Einsteins hjerne i iTunes

Last ned hjernen til verdens største geni til din iPad!

Han forandret vår forståelse av tid for alltid. Han avdekket mysteriet rundt tyngdekraften og hvordan den påvirker hele universet. Ikke minst kom han opp med en forståelse av forholdet mellom masse og energi med tidenes mest ikoniske ligning: E=MC², også kjent som Masseenergiloven. Han var Albert Einstein.

Hvordan klarte han alt dette? Hva skilte hans tankegang fra alle våre andres? En av de som lurte, og som bestemte seg for å prøve å finne ut av det, var Thomas Harvey, patolog ved Princeton universitetssykehus i New Jersey. Han knabba like godt hjernen til Einstein ved en obduksjon i 1955. Et tyveri som umiddelbart ble velsignet av Einsteins sønn, men som likevel ga Harvey sparken fra sin stilling, da han nektet å gi hjernen tilbake til sykehuset.

Harvey hadde skåret Einsteins hjerne opp i over 200 småstykker som han oppbevarte i formaldehyd (giftig biprodukt av oksidert metanol).

Var det ikke for denne makabre gjerningen, som Harvey utførte mens han sto over vitenskapsmannens kropp for nesten 60 år siden, ville vi ikke hatt premieeksemplaret vi har i dag.

Nå har alle bitene av Einstens hjerne blitt skannet og lagt inn i en iPad-app ved navnet ”NMHMC Harvey”, som er tilgjengelig i iTunes Store for 70 kroner.

Alle inntekter går til det amerikanske forsvarets National Museum of Health and Medicine, Medicine in silver Spring, Md. og National Museum of Health + Medicine Chicago (NMHMC).

Albert Einstein, anno 1921.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.