TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

CES 2023: Piano med flyvende surroundlyd

Roland Corporation feirer sitt 50-års jubileum ved å lage et vilt konseptklaver med innebygd 14-kanals lyd - og fire svevende høyttalere!

forfatter
Publisert 08.01.23 - 09:00

Selv om vi elsker musikk, skriver vi ikke så mye om musikkinstrumenter i Lyd & Bilde. Men det digitale pianot, som det japanske selskapet Roland har vist frem på CES-messen, er vi bare nødt til å skrive om.

Roland Corporation ble stiftet i april 1972, og de markerer nå jubileet sitt med 50th Anniversary Concept Piano, som vises frem i Las Vegas akkurat nå. Pianoet er bygget av sammenlimte trestaver og det ser utrolig organisk og lekkert ut.

Det mest interessante for et teknologimagasin som oss er imidlertid lydsystemet. Det er hele 14 lydkanaler innebygd i selve trekabinettet, noe som med DSP-hjelp gjør det mulig å skape en «lydboble» rundt pianot – akkurat som vi kjenner det fra 3D-lyden i de beste lydplankene.

MicrosoftTeams-image-9-1536x1152-1 MicrosoftTeams-image-10-1-2048x1536-1
<
>
De innebygde høyttalerne sender lyd i alle retninger, og gir en opplevelse av å sitte i en "boble" av lyd. (Foto: Roland Corporation)

Men det stopper ikke der. For å få konsertsal-følelsen med – og kanskje også for å imponere omgivelsene – har 50-års jubileumspianoet fire svevende surround-høyttalere montert i droner, som flyr nær pianisten når det spilles sakte – og svever ut i rommet når det spilles forte.

Shot_01-1-2048x1152-1 Shot_02-2048x1152-1
<
>
Fire høyttalerdroner svever rundt det ville konseptpianoet. (Foto: Roland Corporation)

For å få alt til å spille sammen måtte Roland finne opp sin egen trådløse lydprotokoll for de svevende høyttalerne. De har også søkt om patent på systemet som automatisk tilpasser dronenes flyveavstand i forhold til lydnivå og romakustikk.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

2 kommentarer om “CES 2023: Piano med flyvende surroundlyd”

  1. Utrolig og inspirerende at en leverandør kan tenke så til de grader nytt. Flott piano til møblerte hjem. Litt usikker på om dronene forstyrrer, ikke bare forsterker, den kunstneriske opplevelsen ?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
"Dark Side of the Moon" skaper regnbuebråk Noen mener Pink Floyd har blitt "woke" for å inkludere fargene som alltid har vært der.
Roland-piano med høyttalerdroner Roland Corporation feirer sitt 50-års jubileum ved å lage et vilt konseptklaver med innebygd 14-kanals lyd - og fire svevende høyttalere!
Nytt album fra The Boss Det er offisielt! Den 11. november slipper The Boss sitt 21. studioalbum.
Nytt album? Den amerikanske rockelegenden er snart klar med sitt 21. studioalbum - og denne runden covrer han soul-legender.
90-tallet har ringt: Winamp er tilbake I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp som styrte musikken til festen. Nå er avspilleren tilbake etter nesten 10 års fravær.
Følg Lyd & Bilde