Nokia selger karttjeneste til Audi, BMW og Mercedes

Prislapp: 25 milliarder kroner.

Skrevet av / 04.08.15 - 14:54
Nokia selger karttjeneste til Audi, BMW og Mercedes

Nokia har levd litt i skygggen den siste tiden, men den tidligere mobilgiganten eksisterer fortsatt, og er med ekte finsk sisu i ferd med å kjempe seg tilbake til livet.

Windows-baserte smartmobiler ble ingen suksess for Nokia og Microsoft, men noe som faktisk fungerte var karttjenesten Here. Og den eier Nokia fortsatt, enn så lenge

Nokia har imidlertid nå inngått en avtale om å selge Here-tjenesten til en gruppe med tyske bilfabrikanter, nærmere bestemt AUDI, BMW Group og Daimler,

Salgssummen blir på svimlende 2,8 milliarder Euro (25 mia. kroner). Når handelen er endelig gjennomført i første kvartal 2016, forventer Nokia et overskudd på rundt 9 milliarder kroner.

Smartmobiler ble Nokias skjebne
Mye har vært skrevet om Nokias fall fra mobiltronen. På bare noen få år gikk det finske selskapet fra å være blant verdens største mobilprodusenter, til nesten total glemsel.

En av hovedårsakene var at Nokia kom sent med på app-bølgen til sine smartmobiler. Spikeren i kista kom med beslutningen om å droppe mobil-styresystemet Symbian i 2011, til fordel for det Linux-baserte MeeGo, og kort tid etter Windows Phone. I 2013 var katastrofen et faktum: Nokia måtte kapitulere ved å selge mobildivisjonen til Microsoft, som kvitterte med å fjerne Nokia-navnet fra mobilene ett år etter.

Nye mobiler og nettbrett fra Nokia
Milliarderne fra salget av Here skal sannsynligvis brukes til at sikre Nokias comeback på mobilmarkedet. De har nemlig oprettet en ny mobildivisjon, som skal lansere Android-baserede tablets og mobiler på lisens. Nokia har annonsert at flere nye modeller kommer på markedet i 2016, selv om de også viste mobilene X, X+ og XL allerede i 2014. De har også presentert Android-nettbrettet N1.

nokia_n1_1000x500
Nokia er på vei med nye smartmobiler og nettbrett. Og med milliardene fra salget av Here, har de også penger på bok.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Xiaomi gir deg smarte helsefunksjoner

Ny Xiaomi 13T-serie

Garmin-klokke for en aktiv livsstil

Nå er iOS 17 her

Tidlig død for Surface Duo

Huaweis nye stilige smartklokke

Scroll to Top