Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Din egen iTunes-server

De med mye musikk har den stort sett lagret på en ekstern disk. Hva hvis du kunne ha din egen iTunes-server?

Skrevet av / 20.12.09 - 23:00
Din egen iTunes-server

De fleste som har samlet mye musikk lenge, finner fort ut at det er svært upaktisk å ha alt lagret på maskinen sin. Det naturlige skrittet er da å flytte hele kostebinderiet til en ekstern disk. Mange velger å benytte en USB-disk som kobles rett til maskinen, eller den mer elegante løsningen med å koble disken til det trådløse nettverket og dermed ha musikken tilgjengelig på den måten. Uansett løsning så har du frigjort musikken fra en fast maskin, og dermed kan du ta musikken over til hvilken som helst maskin.

Hvis du er litt avansert benytter du en NAS (nettverksdisk). Dette er en diskløsning som er spesielt beregnet til å fungere i nettverk. Utvalget av denne typen enheter er svært stort, og å komme med noen direkte anbefaling skal vi stå over, men det gjennomføres mange tester av NAS-er og det kan være en god idé å lese disse.

En interessant løsning
En av de mer interessante nyheten på markedet er en NAS fra selskapet Western Digital. Denne disken er mer spesifikt av typen MyBook World Edition. Disken kommer i to størrelser, 1 TB og 2 TB. Dette skulle være nok plass til en ganske enorm musikksamling. Denne disken er både stille og rask. Det viktigste er imidlertid at den kommer med programvare som er blitt betydelig oppdatert. Blant annet følger det med en innebygget iTunes-server. Etter å ha satt på denne kan vi konkludere med at den ikke helt holder mål. Måten denne fungerer på er langt fra tilfredsstillende. Blant annet er den laget slik at den kun håndterer MP3-filer. For oss med mange forskjellige filtyper er dette direkte upraktisk, for å si det mildt.

Åpen kildekode
Det finnes heldigvis alternativer til denne programvareløsningen. Prosjekt Firefly er en åpen kildekodeløsning som til alt overmål er gratis. Den støtter MP3, AAC og M4A, så du skulle være godt dekket. Dette er imidlertid ikke en løsning for pyser. Dette er ganske avanserte greier, men er du nøyaktig og ikke minst tålmodig er det definitivt verdt arbeidet. Løsningen innebærer at du tar WD-disken din og hacker den med din egen løsning. På denne måten vil du etter en stund ha laget din egen Firefly-server som iTunes kommuniserer med. Selve oppsettet er ikke altfor tidkrevende, men du må nok regne med en times tid. Å kopiere over all musikken tar derimot lang tid, avhengig av mengde selvfølgelig.
Vi skal ikke vise selve løsningen i denne artikkelen, men hvis du går til følgende nettside kan du laste ned all programvare og en grundig bruksanvisning på hva som skal gjøres: http://mybookworld.wikidot.com/guide-to-installing-firefly-svn1696.

Hvis du nøye følger instruksjonene som du finner på denne siden, og laster over musikken din, vil du i løpet av en helg være den lykkelige eier av din egen iTunes-server. Det er et bryderi du definitivt vil ta deg hvis du har mye musikk og vil at det skal fungere optimalt i nettverket ditt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top