Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Dagens anbefalte album

I dagens lydnivåkrig (Loudness War) er det gledelig med popalbum som virkelig låter bra.

Skrevet av / 23.06.12 - 11:33
Dagens anbefalte album

Dette albumet er ikke nytt i populærmusikkens tidsalder. Vi snakker 2009. Men det er fortsatt helt nydelig musikk. Singer/songwriter-musikk pakket inn i et elektronisk landskap, hvor man mest kan tenke det som at Björk møter Kate Bush.

Denne plata er også et eksempel på at man ikke kan se på en lydkurve for å se hvorvidt musikk faktisk låter bra. Loudness er makset så langt man kan før det låter forvrengt. Men plata tipper aldri over. Elektronisk musikk er da også av natur mer statisk enn akustisk musikk, ettersom den belager seg på samples.

Ser du nærmere etter, ser du at sangen «Daniel» har luft mellom de statiske og tette transientene.

Men ser vi nærmere på lydkurven til sangen ”Daniel”, ser man at det faktisk er luft mellom de tette transientene, som utgjør trommeslagene. Dessuten har ikke masteringsteknikeren falt for fristelsen å legge et høypassfilter ved verken 30 eller 40 Hz, men har bra med guffe også helt nede ved 20 Hz, hvilket gjør at trommerytmene får en skikkelig saftig substand. Dette til tross for at de har klart mye mer energi både ved 60 og 100 Hz, hvor attakket i en basstromme ligger.

Sangen «Daniel» er lydmessig representativ for resten av plata, med energi også nedover i bassregisteret.

Dette er selvsagt en nerdete og svært umusikalsk måte å snakke om musikk på, men så er du da også inne på hjemmesiden til Lyd & Bilde, hvor vi innimellom er i den modus at vi sitter og hører på lyd framfor musikk. Det er nemlig jobben vår!

Men denne plata byr på svært god musikk. Musikalsk vandrer plata gjennom spennende landskap, og er blant dem jeg kommer til å se tilbake på som klassikere om mange år.

Bat For Lashes spilte på Rockefeller 20. juni, med noe av den beste lyden jeg har hørt fra det stedet. Hun kunne bekrefte det vi visste, nemlig at nytt album er på vei. «The Haunted Man» slippes nemlig 15. oktober. Hun nevnte også at hun har ”jobbet i mange år for å få plata til å bli så bra den kan, og for å få den til å låte fantastisk.” Ut ifra utvalget av nye låter vet jeg at den blir bra musikalsk. Vi får bare håpe den også låter like bra.

Hør albumet i Wimp eller Spotify. Kjøp det deretter på CD, hvis du ikke finner et nettsted som tilbyr det digitalt i full oppløsning!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top