Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Dolby Atmos kommer til metal

Verdens første metalutgivelse med Dolby Atmos.

Ensemblet heter Luca Turilli’s Rhapsody, og det nye albumet med lyd fra alle kanter inkludert taket heter “Prometheus, Symphonia Ignis Divinus”. Pressemeldingen kom fra Yamaha, som er hovedsponsor til produsent Chris Heil, som har produsert og mikset utgivelsen. Plateselskapet er Nuclear Blast.

Les: Test av 3 lydplanker med Dolby Atmos

Omslaget til albumet "Prometheus, Symphonia Ignis Divinus" av Luca Turilli’s Rhapsody.

Omslaget til albumet «Prometheus, Symphonia Ignis Divinus» av Luca Turilli’s Rhapsody.

 

I pressemeldingen står det at utgivelsen er verdens første studioalbum med Dolby Atmos. Det er bare sant hvis man ser bort fra Trondheimsolistenes Reflections , Maja S.K. Ratkjes And Sing… Uranienborg Vokalensembles Himmelrand og Terje Winges Organism, alle gitt ut på 2L i tidsrommet mai til august 2016. Forskjellen er at alle disse er klassiske utgivelser (bortsett fra Maja Ratkjes And Sing…, som er et kunstprosjekt som undertegnede ikke besitter kompetensen til å kategorisere), mens Luca Turilli’s Rhapsody er et italiensk symfonisk metal-band, som dermed i langt større grad innebærer manipulering og miksing av musikken. 2L-utgivelsene kan regnes for live-innspillinger og dermed ikke studioalbum, men undertegnede skulle mene at de også like gjerne kan regnes som studioalbum, ettersom også slike opptak ofte manipuleres og klippes noe i etterkant.

Les: Test av 4 surroundreceivere med Dolby Atmos

Ny dimensjon
Likevel er det meget hyggelig å se at flere musikkprodusenter henger seg på Atmos-toget. Musikk i surround gir definitivt en ny dimensjon til opplevelsen, og når man også får klangen fra taket er romdimensjonen enda nærmere komplett.

Albumet “Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” er altså mikset og produsert av Chris Heil, som har artister som David Bowie og Bryan Adams på sin merittliste. Han har gjort flere liveproduksjoner med Dolby Atmos, men dette er hans første studioversjon med lydformatet.

Annonse

– Jeg hørte utdrag fra “Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” i studioet rett ved siden av mitt og hørte umiddelbart at dette var materialet jeg ville bruke for å demonstrere potensialet i Dolby Atmos for verden, forklarer Chris Heil i pressemeldingen. – Denne typen musikk er laget for dette formatet med kombinasjonen band, orkester og korarrangementer.

Atmos-utgaven av albumet lanseres 9. desember. Stereoversjonen er allerede tilgjengelig, også hos strømmetjenester som Spotify og Tidal.

ltrhapsody.com

forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Redaksjonen anbefaler

Les også

Verdens første metalutgivelse med Dolby Atmos.

Verdens første metalutgivelse med Dolby Atmos.

Verdens første metalutgivelse med Dolby Atmos.

Verdens første metalutgivelse med Dolby Atmos.

Verdens første metalutgivelse med Dolby Atmos.

Verdens første metalutgivelse med Dolby Atmos.

Verdens første metalutgivelse med Dolby Atmos.

Verdens første metalutgivelse med Dolby Atmos.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.