Search
Generic filters

Dagens anbefalte album

I dagens lydnivåkrig (Loudness War) er det gledelig med popalbum som virkelig låter bra.

Dette albumet er ikke nytt i populærmusikkens tidsalder. Vi snakker 2009. Men det er fortsatt helt nydelig musikk. Singer/songwriter-musikk pakket inn i et elektronisk landskap, hvor man mest kan tenke det som at Björk møter Kate Bush.

Denne plata er også et eksempel på at man ikke kan se på en lydkurve for å se hvorvidt musikk faktisk låter bra. Loudness er makset så langt man kan før det låter forvrengt. Men plata tipper aldri over. Elektronisk musikk er da også av natur mer statisk enn akustisk musikk, ettersom den belager seg på samples.

Ser du nærmere etter, ser du at sangen «Daniel» har luft mellom de statiske og tette transientene.

Men ser vi nærmere på lydkurven til sangen ”Daniel”, ser man at det faktisk er luft mellom de tette transientene, som utgjør trommeslagene. Dessuten har ikke masteringsteknikeren falt for fristelsen å legge et høypassfilter ved verken 30 eller 40 Hz, men har bra med guffe også helt nede ved 20 Hz, hvilket gjør at trommerytmene får en skikkelig saftig substand. Dette til tross for at de har klart mye mer energi både ved 60 og 100 Hz, hvor attakket i en basstromme ligger.

Sangen «Daniel» er lydmessig representativ for resten av plata, med energi også nedover i bassregisteret.

Dette er selvsagt en nerdete og svært umusikalsk måte å snakke om musikk på, men så er du da også inne på hjemmesiden til Lyd & Bilde, hvor vi innimellom er i den modus at vi sitter og hører på lyd framfor musikk. Det er nemlig jobben vår!

Men denne plata byr på svært god musikk. Musikalsk vandrer plata gjennom spennende landskap, og er blant dem jeg kommer til å se tilbake på som klassikere om mange år.

Bat For Lashes spilte på Rockefeller 20. juni, med noe av den beste lyden jeg har hørt fra det stedet. Hun kunne bekrefte det vi visste, nemlig at nytt album er på vei. «The Haunted Man» slippes nemlig 15. oktober. Hun nevnte også at hun har ”jobbet i mange år for å få plata til å bli så bra den kan, og for å få den til å låte fantastisk.” Ut ifra utvalget av nye låter vet jeg at den blir bra musikalsk. Vi får bare håpe den også låter like bra.

Hør albumet i Wimp eller Spotify. Kjøp det deretter på CD, hvis du ikke finner et nettsted som tilbyr det digitalt i full oppløsning!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.