Musikk

Tigger penger av Facebook-gründer, vil forandre verden med klær ingen har råd til, og trekker tilbake platelansering.
Annonse
Annonse
forfatter

At Kanye West har fått spalteplass i media i det siste, er ikke så veldig rart. Hvor skal man begynne?

Lei start for album
Albumet ”Life of Pablo” ble i utgangspunktet sluppet søndag den 14. februar, eksklusivt tilgjengelig for strømming gjennom Tidal, hvor West selv er deleier. Der kunne man også kjøpe albumet. Trodde man. Men, etter brukere hadde betalt en engangssum for å laste ned albumet, ble de aldri tatt videre til noen nedlastingslenke. Først trodde man feilen lå hos Tidal, men det ble snart klart at det var Kanye West selv som holdt igjen albumet. Han ville nemlig tilbake i studio og gjøre noen forandringer på sangen ”Wolves”.

Omslagsbilde til albumet "Life of Pablo"
Omslagsbilde til albumet “Life of Pablo”

I tillegg har det vært diskusjoner om hvorvidt sporet ”Waves” med gjestevokal av Chris Brown and Kid Cudi skulle være med på albumet. Kanye selv var ikke overbevist, men samarbeidsartist Chance The Rapper har kjempet hardt for at sangen skulle være med.

”Jeg kjempet for alle for å beholde Waves på albumet. Jeg brukte hele natten på å ferdigstille den. Verden er bedre på grunn av det,” skrev han i en tweet.

Vi kan tenke oss at denne formen for overtidsarbeid godt kunne vært advart overfor både utgivere og publikum litt tidligere.

Annonse

 

Hør The Life of Pablo i Tidal

 

Krevde pris
Og når det kommer til å gjøre verden til et bedre sted, er ikke Kanye snauere enn at han mener albumet vil markere et paradigmeskifte. Et paradigmeskifte han tydeligvis ønsker å true igjennom, da han blant annet nektet å delta på årets Grammy Awards-utdeling, hvis han ikke på forhånd ble lovet å motta prisen for Album of the Year. En pris han ikke engang var nominert til. Ikke at en pris burde være så viktig for ham, ettersom rapperen i sangen ”Famous” fra det nye albumet hevder at det var han som gjorde Taylor Swift berømt – og ikke det faktum at hun fikk prisen for Best Female Video på MTV Video Music Awards i 2009. Nei, det var selvsagt det at Kanye avbrøt takketalen hennes som gjorde at alle nå vet hvem Taylor Swift er.

For ordens skyld: det var Taylor Swift som vant årets Grammy-pris for Album of the Year.

Annonse

Forøvrig spørs det om”Life of Pablo” får et stort nok nedslagsfelt for Wests drøm av et paradigmeskifte, nå når Apple og andre tjenester nektes å selge eller strømme albumet. Kanye vil nemlig utelukkende ha det på Tidal.

West beveger seg dessuten i rasistisk territorium, når han også ønsker restriksjoner mot media: nemlig at ”hvite” aviser og nettsteder ikke lenger skal få lov å skrive om svart musikk.

Kleskolleksjon
Det er ikke bare med sin musikk at Kanye West vil forandre verden. Han har også tilsvarende tro på sin nye kleskolleksjon. ”Husk for alltid at dere pratet ned kolleksjonen som forandret verden,” tweetet han den 13. februar. Med priser opp til 30.000 kroner for en jakke er vi litt usikre på hvor stor kundegruppe han ser for seg. En skulle tro at det krever noe mer enn en halvkjip ullgenser til 14.500 kroner (1690 dollar)…

Ville du betalt 1700 dollar for denne? Foto: Adidas
Ville du betalt 1700 dollar for denne? Foto: Adidas

Tigger penger av Mark Zückerberg
Det kan virke som om heller ikke Kanye West for tiden har råd å kjøpe klær fra sin egen kleskolleksjon. I følge ham selv skylder han nemlig over 450 millioner kroner, og trenger penger. Han har derfor mobilisert sine Twitter-følgere til å be Facebook-gründer Mark Zuckerberg om finansiell støtte. Han har også sin egen personlige appell til Zuckerberg, hvor han ber ham ”investere 1 milliard dollar i Kanye West-ideer”.

West er lite begeistret over at folk heller gir penger til u-hjelp enn å støtte ham:

Annonse

“Alle dere i San Fran spiller rapmusikk hjemme men hjelper aldri selve kunstneren. Dere ville heller åpnet en skole i Afrika som om dere virkelig hjalp landet… hvis dere vil hjelpe… hjelp meg…”

Det var de siste dagers oppdatering om Kanye West… så langt.

(Artikkelfoto: Kevin Winter / iStock)

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Twitter-sjef Jack Dorsey har store planer for Tidal. Jay-Z vil fortsatt være med på laget som styreleder.
Discogs: - 12 millioner vinylplater ble handlet i 2020. Det er 40 prosent opp fra 2019! CD-salget har økt tilsvarende.
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
Sony lanserer 360 Reality Audio Creative Suite for uavhengige musikere og artister.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
To nye mobiler med fokus på kameraet.
Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.