Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

CES 2023: Piano med flyvende surroundlyd

Roland Corporation feirer sitt 50-års jubileum ved å lage et vilt konseptklaver med innebygd 14-kanals lyd - og fire svevende høyttalere!

Skrevet av / 08.01.23 - 09:00
CES 2023: Piano med flyvende surroundlyd

Selv om vi elsker musikk, skriver vi ikke så mye om musikkinstrumenter i Lyd & Bilde. Men det digitale pianot, som det japanske selskapet Roland har vist frem på CES-messen, er vi bare nødt til å skrive om.

Roland Corporation ble stiftet i april 1972, og de markerer nå jubileet sitt med 50th Anniversary Concept Piano, som vises frem i Las Vegas akkurat nå. Pianoet er bygget av sammenlimte trestaver og det ser utrolig organisk og lekkert ut.

Det mest interessante for et teknologimagasin som oss er imidlertid lydsystemet. Det er hele 14 lydkanaler innebygd i selve trekabinettet, noe som med DSP-hjelp gjør det mulig å skape en «lydboble» rundt pianot – akkurat som vi kjenner det fra 3D-lyden i de beste lydplankene.

MicrosoftTeams-image-9-1536x1152-1 MicrosoftTeams-image-10-1-2048x1536-1
<
>
De innebygde høyttalerne sender lyd i alle retninger, og gir en opplevelse av å sitte i en "boble" av lyd. (Foto: Roland Corporation)

Men det stopper ikke der. For å få konsertsal-følelsen med – og kanskje også for å imponere omgivelsene – har 50-års jubileumspianoet fire svevende surround-høyttalere montert i droner, som flyr nær pianisten når det spilles sakte – og svever ut i rommet når det spilles forte.

Shot_01-1-2048x1152-1 Shot_02-2048x1152-1
<
>
Fire høyttalerdroner svever rundt det ville konseptpianoet. (Foto: Roland Corporation)

For å få alt til å spille sammen måtte Roland finne opp sin egen trådløse lydprotokoll for de svevende høyttalerne. De har også søkt om patent på systemet som automatisk tilpasser dronenes flyveavstand i forhold til lydnivå og romakustikk.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

2 hendelser på “CES 2023: Piano med flyvende surroundlyd”

  1. Lasse Øglænd

    Utrolig og inspirerende at en leverandør kan tenke så til de grader nytt. Flott piano til møblerte hjem. Litt usikker på om dronene forstyrrer, ikke bare forsterker, den kunstneriske opplevelsen ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top