Search
Generic filters

NASA vil bygge satellitter av mobiltelefoner

NASA ønsker å finne ut om smartmobiler kan brukes til å styre fremtidens romfart.

Hvor mange ganger har du ikke hørt det: ”Det er mer avansert teknologi i en mobiltelefon enn i romfartøyet som brakte de to første mennene til månen”. Vel, nå vil NASA faktisk bruke smartmobiler til å styre fremtidens romfart. I hvert fall noe av den.

Forbrukerteknologi og romfart
Til nå har NASA laget romfartsteknologien fra bunnen av. Det tar både tid og koster mye penger. Nå vil de benytte komponenter fra konsumentelektronikk til de minste oppdragene i rommet. Tre nye såkalte PhoneSat-satellitter er bygget rundt hver sin smartmobil fra HTC, og kostet bare litt over 20.000 kroner (3.500 dollar) å bygge, i stedet for millioner! Ved å bruke forbrukerteknologi som hjerne kan dessuten NASA nå dra fordelen av den superraske fremgangen i teknologi fra denne sektoren.

Så langt er det laget to ulike satellittmodeller, fordelt på tre enheter. De to PhoneSat 1.0-enhetene bygges rundt HTC Nexus One-smartmobiler, mens den eneste PhoneSat 2.0 er bygd rundt Nexus S. Hver av satellittene veier mindre enn 2 kilo og måler rundt 65 kubikkcentimeter.

Smartmobiler er ideelle
Smartmobiler kan meget godt være ideelle for denne typen bruk, siden de både har prosessorer, åpne operativsystem, hastighets- og orienteringssensorer, GPS-mottakere og høyoppløste kameraer. Og går oppskytingen ad undas, så er kostnaden lav. Så spørs det bare om mobilene tåler kulda fra et verdensrom i vakuum.

Oppskytningsdato er ikke satt, men minisatellittene skal visstnok ut i verdensrommet i løpet av året. Først 1.0-modellene, deretter 2.0. Vi venter i spenning.

nasa.gov

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.
Med Yeti X World of Warcraft Edition kan spillere modulere stemmen sin, og tilføre spillopplevelsen nye underholdende lyder.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!