller ikke var noe godt år for CD-mediet.

Streaming dominerer totalt

Selv om dette er gode nyheter for vinyl- og analogentuasiaster, får det neppe ledelsen i Spotify og Tidal til å frykte for fremtiden. Strømmeinntektene er tross alt fortsatt mer enn ti ganger så store som vinylinntektene.

Faktisk økte strømmeinntektene med syv prosent til 13,3 milliarder dollar (141 milliarder kroner). Og siden kostnaden for hver sang som spilles på en strømmetjeneste er langt lavere enn på vinyl og CD, utgjør vinylmediet fortsatt en ubetydelig andel av musikklyttingen totalt sett.

Les også De beste musikkstreamerne i high-end-klassen Trådløs musikk kan være en nytelse når man befinner seg i high-end himmelen, særlig når du slipper den ekstreme prislappen.

Nedlastinger dør ut

Hvis det er én form for musikklytting som er i ferd med å tape, er det digital nedlasting. Bare tre prosent av inntektene i 2022 gikk til nedlastet musikk. Dette var en nedgang på 20 prosent sammenlignet med året før. I 2012, før strømmetjenestene kom, sto digitale nedlastinger for hele 43 % av det totale musikksalget.

Vi holder et minutts stillhet for nedlastinger – og setter på en plate.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Streamer og strømmeforsterkere fra Arcam

Heftig mono-toppmodell fra Mola Mola

Dansk debut det svinger av

Nå har de laget en DAC

Ultra-streamer fra Wiim

Concorde er tilbake

Denne så vi ikke komme

Denne har du neppe sett før

Polsk hi-fi er en greie

Spesialmodell i Lamborghini-farger

NAD-integrert lover kvalitetslyd til budsjettpris

FiiO slipper flere produkter

Scroll to Top