Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

Om et år er Huawei på vei ut

AppGallery gir ikke brukerne den opplevelsen de forventer. Alternative app-butikker er ikke en løsning. Fraværet av Google betyr et farvel til Huawei på det norske markedet.

Skrevet av / 12.04.20 - 13:47
Om et år er Huawei på vei ut
comment Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Huawei har de siste par månedene lansert to mobiler i den absolutte toppklassen. Både Huawei Mate Xs og Huawei P40 Pro er glimrende produkter på hver sin måte. Mate Xs er den mest innovative foldbare mobilen til dags dato, mens det er få mobiler på markedet som kommer med et bedre kamera enn P40 Pro.

Likevel tør jeg å forutsi at Huawei om et par år kun er en skygge av seg selv på det norske markedet, hvor den kinesiske mobilprodusenten på nåværende tidspunkt ellers er tredje størst og puster Samsung i nakken i kampen om annenplassen etter Apple.

Årsaken er selvfølgelig fraværet av apper og tjenester fra Google, som Huawei ikke får benytte på grunn av den etter hvert velkjente amerikanske boikotten av den kinesiske elektronikkgiganten

P40-serien kommer uten Googles apper og tjenester. I stedet satser Huawei nå på sin egen app-butikk, AppGallery, hvor man bl.a. fra i går kunne finne den offisielle Dankort-appen. (Foto: Peter Gotschalk)

Boikott har tvunget Huawei til å satse på AppGallery

Det er snart et år siden de amerikanske myndighetene med president Donald Trump i spissen plasserte Huawei i den såkalte Entity List over selskaper som ikke får adgang til ny amerikansk teknologi, inkludert maskinvare, programvare og andre teknologiske tjenester.

Her kan du lese mer om bakgrunnen for amerikanernes blokade: Huawei-blokade kan knuse Android.

Den amerikanske boikotten har rammet Huawei hardt, da det er amerikanske Google som står bak den kommersielle versjonen av Android-operativsystemet, som stort sett alle store mobilprodusenter i verden (unntatt Apple) bruker i sine mobiler.

Det har tvunget Huawei til å basere sine nyeste mobiler på den fritt tilgjengelige AOSP-utgaven av Android, og kineserne har siden i fjor arbeidet hardt for å utvikle tilbudet av apper i sin egen app-butikk, Huawei AppGallery, som fremover skal fungere som erstatning for Google Play på selskapets mobiler.

På hjemmemarkedet i Kina er Huawei den klart største mobilprodusenten, og da bruken av Googles søkemaskiner og tjenester likevel er forbudet i Kina, har kineserne allerede lenge vært vant til å bruke andre online-butikker med Android-apper enn Google Play.

Huawei AppGallery er ingen ny oppfinnelse, men for et år siden besto utvalget nesten utelukkende av kinesiske apper og ikke stort annet. Med andre ord har Huaweis utfordring vært å få overtalt app-utviklere i den vestlige verden, til å lage alternative versjoner av sine apper til den kinesiske app-butikken.

Huawei P40 Pro kommer bl.a. i den matte fargen Silver Frost. (Foto: Huawei)

Nå skulle det være avhengig av en prøve

Derfor så jeg og de fleste andre tech-journalister veldig frem til å prøve både Huawei Mate Xs og Huawei P40 Pro i praksis, for her var de to første mobilene fra kineserne som skulle vise om AppGallery kunne utgjøre et reelt alternativ til Google Play.

Og da Huawei i virkelig stor grad bidrar med teknologisk innovasjon på mobilmarkedet, hadde jeg håpet og krysset fingrene for at det kinesiske selskapet på en eller annen måte ville være i stand til å dra en kanin opp av hatten, og presentere en velfungerende app-butikk med de aller fleste av de tjenester og apper som vi alle kjenner og bruker i hverdagen.

I stedet er den ergerlige sannheten at tilbudet av apper i AppGallery er så dårlig at både Huawei Mate Xs og Huawei P40 Pro vil være stort sett ubrukelige for de fleste vanlige mennesker.

Les testen a Huawei P40 Pro for en mer detaljert gjennomgang av problemene med Huawei AppGallery.

Flere av mine kolleger blant tech-journalistene som skriver for andre medier undervurderer etter min mening i sine anmeldelser hvor stort problem det dårlige tilbudet av apper utgjør for de fleste forbrukere.

Tech-medier undervurderer problemer

Finn Jarle fra Tekn.no anbefaler å bruke en alternativ app-butikk ved siden av AppGallery, for eksempel APKPure som angivelig har sin egen sikkerhetsløsning. Herfra kan man hente flere apper som ikke er tilgjengelige i AppGallery, inkludert Amazon Prime Video, Facebook Messenger, Instagram, Spotify og Viaplay. Selv YouTube kan mange hente fra APKPure, og da er vel alt i orden?

Rasmus Elm Rasmussen fra Alt om Data mener fraværet av mange apper kan løses ved å kjøre tjenesten via mobilens browser. «Lag en snarvei på startskjermen, og det er nesten som å ha en app. De fleste nettsider er mobiloptimerte, og det gjør faktisk at opplevelsen minner enormt mye om den du får i en app. Det gjelder for Facebook, Instagram, Reiseplanen og mange andre», skriver han i sin anmeldelse av Huawei P40 Pro. «Det ser lovende ut», forsetter han og avslutter: «allerede nå er det faktisk mulig (i hvert fall med vårt behov) å gjøre de fleste av de tingene man er vant til.»

Daniel Hald fra Mobilsiden.dk anerkjenner at fraværet av Googles apper er et problem, spesielt fordi han på jobben er en hyppig bruker av Googles GSuite, men forstår imidlertid likevel at man installerer app-butikken Aurora, som er en annen tredjepartsleverandør av apper til Android. Som APKPure skal Aurora være helt sikker. Men likevel er stort sett ingen finansielle løsninger som bank- og betalings-apper å finne i de alternative app-butikkene.

Mobilsiden.dk har forhørt seg hos danske MobilePay, om det skyldes manglende sikkerhet, og fikk følgende svar fra Peter Kjærgaard Kriegbaum, presseansvarlig hos MobilePay:

«Vi har hatt lignende henvendelser før. Vi holder fast ved å henvise våre brukere til å kun benytte Apple App Store og Google Play Store.

Bakgrunnen er at andre typer programmer risikerer å være kompromittert sikkerhetsmessig, og kan for eksempel ha skadelige programmer med seg og dermed skade brukerne. Installasjonen vil også typisk være mer kompleks, noe som strider mot våre ønsker om høy brukervennlighet. Og til slutt kan vi ikke være sikre på at programmer som fungerer i dag også vil virke på sikt, for eksempel på grunn av bruk av integrerte Google-services.

Vi kunne prinsipielt godt velge å investere ressurser i å støtte ytterligere app stores, men vi ser ikke at ressursinnsatsen står i rimelig stil med utbyttet,» sier MobilePays pressesjef til Mobilsiden.

Huawei mangler mer enn bare Googles apper

Hva var det han sa om integrerte Google-services? Og fikk jeg for øvrig YouTube til å virke etter at jeg lastet ned appen til min egen Huawei P40 Pro fra APKPure?

Nei, det gjorde jeg ikke. I stedet svarte appen at den ikke kan fungere uten Google Mobile Services, som «ikke er installert på denne enheten».

Saken er nemlig at det ikke bare er Googles apper som mangler på Huaweis nye mobil. Det gjør også Google Mobile Services, som er den sky-plattformen mange Android-apper er avhengig av for å fungere. Inkludert MobilePay.

Sender du for eksempel en beskjed til din venn via WhatsApp, går beskjeden rent praktisk fra mobiltelefonen via en Google-server (som kjører Google Mobile Services) til mottakerens mobil. Bruker du Netflix på mobilen til å strømme til TV-en i stuen, skjer det i virkeligheten via Chromecast, som også er en del av Google Mobile Services. Fremdeles.

Derfor er det ikke nok at en app er tilgjengelig i en alternativ app-butikk. Hvis den skal fungere uten problemer krever det også støtte av Huaweis egen sky-plattform.

Huawei-topchef Richard Yu snakker om AppGallery ved lanseringen av Mate 30-serien. (Foto: Peter Gotschalk)

Og siden Huawei er utestengt fra adgang til Google Mobile Services, har det kinesiskes selskapet i stedet skapt sin egen plattform, Huawei Mobile Services, som alle apper som skal kjøre på Huaweis mobiler er nødt til å støtte.

Det er en av grunnene til at det ikke er så lett for Huawei å få app-utviklerne til å stille Android-apper til rådighet i AppGallery. Det krever nemlig flere endringer enn man skulle regne med for å skifte Google-plattformen ut med Huaweis økosystem.

Og av samme grunn er de alternative app-butikkene sjelden noen god løsning, da mange apper fra alternative kilder i beste fall kjører ustabilt, og i noen tilfeller heller ikke virker, på Huawei-mobilen.

Man kan ikke forvente samme gode opplevelse som ellers

I tillegg vil de aller færreste vanlige mobilbrukere overhodet ikke drømme om å bruke tid og krefter på å laste ned og sette seg inn i ukurante alternativer til Google Play på mobilen. Det kommer ganske enkelt ikke til å skje. Uansett hva mine kolleger hos andre tech-medier måtte tro og mene.

Derfor var Huawei med lanseringen av spesielt P40 Pro fra første stund nødt til å overbevise forbrukerne om at selskapets mobiler ville fungere like god som enhver annen Android-basert mobil. Og at man ville kunne laste ned stort sett alle de vanlige appene fra AppGallery. Rett og slett for å gjøre det klart at man som bruker kunne investere pengene i et Huawei-produkt, og forvente den samme gode opplevelsen som man er vant til.

I stedet kommer Huawei i form av AppGallery med en halvferdig løsning som langt fra tilbyr brukerne en god opplevelse eller et reelt alternativ til Google.

Det innrømmer selv Huawei-toppsjef Richard Yu i et intervju med amerikanske Wired, hvor han sier at Huawei helst vil tilbake til Googles økosystem, og at utbyggingen av selskapets egen app-butikk vil ta i hvert fall et år eller to.

CEO for Huawei Consumer Business Richard Yu trakk en kanin opp av hatten, da han lanserte den tredje modellen i P40-serien, Huawei P40 Pro+. (Foto: Peter Gotschalk)

Takk og farvel, Huawei

Så lang tid har ikke Huawei. Selv om spesielt P40 Pro nok vil bli solgt til de største entusiastene blant forbrukerne, må Huawei regne med at de fleste vanlige mennesker ikke vil kjøpe deres produkter når det går opp for dem hvor langt fra den velkjente Google-baserte Android-opplevelsen Huaweis produkter faktisk er.

Jovisst. Huawei er den største mobilprodusenten på det kjempestore kinesiske hjemmemarkedet, så den kinesiske produsenten kan nok i langt tid fortsette med å sende nye Google-løse mobiler på markedet. Men selv den største pengepungen kan ikke få folk til å flokkes rundt et nytt økosystem som ikke tilbyr de samme tjenestene og mulighetene som man er vant til.

Bare spør Microsoft. Programvare-giganten prøvde i fire år å få suksess med det for øvrig glimrende Windows Phone-operativsystem, men måtte til slutt gi opp. Oppbakkingen fra forbrukerne var for liten.

Les også En glimrende mobil du aldri må kjøpe! Huawei P40 Pro skulle ha vært årets beste kameramobil. I stedet betyr spesielt et problem at de fleste bør gå i en stor bue utenom denne mobilen.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

19 hendelser på “Om et år er Huawei på vei ut”

 1. Odd-Gunnar Dalen

  Ikke noe problem å installere Google gsm på P40 serien. Det eneste som ikke fungerer er G Pay og det klarer ihvertfall jeg meg godt uten.

 2. Oddleik Benny

  Hvis man prioriterer sikkerhet, bruker man iPhone i Kina og Huawei i Vesten. Handelskrigen mot Kina er for øvrig det beste som har skjedd telefonbrukere på lenge; på sikt vil vi få et fullverdig alternativ til iOS og Google-versjonen av Android.

 3. Odd Arnestad

  Det er synd at huaweis telefoner ikke får samme bruksrettigheter som andre kinesiske telefoner,er dette en form for å skvise ut den beste på markedet får at amerikanske telefoner ikke skal miste sin posisjon, ikke vet jeg men folk bør huske at Huawei har hatt en teknologi som ingen andre har vært i nærheten av og dette kan gå begge veier får f.eks apple sine billigere topptelefoner er vel produsert i kina og man skal ikke glemme at kina kan boikotte andre land som har brukt for deres teknologi for det går begge veier husk det, dette er bare synd for forbrukerene som blir frarøvet den desidert beste mobilen på markedet og valget blir dårligere.

 4. Norgemåsteppeopp

  JEG ER IKKE STOLT OVER Å VÆRE NORSK LENGRE.. GI HUAWEI EN FUCKINGS SJANSE! DET FINNES SÅ MANGE MULIGHETER SOM DET NORSKE MARKEDET IKKE LAR BEFOLKNINGEN FÅ PRØVE UT ENGANG. JEG ER DIREKTE LEI AV DETTE TULLET NÅ. DU SOM HAR SKREVET ARTIKKELEN HAR SERIØST EN BOLLE Å STAPPE I MUNNEN, OG HØR PÅ HVA VI FAKTISK HAR LYST PÅ.
  APPGALLERY HAR OG ER ALLEREDE IGANG MED Å LAGE NYE AVTALER FOR DERES GALLERY, OG HAR IKKE DET STORE PROBLEMET DU BESKRIVER. DET GÅR FREMOVER, IKKE BAKOVER SOM NORGE GJØR NÅ… SAMSUNG S20 SERIEN ER ELENDIG, JEG HAR TESTET SELV, KLARTE IKKE FÅ ET KLART BILDE ENGANG. DET ER FORDI AT VI IKKE FÅR SNAPDRAGON CHIP MEN EXYNOS SOM SUGER..
  HUAWEI HAR DET BESTE KAMERA PÅ MARKEDE, BARE SI MEG IMOT!, MEN DET HAR DET.
  REVURDER ARTIKKELEN, OG TA EN UNDERSØKELSE HVOR DERE SPØR OSS FØRST OM VI VIL HA P40 SERIEN, OG DERE VIL SE AT INTERESSEN ER STØRRE ENN DU TROR.
  MAKAN ASS, NORGE HENGER ALLTID ETTER PÅ TEKNOLOGI KUNNSKAP..

 5. veldig synd, Huawei e rett og slett en rå telefon, fantastisk brukervenlighet, kameraet e helt supert, rask og rett og slett rå.
  vil my heller ha den på markedet enn «spiontelfonen» Appel pg samsung🤷🏻‍♂️
  Appel og samsung kan ikke måle sæ, og har en vei å gå før dem tar igjen huawei….. om æ non gang bli å måtte bytte min P30 pro så vet ikke æ ka æ sku ha bytta til….
  for nokke tull altså…

  kjør på Huawei på d norkse markedet🙌🏼 trøng ikke GMS🤷🏻‍♂️klare mæ fint uten🙌🏼

 6. Om et år er det kanskje «en annen» som styrer «the greatest Nation in the world» så da løser det kanskje seg selv.

 7. Har brukt Mate 30 Pro siden nov 19. har nå en P40 Pro også, lever veldig godt med de uten Googel, bedre slipper all overstyring fra Googel. eneste jeg ikke har er Vipps. Spotify, snapchat, messenger, Whats App, facebook fungerer perfekt.Googel Maps virker med begrensninger, men de nye kartene. bl.a. Maps Me fra Huawei fungerer og med oppdaterte kart over Norge med riktige gate adresser og vegnavn, noe som Googel ikke har-

 8. Bengt Nilsen

  Tidligere kunne man selv installere google apps pg core på telefonen. Er dette blokkert nå?

  1. Noe av det som gjør kameraet til Huawei så bra, er jo nettopp deres programvare. Dette vil du miste om du gjør det du nevner.

 9. Ole, Dole, Doffen

  Litt vel tidlig å komme med en så stor konklusjon, etter min mening.

 10. «Fraværet av Google betyr et farvel til Huawei på det norske markedet.» Dere konkluderer med en gang !?Er det objektivt eller dere støtte en anti-Huawei kampanje?

  1. Gi heller 👍 opp for at noen prøver å «trosse» U. S. og Trump på dette området så vi kan få de beste mobilene til en overkommelig pris. Huy, Huy, Huawei

  2. Bengt Nilsen

   Både ja og nei. Kan se ut til at Trump har gjort stor skade i verden med tanke på samarbeid, men kineserne har ikke vært stor bedre. På hvilken måte de konkurerer om ha størst maktkuk/fette kan man bare spekulere i, men skal være glad når Trump og Xi Jinping (og Putin) ikke sitter med makta lenger! Større drittunger skal man lete lenger etter. Er det ingen som har lært dem folkeskikk? Hvorfor plager de halvparten av verden?

 11. Mikkel rev

  Kommer vel root versjon av Google android til p40. Hvis en får appstore til å tro at det er en p30, så får en Google støtte. Ellers kommer de store appen til huawei store i løpet av 2020/2021 tipper jeg.

 12. Synd at en av de beste telefonene(beste telefon)! Ikke får bli brukt… Apple å samsung er helt forferdelig, folk er så hjernevasket🤦‍♂️vet ikke hvordan tlf jeg skal bytte til når den tid kommer da Huawei ikke lengre er et alternativ 🤦‍♂️ min p30 pro fungerer heldigvis utmerket enda så får vel bare vente å se til noe annet kommer ut😁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

M4-brikken innleder Apples sluttspurt i AI-kappløpet

Full furore: Apple ber om unnskyldning for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbake!

Smartere og sterkere - samme kamera

Ny iPad Air fås i to størrelser

IPad Pro får to OLED-paneler

Nothings designkonkurranse er avgjort

Forsov du deg i dag morges? Apple innrømmer at det var deres feil!

Ta en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMDs egne mobiler

Tracker for Google Find My-nettverket

OnePlus er på vei med nye produkter

Scroll to Top