TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Nå selges det flere LP-er enn CD-er

Vinylsalget står nå for 71 prosent av omsetningen til fysiske musikkmedier. Nedlastinger er utdødd.

forfatter
Publisert 14.03.23 - 13:52

Ryktene om LP-platens død var overdrevne. Ikke bare lever de svarte vinylplatene i beste velgående. Salget av analoge plater, som har vokst jevnt og trutt i en årrekke, har nå forbigått CD-salget. Og det med god margin. Det skriver BBC.

En ny rapport fra den amerikanske plateindustrien, RIAA, opplyser at det i 2022 ble solgt 41 millioner vinylplater på det amerikanske markedet til en verdi av 1,2 milliarder dollar (ca. 12,5 milliarder kroner), mens CD-salget kun sto for 33 millioner eksemplarer til en verdi av 483 millioner dollar (ca. 5,1 milliarder kroner).

Les også De beste budsjettspillerne I denne testen har vi samlet de noen av de beste spillerne i budsjettklassen. Platespillere som er enkle å sette opp, og enda enklere å bruke for nybegynneren.

Dette er det 16. året på rad at salget av vinylplater har økt, men det er første gang på flere tiår at LP-plater har solgt mer enn CD-plater. Salget av vinylplater utgjør nå 71 prosent av det fysiske musikksalget. Dette handler ikke bare om LP-enes suksess, men også om CD-enes nedgang. CD-salget falt med hele 28,4 prosent sammenlignet med 2021, som heller ikke var noe godt år for CD-mediet.

Streaming dominerer totalt

Selv om dette er gode nyheter for vinyl- og analogentuasiaster, får det neppe ledelsen i Spotify og Tidal til å frykte for fremtiden. Strømmeinntektene er tross alt fortsatt mer enn ti ganger så store som vinylinntektene.

Faktisk økte strømmeinntektene med syv prosent til 13,3 milliarder dollar (141 milliarder kroner). Og siden kostnaden for hver sang som spilles på en strømmetjeneste er langt lavere enn på vinyl og CD, utgjør vinylmediet fortsatt en ubetydelig andel av musikklyttingen totalt sett.

Les også De beste musikkstreamerne i high-end-klassen Trådløs musikk kan være en nytelse når man befinner seg i high-end himmelen, særlig når du slipper den ekstreme prislappen.

Nedlastinger dør ut

Hvis det er én form for musikklytting som er i ferd med å tape, er det digital nedlasting. Bare tre prosent av inntektene i 2022 gikk til nedlastet musikk. Dette var en nedgang på 20 prosent sammenlignet med året før. I 2012, før strømmetjenestene kom, sto digitale nedlastinger for hele 43 % av det totale musikksalget.

Vi holder et minutts stillhet for nedlastinger – og setter på en plate.

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
Vinyl er større enn CD Vinylsalget står nå for 71 prosent av omsetningen til fysiske musikkmedier. Nedlastinger er utdødd.
Spotify-appen blir smartere: lanserer personlig DJ med AI-teknologi Ny versjon av mobil-appen med kraftig forbedret brukervennlighet- deriblant en egen DJ med AI-teknologi. Derimot er det intet nytt om Hi-Fi eller Spatial Audio.
Tilbake på landeveien! Det er offisielt! Med The Boss tilbake på turné kan vi endelig erklære at verden er tilbake til normalen.
lbpluss
Lytt til den nyeste podcast-episoden! I denne episoden snakker vi om hvorfor hi-fi med retrodesign er populært. Vi diskuterer også 50-årsjubileet til Pink Floyd legendariske album "Dark Side of The Moon", også har vi testet high-end musikkstrømmere. Tesla Model S Plaid for også gjennomgå av Geir, som har testet den.
"Dark Side of the Moon" skaper regnbuebråk Noen mener Pink Floyd har blitt "woke" for å inkludere fargene som alltid har vært der.
Følg Lyd & Bilde