Bedre lyd på iPhone

Apple Music kan få høyoppløst lyd neste år, og hodetelefonkontakten erstattet med Lightning-kontakt.
forfatter

Noen rykter håper man har et snev av sannhet i seg. For eksempel at Apple skulle lansere CD-kvalitet på iTunes Store. Et gammelt rykte som aldri ble virkelighet. I stedet fikk vi Tidal, som gir deg strømming av musikken i CD-kvalitet, i motsetning til Spotify som bruker komprimering av lydfilene.

Men nå mener det japanske nettstedet Macotakara, at Apple planlegger å overgå både Spotify og Tidal, ved å tilby musikkfiler i høyoppløst lyd.

(Foto: Produsenten)

Høyoppløste musikkfiler i 24-bit/96 kHz signalbehandling, kan gi bedre lyd fordi musikken behandles med langt flere samplinger og potensielt inneholder bedre dynamikk og større frekvensområde.

Hi-Res Audio som det kalles, finnes allerede hos noen få strømmetjenester, og enkelte mobiler – som Sony Xperia Z5 – støtter avspilling av Hi-Res-lydfiler.

Apple Music, som er nummer to på strømming etter Spotify, blir i så fall den klart største på ukomprimert musikk.

Les også: Neste år kan Tidal åpne for høyoppløst strømming.

I dag bruker Apple Music AAC-formatet for lydfilene på 256 kbps, med 24/96-filer øker datastrømmen til 4608 kbps, perfekt for Apple Lightning-kontakt. Som allerede brukes som lade-, synkronisering- og tilkoblingsport på iPhone, iPad, og de nye trådløse Magic-tastaturet, Magic Mouse 2, Magic TrackPad 2, iPad Pro Pencil og ikke minst Apple TV Siri fjernkontrollen.

Det spekuleres allerede om Apple er i ferd med å si farvel til 3,5 mm hodetelefonkontakt, og erstatter den med Lightning-kontakten. Som allerede finnes på flere og flere hodetelefoner.

Les også: Philips først med Lightning.

For Apples ladekontakt støtter nemlig høyoppløst lyd, hvor den digitale signalbehandlingen flyttes til hodetelefonenes innebyggede DAC. Det kan gi bedre lyd enn den analoge hodetelefonkontakten, med mindre støy, klarer lyd og bedre dynamikk.

Les også: Lightning åpner for bedre lyd.

Hvis Apples Beats hodetelefoner og ørepropper også får Lightning-plugg, kan det tyde på at Macotakaras kilder har mer enn et snev av sannhet i seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.