Nyhet

Samsung lanserer Galaxy S20-serie med hele tre toppmobiler

Med lanseringen av Samsung Galaxy S20-serien med tre modeller vil Samsung sparke ræv på Huawei og Apple!

Skrevet av / 11.02.20 - 20:00
Samsung lanserer Galaxy S20-serie med hele tre toppmobiler

Ikke mye er overlatt til fantasien før Samsungs lansering av den nye Galaxy S20-serien av toppmobiler, etterfølgerne til Samsung Galaxy S10 og S10+. Det meste av informasjonen samt bilder av produktet ble nemlig lekket på forhånd, og kveldens lansering viste at den lekkede informasjonen stemte overens med alt vi har fått vite tidligere.

Samsung har for første gang lansert hele tre utgaver av selskapets absolutte toppmodell: Galaxy S20, Galaxy S20+ og Galaxy S20 Ultra. De går altså all-in for å tilby forbrukerne det beste alternativet til Huawei og Apple til forskjellige priser.

Alle modellene i den nye Galaxy S20-serie (S20 Ultra lengst til venstre, S20+ i midten og den alminnelige S20 til høyre) har samme skjermtype, men størrelsen varierer fra 6,2″ til 6,9″. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er ganske store forskjeller på de tre mobilene, men de har selvfølgelig en del av innmaten til felles.

Slik blir Samsung Galaxy S20-serien

For det første kommer alle tre modellene med Samsungs egen splitter nye 7 nm 64-bit octa-core Exynos 990-prosessor. Dessuten får alle mobilene 5G (NSA), selv om det også vil være en billigere ren 4G-utgave tilgjengelig av den minste Galaxy S20-modellen. Alle telefonene får 25W hurtigladning samt trådløs oppladning og mulighet for å lade andre enheter trådløst. Man vil også kunne kjøpe en 45W-lader til Galaxy S20 Ultra som ekstra tilbehør.

Skjermen på den nye Galaxy S20 Ultra måler 6,9″ og er av typen Dynamic AMOLED og har en oppløsning på 3200 x 1440 piksler. (Foto: Peter Gotschalk)

Selv om det er forskjell på skjermstørrelsene er det likevel nøyaktig samme skjerm som sitter i både S20, S20+ og S20 Ultra. Det dreier seg om en Dynamic AMOLED-skjerm, som på alle tre kommer med Quad HD+-oppløsning (3200 x 1440 piksler) og er HDR10+ sertifisert. På alle tre kan brukeren velge om skjermen skal kjøre i 60 Hz eller 120 Hz-modus.

Den høye oppdateringsfrekvens på 120 Hz gir en ekstremt flytende og rask brukeropplevelse, og innen lanseringen av Galaxy S20-serien hadde kinesiske OnePlus allerede annonsert at deres kommende OnePlus 8-serie ville komme med 120 Hz-skjerm. Men nå har Samsung altså kommet kineserne i forkjøpet!

Alle tre mobilene er stort sett rammeløse og har frontkameraet innebygd i skjermen. Både foran og bak sitter det Gorilla Glass 6, mens den smale metallrammen er fremstilt av herdet aluminium. Vi har hatt fingrene i alle modellene, og på tross av alt glasset virker de veldig robuste og solide. Glasset blir fort en magnet for fettfingre, men de fleste vil nok uansett investere i et cover til mobilen for å unngå slikt.

Samsung har kommet OnePlus i forkjøpet med 120 Hz-skjermer på alle de nye Galaxy S20-modeller. (Foto: Peter Gotschalk)

Alle de tre S20-modellene blir forøvrig IP68-sertifiserte, som vil si at de er både støv- og vanntette. Tilgang til en låst mobil kan enten skje via fingeravtrykksleser eller ansiktsgjenkjennelse. Dessuten støtter både Galaxy S20, S20+ og S20 Ultra eSIM og utvidelse av den innebygde lagringen via microSD-kort. Man kan altså alltid bruke mobilene til to telefonnummer samtidig. Enten ved hjelp av to fysiske SIM-kort eller via ett fysisk SIM-kort og ett eSIM, mens man så bruker den andre kortplassen til å utvide lagringsplassen.

Alle de nye Galaxy S20-modeller er baseret på Android 10 (ta den, Huawei!) supplert med Samsungs eget brukergrensesnitt

Les også Vi har testet 5G. Så du ikke trenger å gjøre det! 5G vil kanskje revolusjonere verden, men i første omgang ikke mobilen din!

Samsung Galaxy S20 og S20+

I motsetning til tidligere år er det bare små forskjeller på den alminnelige S-modellen og S+.

Galaxy S20 kommer med 6,2″ skjerm (og har den høyeste pikseltettheten på hele 563 ppi, ettersom skjermoppløsningen er den samme på alle modellene), og måler 151,7 x 69,1 x 7,9 mm. Vekten er på 163 gram. Batterikapasiteten er på 4.000 mAh.

Galaxy S20+ kommer med 6,7″ skjerm (525 ppi), måler 61,9 x 73,7 x 7,8 mm og veier 186 gram. Batterikapasiteten er på 4.500 mAh.

Samsung Galaxy S20 (lengst til høyre) må klare seg uten Samsungs DepthVision Time-of-Flight-linse. (Foto: Peter Gotschalk)

De to modellene har stort sett samme kameramodul med 12 MP ultra-vidvinkel (f/2.2), 12 MP alminnelig vidvinkel (f/1.8 med optisk bildestabilisering) samt 64 MP telelinse. Frontkameraet er på 10 MP (f/2.2), og den eneste forskjellen på S20 og S20+ er at sistnevnte kommer med en ekstra såkalt Depthvision-linse.

Den samme linsen ble introdusert med Samsung Galaxy Note 10+ og brukes til å beregne Time of Flight (ToF). Eller avstand mellom mobil og objekt, sagt med andre ord.

ToF fungerer spesielt godt til bokeh (f.eks. bilder med skarpt fokus på en person i forgrunnen, mens bakgrunnen er uklar), men brukes også i forbindelse med andre stilige kamerafunksjoner. F.eks. kan man ved hjelp av DepthVision måle nøyaktig hvor stort et objekt er, eller 3D-scanne motiver med kameraer.

Men bortsett fra DepthVision tilbyr Galaxy S20 og Galaxy S20+ nøyaktig de samme kamerafunksjonene. Bl.a. Space Zoom, som er Samsungs navn på en ny zoom-funksjon som kombinerer optisk og digital zoom med digital beskjæring av motivet på bildet, slik at man skal kunne zoome opptil 30X inn på et hvert objekt.

Det er kun Samsung Galaxy S20 Ultra som tilbyr opptil 100X såkalt Space Zoom. S20 og S20+ må «nøye seg» med 30X. (Foto: Peter Gotschalk)

I praksis foregår magien via telelinsen på 64 MP. Den har i grunn kun 1,1X optisk zoom, men kombinert med digital zoom økes det til 3X. Resten er gjort ved å beskjære (croppe) bildet, som lar seg gjøre på grunn av den høye oppløsningen på 64 MP, forklarer Samsung. Resultatet blir at brukeren opplever å kunne zoome problemfritt inn opptil 30X, hevder den koreanske elektronikkgiganten. Hvor godt resultatet faktisk blir, gleder vi oss til å teste.

Blant andre kameranyheter er muligheten til å ta opp video i 8K-oppløsning (med 24 fps), likt som Samsung også har innført en pro-modus for video, slik at videografer manuelt kan stille inn bl.a. blender og hvitbalanse. En annen ny funksjon er muligheten til å ta opp hyperlapse-videoer om natten, som du kan se demonstrert på videoen under.

 

Samsung Galaxy S20 kommer i en 4G-utgave med 8 GB RAM og 128 GB innebygd lagring samt i en 5G-utgave med 12 GB RAM og 128 GB innebygd lagring. Galaxy S20+ kommer i to 5G-utgaver, hver med 12 GB RAM og henholdsvis 128 GB og 512 GB innebygd lagring.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Det ordentlige flaggskipet er den største og villeste mobilen Samsung noen gang har laget. Likt som Galaxy S20 og Galaxy S20+ kommer den med Dynamic AMOLED-skjerm med Quad HD+-oppløsning, men skjermstørrelsen er på hele 6,9″ (511 ppi), som gjør den større enn selv den største Samsung Galaxy Note.

Den gigantiske mobilen måler 66,9 x 76 x 8,8 mm, vekten er oppe på 220 gram, mens den store skjermen krever et batteri med hele 5.000 mAh.

Monstermobilen Galaxy S20 Ultra veier 220 gram, men måler kun 8,8 mm i tykkelsen. (Foto: Peter Gotschalk)

Men det er kameraet som gjør at Samsung Galaxy S20 Ultra tar helt av. Likt som Galaxy S20+ har den fire linser, inkludert den tidligere nevnte DepthVision ToF-linsen, men hvor de to mobilene har samme ultra-vidvinkellinse på 12 MP (f/2.2), så er Ultras alminnelige vidvinkellinse på vanvittige 108 MP (f/1.8 med optisk bildestabilisering)!

Alle de nye S20-modeller lades via USB-C. Med telefonen følger en 25W-oplader. Til S20 Ultra kan man kjøpe en 45W-lader som tilbehør. (Foto: Peter Gotschalk)

Poenget er selvfølgelig ikke at kameraet skal ta bilder på 108 MP. I stedet kombinerer kameraet ni piksler til én piksel (også kjent som «picture binning»), hver gang det tas et bilde, som åpner opp et hav av muligheter. For det første gjør det S20 Ultra i stand til å ta fantastiske bilder selv under svært dårlige lysforhold, og for det andre burde alle bilder fra kameraet bli utrolig skarpe.

Kameramodulen på Samsung Galaxy S20 Ultra er beskyttet av Gorilla Glass 6. De andre to modeller må nøye seg med Gorilla Glass 3. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy S20 Ultra kommer med en annen telelinse enn de to mindre Galaxy-modellene. På S20 Ultra er telelinsen på 48 MP, men til gjengjeld byr den på 4X ren optisk zoom og 10X kombinert optisk og digital zoom. Og da beskjæringen (crop-funksjon) har over 100 MP å jobbe med når bildet tas, kan brukeren ved hjelp av Space Zoom forstørre sitt motiv opptil 100 ganger med S20 Ultra! Vi har inntil videre kun sett en 108 MP-linse på Xiaomi Mi Note 10 (utviklet i samarbeid med Samsung), så det blir ekstra spennende å prøve den ville zoomfunksjonen i den virkelige verden. Se videoen under for en rask demonstrasjon:

 

Frontkameraet er forøvrig på 40 MP, så det er ikke tvil om at Samsung har lagt inn støtet for å gi brukerne en skikkelig kameraopplevelse i den nye supermobilen.

Pris og tilgjengelighet

Alle de nye modellene kommer i butikkene den 13. mars.

Samsung Galaxy S20 som 4G-modell kommer kun i utvalgte butikker. Den kommer til å koste 9.490 kroner og kommer i fargene Cloud Pink og Cosmic Grey.

Samsung Galaxy S20 som 5G-modell kommer hos teleoperatører og butikker til en pris på 10.490 kroner. Den kommer i fargene Cloud Pink, Cloud Blue og Cosmic Grey.

De nye S20-modellene kommer bl.a. i fargene Cosmic Grey, Cosmic Black og Cloud Pink. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy S20+ med 128 GB lagring kommer i fargene Cosmic Black og Cosmic Grey. Prisen blir 11.490 kroner. Samme modell med 512 lagring kommer kun i Cosmic Grey til en veiledende pris på 13.490 kroner.

Samsung Galaxy S20 Ultra kommer med 16 GB RAM og 512 GB innebygd lagring i enten Cosmic Black eller Cosmic Grey til en pris på 14.490 kroner!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 hendelser på “Samsung lanserer Galaxy S20-serie med hele tre toppmobiler”

  1. Har i dag Huawei P20 Pro og har forhåndsbestilt Ultra versjonen, ifølge det dere skriver så blir det en kraftig og fantastisk bra oppgradering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tidlig død for Surface Duo

Huaweis nye stilige smartklokke

Kjærlighet ved første møte?

Pixel Watch oppgraderes

iPhone 15 er vesentlig bedre enn forgjengeren

Her er iPhone 15 Pro

Scroll to Top