Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Samsung Galaxy Z Flip 6 og Z Fold 6 lansert med Galaxy AI

Samsung forbedrer alle sine brettbare smarttelefoner. Blant nyvinningene er Galaxy AI, bedre kameraer og et mer symmetrisk design.

Skrevet av / 10.07.24 - 15:02
Samsung Galaxy Z Flip 6 og Z Fold 6 lansert med Galaxy AI

Det er nesten fem år siden Samsung lanserte den første brettbare smarttelefonen i Galaxy-serien. Siden den gang har flere Galaxy Z Flip- og Galaxy Z Fold-modeller blitt lansert, og koreanerne satser stort på den brettbare formfaktoren. Likevel utgjør de smarte klapptelefonene bare en brøkdel av det norske mobilmarkedet.

Det kan virke som om forbrukerne fortsatt ikke er overbevist om hvor praktisk det er med en sammenleggbar smarttelefon, men Samsung lar seg ikke stoppe av den grunn. Til gjengjeld er det også den koreanske mobilprodusenten som dominerer markedet, mens de andre produsenter sliter med å nå opp til den koreanske giganten – herunder Motorola og OnePlus.

I dag presenterer Samsung igjen nye versjoner av sine to sammenleggbare flaggskip, Galaxy Z Flip og Galaxy Z Fold, på et Galaxy Unpacked-arrangement i Paris.

Både Samsung Galaxy Z Flip 6 og Galaxy Z Fold 6, som de nyeste mobilene i serien heter, ligner ved første øyekast mye på fjorårets modeller, men det er faktisk flere forbedringer denne gangen enn vi har vært vant til, med de tidligere modellene.

Samsung Galaxy Z Fold 6
Samsung Galaxy Z Fold 6 har fått et mer symmetrisk design. Blant annet har ikke skjermen lenger avrundede hjørner. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy Z Fold 6

For første gang siden Fold ble lansert i 2019, er den nye Galaxy Z Fold 6 IP48-sertifisert, noe som betyr at den sammenleggbare mobilen nå har en viss grad av beskyttelse mot støv og vann. Både frontskjermen og baksiden av mobilen er også beskyttet av Gorilla Glass Victus 2.

Den nye mobilen blir en smule bredere og litt lavere enn Galaxy Z Fold 5. Den måler 153,5 x 132,6 x 5,6 mm (utbrettet) og veier 239 gram, noe som er 14 gram mindre enn forgjengeren. I tillegg har ikke skjermen lenger avrundede hjørner, og i alt virker designet mer kompakt, selv om selve skjermstørrelsen ikke har endret seg.

Hovedskjermen (Dynamic AMOLED 2X) forblir 7,6″ (2160 x 1856 piksler), mens den ytre skjermen vokser litt til 6,3″ (2376 x 968 piksler). Begge skjermene vil ha en oppdateringsfrekvens på 120 Hz og en imponerende lysstyrke på 2600 nits. I likhet med forgjengeren kommer Galaxy Z Fold 6 med et 4400 mAh batteri, som dessverre fortsatt bare kan lades med opptil 25 W. Ellers har den Android 14, en Snapdragon 8 Gen 3-prosessor, 12 GB RAM og opptil 1 TB innebygd lagringsplass. Mobilens “vapor chamber” er 1,6 ganger større enn forgjengeren, noe som, takket være raskere og bedre kjøling av prosessoren, reduserer overflatetemperaturen på enheten og sikrer høy ytelse, lover Samsung.

Samsunggalaxyzfold6_sketch2 Samsunggalaxyzfold6_sketch1
<
>
Samsung Galaxy Z Fold 6 har også nye KI-funksjoner, blant annet muligheten til å skissere elementer på bilder som vil bli "oversatt" til "ekte" tillegg på bildet (Foto: Peter Gotschalk)

På kamerafronten er det ikke mye som har endret seg siden i fjor (eller året før!). Også Galaxy Z Fold 6 kommer med tre objektiver: et 50 megapikslers vanlig vidvinkel (f/1.8 med optisk bildestabilisering), et 12 megapikslers ultravidvinkel (f/2.2) og et 10 megapikslers telefoto, også med optisk bildestabilisering og 3x optisk zoom. I tillegg er det to selfiekameraer på 10 megapiksler (plassert over den lille frontskjermen) og 4 megapiksler plassert under den brettbare skjermen som et såkalt Under Display Camera, som også er det samme oppsettet som sine forgjengere. Den KI-baserte ProVisual Engine, som vi kjenner fra Galaxy S24-serien, vil dessuten gi forbedret zoomfunksjonalitet, lover Samsung.

Kameraet er ikke det eneste som får nye KI-funksjoner, for Galaxy AI, som ble lansert med Galaxy S24-serien, har også funnet veien til Galaxy Z Fold 6 med en rekke nye funksjoner som er spesielt tilpasset den brettbare skjermen. For eksempel kan samtalepartneren din i “Conversation mode” både lytte til og lese oversettelsen på telefonens ytre skjerm når du bruker den såkalte Interpreter-funksjonen til å liveoversette det du sier på ditt eget språk. Live Translate, som oversetter telefonsamtaler direkte på enheten din i sanntid, støtter nå endelig tredjepartsapper, slik at den kan brukes med for eksempel WhatsApp og Messenger.

Samsung Galaxy Z Fold 6
“Conversation mode” gjør at samtalepartneren din både kan lytte til og lese oversettelsen på mobilens ytre skjerm når du bruker den såkalte Interpreter-funksjonen til å direkteoversette det du sier på ditt eget språk. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy Z Fold 6 kommer selvfølgelig også med S-Pen, og den har også nye KI-funksjoner, blant annet muligheten til å tegne skisser på bilder som deretter blir “oversatt” til “ekte” tillegg til bildet. Du kan for eksempel tegne et par briller på et bilde av hunden din, og i løpet av et øyeblikk sørger “Sketch to Image”, som KI-funksjonen heter, for at hunden på bildet nå har på seg et par ekte solbriller.

Samsung Galaxy Z Fold 6 kommer i fargene Silver Shadow, Pink og Navy. Den billigste modellen med 12 GB RAM og 256 GB innebygd lagringsplass koster 24.990 kroner. Telefonen vil være tilgjengelig i butikk 24. juli.

Kameraet på Samsung Galaxy Z Flip 6 har fått en betydelig oppgradering til en hovedsensor på 50 megapiksler med 2x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy Z Flip 6

Samsungs flip-telefon vil også få den nye IP48-sertifiseringen, og i tillegg vil Galaxy Z Flip 6 ha en forsterket aluminiumsramme, og begge skjermene (6,7″ hovedskjerm med oppløsning på 2640 x 1080 piksler og 3,4″ frontskjerm med oppløsning på 748 x 720 piksler, begge med opptil 120 Hz oppdateringsfrekvens) vil også være beskyttet av Gorilla Glass Victus 2 som sin forgjenger.

Samsung Galaxy Z Flip 6
FlexWindow får den unike KI-støttede funksjonen “Suggested replies”, som analyserer de siste meldingene dine for å foreslå et passende svar (Foto: Peter Gotschalk)

Klapptelefonen byr på flere viktige forbedringer i forhold til fjorårets modell. I likhet med Z Fold 6 kommer Z Flip 6 med en Snapdragon 8 Gen 3-prosessor og 12 GB RAM (og enten 256 GB eller 512 GB innebygd lagringsplass), men for første gang får enheten også ‘vapor chamber’-kjøling for å takle den økte ytelsen til prosessoren, mens batteriet er oppgradert til 4.000 mAh (fra 3.700 mAh).

Kameraet får også en betydelig oppgradering til en 50 megapikslers hovedsensor med 2x optisk zoom, som erstatter forgjengerens 12 megapikslers sensor. I tillegg kommer en 123˚ ultravidvinkel på 12 megapiksler. Kameraets nattmodus og andre funksjoner kan brukes direkte i Instagram, og Galaxy Z Flip 6 får også den KI-baserte ProVisual Engine og en forbedret automatisk zoomfunksjon.

Samsung Galaxy Z Flip 6
Den tidligere bretten i skjermen har nesten forsvunnet på Samsung Galaxy Z Flip 6. (Foto: Peter Gotschalk)

Frontskjermen – som Samsung fortsatt kaller FlexWindow – tilbyr nye alternativer og widgets, herunder nye widgets for Samsung Health og SmartThings. I tillegg kan mobilen nå vise flere apper og widgets på frontskjermen samtidig, i tillegg støtter FlexWindow også “Conversation Mode” når du bruker Galaxy AI-funksjonen “Interpreter” til å direkteoversette det du sier på ditt eget språk. FlexWindow får også en annen unik KI-funksjon i form av “Suggested replies”, som analyserer de siste meldingene dine for å foreslå et passende svar, også i tredjepartsapper som WhatsApp og Messenger.

I år kommer Samsung klappmobil i fragene Blue, Yellow, Silver Shadow og Mint. For den minste modellen med 12 GB RAM og 256 GB innebygd lagring vil Samsung ha 14.990 kroner. Mobilen lander i butikkene den 24. juli.

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.

Samsung lanserer Galaxy Ring i utvalgte land

I Norge må vi dessverre vente en stund til på Samsungs smarte helsering.

Les videre

Samsung lanserer Galaxy Watch 7 og Galaxy Watch Ultra

Den nye Galaxy Watch 7 kan følge med på helsen din, mens den robuste Galaxy Watch Ultra gjør deg klar for villmarken.

Les videre
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Google står selv bak en stor lekkasje

Youtube finner sangen du nynner på

Neste Sony-mobil kan mangle viktig kamerafunksjon

OnePlus er klar for en kjølig sommer med hotte produkter

Lekkasje av Google Pixel 9

Slutt på monopol for Apple Pay

Flytt bildene dine fra Google til iCloud

Apple Vision Pro-salget i USA er så godt som "dødt"

Endelig hastighet i Google Maps

Samsung baner ny og bedre vei med kunstig intelligens

Nye smartklokker fra Samsung med fokus på helse og friluftsliv

Galaxy Ring kommer ikke til Norge helt ennå

Scroll to Top