Bedre lyd på iPhone

Apple Music kan få høyoppløst lyd neste år, og hodetelefonkontakten erstattet med Lightning-kontakt.

Noen rykter håper man har et snev av sannhet i seg. For eksempel at Apple skulle lansere CD-kvalitet på iTunes Store. Et gammelt rykte som aldri ble virkelighet. I stedet fikk vi Tidal, som gir deg strømming av musikken i CD-kvalitet, i motsetning til Spotify som bruker komprimering av lydfilene.

Men nå mener det japanske nettstedet Macotakara, at Apple planlegger å overgå både Spotify og Tidal, ved å tilby musikkfiler i høyoppløst lyd.

(Foto: Produsenten)

Høyoppløste musikkfiler i 24-bit/96 kHz signalbehandling, kan gi bedre lyd fordi musikken behandles med langt flere samplinger og potensielt inneholder bedre dynamikk og større frekvensområde.

Hi-Res Audio som det kalles, finnes allerede hos noen få strømmetjenester, og enkelte mobiler – som Sony Xperia Z5 – støtter avspilling av Hi-Res-lydfiler.

Apple Music, som er nummer to på strømming etter Spotify, blir i så fall den klart største på ukomprimert musikk.

Les også: Neste år kan Tidal åpne for høyoppløst strømming.

I dag bruker Apple Music AAC-formatet for lydfilene på 256 kbps, med 24/96-filer øker datastrømmen til 4608 kbps, perfekt for Apple Lightning-kontakt. Som allerede brukes som lade-, synkronisering- og tilkoblingsport på iPhone, iPad, og de nye trådløse Magic-tastaturet, Magic Mouse 2, Magic TrackPad 2, iPad Pro Pencil og ikke minst Apple TV Siri fjernkontrollen.

Det spekuleres allerede om Apple er i ferd med å si farvel til 3,5 mm hodetelefonkontakt, og erstatter den med Lightning-kontakten. Som allerede finnes på flere og flere hodetelefoner.

Les også: Philips først med Lightning.

For Apples ladekontakt støtter nemlig høyoppløst lyd, hvor den digitale signalbehandlingen flyttes til hodetelefonenes innebyggede DAC. Det kan gi bedre lyd enn den analoge hodetelefonkontakten, med mindre støy, klarer lyd og bedre dynamikk.

Les også: Lightning åpner for bedre lyd.

Hvis Apples Beats hodetelefoner og ørepropper også får Lightning-plugg, kan det tyde på at Macotakaras kilder har mer enn et snev av sannhet i seg.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.