Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vil Microsoft åpne Windows på gløtt?

Blir Microsoft det nye Google? Programvaregiganten vurderer gratis utgaver av sitt operativsystem til PC, mobiler og nettbrett.

Skrevet av / 07.03.14 - 11:12
Vil Microsoft åpne Windows på gløtt?

Den gangen på 1990-tallet, hvor Google fremdeles var et nystartet garasjefirma på vei mot toppen, mente de mest oppfinnsomme ryktesmiene at det fremadstormende søkemaskinfirmaet kanskje en gang i fremtiden kunne bli det nye Microsoft. Nå ser det ut til at historien er på vei til å gjenta seg, bare med omvendt fortegn. Ryktet går nå ut på hvorvidt Microsoft kan bli det nye Google!

I følge teknologinettsidene The Verge og Wired jobber Microsoft med gratisversjoner av Windows 8.1 til stasjonære og bærbare PC-er under navnet Windows 8.1 with Bing. Det er et avgjørende strategiskifte for Microsoft, som i årtier har hentet en like stor del av sin enorme inntjening på å selge operativsystem, som de har fått inn på å selge kontorpakken Office. Microsofts forsøk på å skape en forretning ut av søketjenesten Bing har til gjengjeld vært alt annet enn en suksess.

Hos Google har man valgt motsatt fremgangsmåte, og den kopieres nå av Microsoft: Gi brukerne et gratis operativsystem. Og når så alle er lokket inn i fellen, kan man tjene pengene på søketjenesten, annonsene og de profesjonelle kundene.

Hvordan og til hvem den gratis Windows 8.1 skal tilbys, er ikke klart, men det kan for eksempel bli i form av en gratis eller billig oppgradering for eksisterende Windows-brukere med eldre versjoner. Eller som en avskaffelse av lisensen på operativsystem til de billigste datamaskinene.

Gratis OS til nettbrett  og mobiler?
Og gratisryktene slutter ikke her. Microsoft vurderer også å tilby Windows RT og Windows Phone gratis til nettbrett- og mobilprodusenter. Her blir tapet i inntjening ikke så stort som det kunne se ut til, da Nokia tegner seg for hovedparten av Windows Phone-enhetene i dag. Og da Microsoft nettopp har overtatt Nokia, blir lisensinntektene likevel kun et spørsmål om å flytte penger rundt mellom forskjellige kasser i samme firma. Nylig skrev vi at indiske Karbonn Mobiles blir de første til å legge Windows Phone på mobiler, side om side med Android. Og mon tro ikke lisensbeløpet har vært forholdsvis beskjedent?

Det blir ikke enkelt for Microsoft å slakte sin trofaste gullkalv. Men de dagene er forbi, hvor Microsoft satt på 95 prosent av salget av operativsystemer. Konkurrentene Apple og Google spiser stadig større porsjoner av den forretningen fra Microsoft med henholdsvis MacOS, iOS, Android og ChromeOS. Og den nye toppsjefen hos Microsoft Satya Nadella har tydeligvis innsett at innen man kan begynne å tjene penger på brukerne, skal man først gjøre dem til sine egne kunder.

Kilder: Wired, The Verge

ballmer_nadella
Den nye toppsjefen for Microsoft, Satya Nadella (til høyre) sender firmaet inn i et skarpt kursskifte. Hvor forgjengeren Steve Ballmer (til venstre) satset på salg av programvare, vil Nadella satse mer på online-tjenester.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tracker for Google Find My-nettverket

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Lyd & Bilde
Scroll to Top