Search
Generic filters

Kanye West i hardt vær

Tigger penger av Facebook-gründer, vil forandre verden med klær ingen har råd til, og trekker tilbake platelansering.

At Kanye West har fått spalteplass i media i det siste, er ikke så veldig rart. Hvor skal man begynne?

Lei start for album
Albumet ”Life of Pablo” ble i utgangspunktet sluppet søndag den 14. februar, eksklusivt tilgjengelig for strømming gjennom Tidal, hvor West selv er deleier. Der kunne man også kjøpe albumet. Trodde man. Men, etter brukere hadde betalt en engangssum for å laste ned albumet, ble de aldri tatt videre til noen nedlastingslenke. Først trodde man feilen lå hos Tidal, men det ble snart klart at det var Kanye West selv som holdt igjen albumet. Han ville nemlig tilbake i studio og gjøre noen forandringer på sangen ”Wolves”.

Omslagsbilde til albumet "Life of Pablo"
Omslagsbilde til albumet «Life of Pablo»

I tillegg har det vært diskusjoner om hvorvidt sporet ”Waves” med gjestevokal av Chris Brown and Kid Cudi skulle være med på albumet. Kanye selv var ikke overbevist, men samarbeidsartist Chance The Rapper har kjempet hardt for at sangen skulle være med.

”Jeg kjempet for alle for å beholde Waves på albumet. Jeg brukte hele natten på å ferdigstille den. Verden er bedre på grunn av det,” skrev han i en tweet.

Vi kan tenke oss at denne formen for overtidsarbeid godt kunne vært advart overfor både utgivere og publikum litt tidligere.

 

Hør The Life of Pablo i Tidal

 

Krevde pris
Og når det kommer til å gjøre verden til et bedre sted, er ikke Kanye snauere enn at han mener albumet vil markere et paradigmeskifte. Et paradigmeskifte han tydeligvis ønsker å true igjennom, da han blant annet nektet å delta på årets Grammy Awards-utdeling, hvis han ikke på forhånd ble lovet å motta prisen for Album of the Year. En pris han ikke engang var nominert til. Ikke at en pris burde være så viktig for ham, ettersom rapperen i sangen ”Famous” fra det nye albumet hevder at det var han som gjorde Taylor Swift berømt – og ikke det faktum at hun fikk prisen for Best Female Video på MTV Video Music Awards i 2009. Nei, det var selvsagt det at Kanye avbrøt takketalen hennes som gjorde at alle nå vet hvem Taylor Swift er.

For ordens skyld: det var Taylor Swift som vant årets Grammy-pris for Album of the Year.

Forøvrig spørs det om”Life of Pablo” får et stort nok nedslagsfelt for Wests drøm av et paradigmeskifte, nå når Apple og andre tjenester nektes å selge eller strømme albumet. Kanye vil nemlig utelukkende ha det på Tidal.

West beveger seg dessuten i rasistisk territorium, når han også ønsker restriksjoner mot media: nemlig at ”hvite” aviser og nettsteder ikke lenger skal få lov å skrive om svart musikk.

Kleskolleksjon
Det er ikke bare med sin musikk at Kanye West vil forandre verden. Han har også tilsvarende tro på sin nye kleskolleksjon. ”Husk for alltid at dere pratet ned kolleksjonen som forandret verden,” tweetet han den 13. februar. Med priser opp til 30.000 kroner for en jakke er vi litt usikre på hvor stor kundegruppe han ser for seg. En skulle tro at det krever noe mer enn en halvkjip ullgenser til 14.500 kroner (1690 dollar)…

Ville du betalt 1700 dollar for denne? Foto: Adidas
Ville du betalt 1700 dollar for denne? Foto: Adidas

Tigger penger av Mark Zückerberg
Det kan virke som om heller ikke Kanye West for tiden har råd å kjøpe klær fra sin egen kleskolleksjon. I følge ham selv skylder han nemlig over 450 millioner kroner, og trenger penger. Han har derfor mobilisert sine Twitter-følgere til å be Facebook-gründer Mark Zuckerberg om finansiell støtte. Han har også sin egen personlige appell til Zuckerberg, hvor han ber ham ”investere 1 milliard dollar i Kanye West-ideer”.

West er lite begeistret over at folk heller gir penger til u-hjelp enn å støtte ham:

“Alle dere i San Fran spiller rapmusikk hjemme men hjelper aldri selve kunstneren. Dere ville heller åpnet en skole i Afrika som om dere virkelig hjalp landet… hvis dere vil hjelpe… hjelp meg…”

Det var de siste dagers oppdatering om Kanye West… så langt.

(Artikkelfoto: Kevin Winter / iStock)

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.