Den neste store rap-stjernen

Anderson Paak viste hvem som var sjefen på Parkteatret i går.

Skrevet av / 17.02.16 - 11:07
Den neste store rap-stjernen

Det er ikke mange rap-konserter som har bergtatt meg. Jeg er glad i mye hiphop på plate, men når det kommer til live-opptreden føler jeg det er det samme hver gang. Et par rappere gjør greia si, låta avsluttes brått med lyden av et pistolskudd (Public Enemy gjorde dette på hver eneste låt sist de var i Oslo!), det skravles mye mellom låtene – om politikk, kjærlighet, sånne ting, før man går videre til neste låt. Det virker ofte litt planløst. Og dersom en rapper krever at et publikum som lider av Norwegian Stiffness Syndrome skal gå bananas og svinge med hendene i lengre tid i strekk, så blir det fort smått kleint. Vince Staples beviste dette på Øyafestivalen i fjor.

Unntakene er Tee Productions på Rockefeller i 1998 og Run the Jewels på fjorårets Øyafestival. Kanskje Blackalicious på Blå i 2002, og man kan ikke ta fra møkkamannen Kanye West det faktum at han leverte en glimrende superstjerne-opptreden på Øyafestivalen i 2011, full av pompøsitet og stormannsgalskap. For ikke å glemme MOPs konsert på Rockefeller i 2007, da bygningen var millimeter fra å kollapse. Men dette skjer jo da ikke for ofte her til lands.

I storform
Derfor var det meget gledelig å se en Anderson Paak i storform på et utsolgt og stappfullt Parkteatret i Oslo i går. 30-åringen fra Los Angeles er oppdaget og tatt inn i varmen av selveste Dr. Dre, og basert på denne opptreden er det grunn til å tro at Paak har en stor fremtid i vente.

Det begynner rolig med The Bird fra den nyeste skiva Malibu, hvor Paak står bak keyboardet og synger klokkerent som en ekte RnB-sanger, akkompagnert av en enkelt DJ. På tredje låt bringer han inn bandet på scenen, og setter seg selv bak trommesettet – noe som kunne blitt flaut. Jeg har ennå ikke klart å få Mos Defs flaue trommeopptreden på Rockefeller i 2010 fra netthinna! Vår egen LidoLido er kjent for å tromme litt live, men trommiser som hører det må føle det litt som om en gitarist skal sitte å høre på en som nettopp har lært seg Tom Dooley i D-dur. Så når Anderson Paak tar stikkene, blir jeg straks skeptisk.

Anderson Paak kan virkelig tromme! (Foto: Geir Gråbein Nordby)
Anderson Paak kan virkelig tromme! (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Trommene trakteres
Det skulle vise seg å være ubegrunnet. For dæven, mannen kan tromme! Både rytme og teknikk sitter som et skudd – og der sitter han jammen og rapper midt oppi det hele, like lekent og lett som når en mesterkokk kutter grønnsaker.

Musikken er kul, Paak har virkelig ”soul”, han er høyt og lavt på scenen og har hele tiden publikum i sin hule hånd – uten å prøve. Han har et ydmykt smil i munnviken (uvanlig for rappere) og viser hele tiden at han storkoser seg.

Musikken i seg selv er dødsfet. Mye kule samples fra gamle Motown-tider, som gir assosiasjoner til både Barry White og James Brown, og på en av låtene fikk jeg skikkelig ”west side”-vibber, hvor man nærmest ventet at Eazy-E skulle stå opp fra graven og rappe side ved side med Anderson Paak.

6 klare stjerner!

anderson-paak_malibu

Se opp for denne mannen i fremtiden! I mellomtiden, sjekk ut albumet ”Malibu” på Tidal, Spotify, iTunes eller Deezer.

Anderson Paak (foto: andersonpaak.com)
Anderson Paak (foto: andersonpaak.com)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Nytt flaggskip fra Rega

Drømme-strømmer fra HiFi Rose

Verdens første DAC med tapsfri Bluetooth

Argons beste blir bedre

High-end platespiller fra Musical Fidelity

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Scroll to Top