Vi har prøvd iPhone 5C og 5S

Her er våre første intrykk av Apples nye smartmobiler.

Det har vært mange rykter i forkant av lanseringen av nye iPhon, og de fleste viste seg å være sanne, med et par unntak. At iPhone 5S ikke fikk enda mer minne kan vi faktisk leve med. Derimot er vi skuffet over den trådløse delen. 5S støtter ikke nettverksstandarden 802.11ac og heller ikke NFC (Near Field Communication), merkelig nok. Apple er dermed den eneste mobilprodusenten som mangler støtte for enkel tilkobling mot Bluetooth-enheter.

iphone 5c ljudochbild 1200
iPhone 5C fungerer fint til å lese iPhone-nyheter på

Overraskende bra kamera
En positiv overraskelse var det Apple har unnlatt å skru oppløsningen i været bare for å henge med i megapixel-racet. I stedet har de gått for en større bildesensor som gir bedre lysfølsomhet og mindre bildestøy. Den nya blitzen har to lamper for bedre lysstyrke samt kompensasjon för lystemperatur, noe som faktisk kan gi bedre bilder. Apple har dessuten forbedret programvaren med funksjoner for å knipse raske bildeserier samt filming i slow motion.

iphone camera 1600
Raske bildeserier på iPhone 5S

Ellers er det meste forbedret på den oppgraderte 5S-modellen. Den nye A7-prosessoren er enda raskere enn vi hadde forventet og er faktisk en 64-bits prosessor. Det gjør at Apple rykker forbi konkurrentene med dette generasjonsskiftet. Dessuten får vi endelig støtte for alle 4G LTE-frekvenser som de skandinaviske teleoperatørene bruker.

iphone 5s kamera 1600
Kameraet på iPhone 5S har dobbel blitz.

Plast utan å være plastaktig
Den nye budsjettmodellen iPhone 5C viste seg å ikke være en strippet modell i enklere utførelse slik mange hadde trodd. Skallet er laget av polykarbonat, et meget sterkt plastmateriale, og har en stålramme innvendig. Overflaten kjennes langt fra billig og gir et stabilt kvalitetsintrykk. Spesifikasjonene på 5C er dessuten bedre enn forventet – det dreier seg om en moderne smartmobil til en bra pris.

iphone 5c hand 1200
iPhone 5C i blått

Har Apple levert denne gangen?
Foruten noen få detaljer må Apple sies å ha innfridd forventningene og i flere tilfeller overgått dem. De har fått en ny toppmodell som trolig overgår konkurrentene. Fingeravtrykksleseren er en unik funktion som forbedret sikkerheten. Dessuten har Apple fått en billigere modell med gode spesifikasjoner, som gjør at Apple for alvor kan konkurrere også i mellomklassen.

iphone 5s guld vs iphone 5 silver 1600
 iPhone 5S i gull/champagne og sølv.

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.