BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Vi har testet de nye iPhone-modellene

Her er våre første inntrykk av iPhone 5S og 5C.

Utseendemessig er det ikke stor forskjell på 5S og gamle iPhone 5, bortsett fra metallringen rundt hjem-knappen og at det sitter to LED-lamper ved siden av kameraet. På baksiden kan man nå velge mellom sølv, grå og den nye «gullfinishen» som snarere minner om champagne. Kvalitetsfølelsen er som vanlig meget høy.

SAMSUNG CSC

Den mest omtalte nye funksjonen til 5S er den nye fingeravtrykksleseren i hjemknappen. Å registrere fingeravtrykk går relativt raskt, og deretter kan man både låse opp telefonen og bekrefte kjøp i iTunes med fingeren – vesentlig mer praktisk enn å taste passord hele tiden, og sikrere enn å la mobilen være helt ubeskyttet.

iphone 5s geekbench

Under panseret har iPhone 5S den nye A7-prosessoren med 64 bits arktitektur, som gir en merkbar forbedring i ytelse sammenlignet med iPhone 5. Geekbench som måler rå ytelse hopper opp til 2241 (+37%) og Antutu 3D rating som måler spillytelse øker 12%. I Browsermark (webytelse) fikk vi faktiskt en ny rekord med 3441 (+30% fra iPhone 5). Forrige toppscore hadde LG g2 med 3132.

SAMSUNG CSC

Kameraet har fått nye linser og 15% større sensor. Oppløsningen ligger fortsatt på 8 megapiksler, og innebærer større bildepunkter (1,5 µm) og mer lys. Det gir bedre kontrast og lysere bilder med mindre støy når man tar bilder under dårlige lysforhold.

IMG_1815

Bilde tatt i dunkel belysning med iPhone 5

iPhone 5S sample

Bilde tatt med iPhone 5S under samme lysforhold

iPhone 5S har også en bildestabilisator som arbeider ved å ta 4 raske bilder og deretter kombinere dem for optimal skarphet. Man kan også ta raske bildeserier med 10 bilder i sekundet, enten for å plukke det beste bildet eller for å fange objekter i bevegelse. Kameraet har dessuten to LED-lamper med ulik farge som lar deg variere lystemperatur og kompensere for kald innendørsbelysning.

Oppsummering
Selv om iPhone 5S til forveksling ligner 5-modellen den erstatter, er det meste utenom skjermen oppgradert. 5S er raskere, har bedre kamera, bedre 4G-dekning og den praktiske fingeravtrykksleseren. En anbefalt oppgradering fra iPhone 5 og en soleklar kandidat for dem med eldre iPhone-modeller.

 

iPhone 5C

Med 5C-modellen har man gått fra metall- og glass og tilbake til plast som i iPhone 3G. Forskjellen er at metallrammen nå ligger under skallet. Plastfølelsen er likevel minimal. Dessuten kan man få den i spreke farger som grønn, blå, gul, rød eller hvit.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Under skallet har det faktiskt ikke skjedd så mye siden iPhone 5. Den har samme A6-prosessor og arkitektur, noe våre målinger også bekrefter.

geekbench iphone 5c

Geekbench ga 1648 som er nesten identisk med iPhone 5, spillytelsen i Antutu 3D Rating var 11640. Nettleserytelse med Browsermark på 2730 er noe bedre enn iPhone 5, og skyldes antageligvis bedre software.

SAMSUNG CSC

Kameraet er det samme som i iPhone 5 men også her med noen forbedringer i softwaren. Det blir litt mindre bildestøy i bilder tatt med 5C-modellen.

IMG_1815

Bilde tatt i dårlig lys med iPhone 5

iPhone 5C sample

Bilde tatt i dårlig lys med iPhone 5C

Det finnes også ulike deksel i seks farger (hvit, rød, gul, blå, grønn og svart) som åpner for intressante fargekombinasjoner.

iphone 5c cases

Oppsummering
Det er ingen vits i å bytte fra iPhone 5 til en 5C. Med unntak av skandinavisk 4G-støtte dreier det seg om en teknisk ganske lik modell. Har du en eldre iPhone-modell og liker fargeglade mobiler er 5C derimot en kul oppgradering utseendemessig, og marginalt bedre ytelsesmessig enn iPhone 5.

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Nå kan du spare mye penger på nytt kamera
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!