Einsteins hjerne i iTunes

Last ned hjernen til verdens største geni til din iPad!
Annonse
Annonse
forfatter

Han forandret vår forståelse av tid for alltid. Han avdekket mysteriet rundt tyngdekraften og hvordan den påvirker hele universet. Ikke minst kom han opp med en forståelse av forholdet mellom masse og energi med tidenes mest ikoniske ligning: E=MC², også kjent som Masseenergiloven. Han var Albert Einstein.

Hvordan klarte han alt dette? Hva skilte hans tankegang fra alle våre andres? En av de som lurte, og som bestemte seg for å prøve å finne ut av det, var Thomas Harvey, patolog ved Princeton universitetssykehus i New Jersey. Han knabba like godt hjernen til Einstein ved en obduksjon i 1955. Et tyveri som umiddelbart ble velsignet av Einsteins sønn, men som likevel ga Harvey sparken fra sin stilling, da han nektet å gi hjernen tilbake til sykehuset.

Harvey hadde skåret Einsteins hjerne opp i over 200 småstykker som han oppbevarte i formaldehyd (giftig biprodukt av oksidert metanol).

Var det ikke for denne makabre gjerningen, som Harvey utførte mens han sto over vitenskapsmannens kropp for nesten 60 år siden, ville vi ikke hatt premieeksemplaret vi har i dag.

Nå har alle bitene av Einstens hjerne blitt skannet og lagt inn i en iPad-app ved navnet ”NMHMC Harvey”, som er tilgjengelig i iTunes Store for 70 kroner.

Annonse

Alle inntekter går til det amerikanske forsvarets National Museum of Health and Medicine, Medicine in silver Spring, Md. og National Museum of Health + Medicine Chicago (NMHMC).

Albert Einstein, anno 1921.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.