Bedre lyd på iPhone

Apple Music kan få høyoppløst lyd neste år, og hodetelefonkontakten erstattet med Lightning-kontakt.
Annonse
Annonse
forfatter

Noen rykter håper man har et snev av sannhet i seg. For eksempel at Apple skulle lansere CD-kvalitet på iTunes Store. Et gammelt rykte som aldri ble virkelighet. I stedet fikk vi Tidal, som gir deg strømming av musikken i CD-kvalitet, i motsetning til Spotify som bruker komprimering av lydfilene.

Men nå mener det japanske nettstedet Macotakara, at Apple planlegger å overgå både Spotify og Tidal, ved å tilby musikkfiler i høyoppløst lyd.

(Foto: Produsenten)

Høyoppløste musikkfiler i 24-bit/96 kHz signalbehandling, kan gi bedre lyd fordi musikken behandles med langt flere samplinger og potensielt inneholder bedre dynamikk og større frekvensområde.

Hi-Res Audio som det kalles, finnes allerede hos noen få strømmetjenester, og enkelte mobiler – som Sony Xperia Z5 – støtter avspilling av Hi-Res-lydfiler.

Annonse

Apple Music, som er nummer to på strømming etter Spotify, blir i så fall den klart største på ukomprimert musikk.

Les også: Neste år kan Tidal åpne for høyoppløst strømming.

I dag bruker Apple Music AAC-formatet for lydfilene på 256 kbps, med 24/96-filer øker datastrømmen til 4608 kbps, perfekt for Apple Lightning-kontakt. Som allerede brukes som lade-, synkronisering- og tilkoblingsport på iPhone, iPad, og de nye trådløse Magic-tastaturet, Magic Mouse 2, Magic TrackPad 2, iPad Pro Pencil og ikke minst Apple TV Siri fjernkontrollen.

Det spekuleres allerede om Apple er i ferd med å si farvel til 3,5 mm hodetelefonkontakt, og erstatter den med Lightning-kontakten. Som allerede finnes på flere og flere hodetelefoner.

Les også: Philips først med Lightning.

Annonse

For Apples ladekontakt støtter nemlig høyoppløst lyd, hvor den digitale signalbehandlingen flyttes til hodetelefonenes innebyggede DAC. Det kan gi bedre lyd enn den analoge hodetelefonkontakten, med mindre støy, klarer lyd og bedre dynamikk.

Les også: Lightning åpner for bedre lyd.

Hvis Apples Beats hodetelefoner og ørepropper også får Lightning-plugg, kan det tyde på at Macotakaras kilder har mer enn et snev av sannhet i seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!