NASA vil bygge satellitter av mobiltelefoner

NASA ønsker å finne ut om smartmobiler kan brukes til å styre fremtidens romfart.
Annonse
Annonse
forfatter

Hvor mange ganger har du ikke hørt det: ”Det er mer avansert teknologi i en mobiltelefon enn i romfartøyet som brakte de to første mennene til månen”. Vel, nå vil NASA faktisk bruke smartmobiler til å styre fremtidens romfart. I hvert fall noe av den.

Forbrukerteknologi og romfart
Til nå har NASA laget romfartsteknologien fra bunnen av. Det tar både tid og koster mye penger. Nå vil de benytte komponenter fra konsumentelektronikk til de minste oppdragene i rommet. Tre nye såkalte PhoneSat-satellitter er bygget rundt hver sin smartmobil fra HTC, og kostet bare litt over 20.000 kroner (3.500 dollar) å bygge, i stedet for millioner! Ved å bruke forbrukerteknologi som hjerne kan dessuten NASA nå dra fordelen av den superraske fremgangen i teknologi fra denne sektoren.

Så langt er det laget to ulike satellittmodeller, fordelt på tre enheter. De to PhoneSat 1.0-enhetene bygges rundt HTC Nexus One-smartmobiler, mens den eneste PhoneSat 2.0 er bygd rundt Nexus S. Hver av satellittene veier mindre enn 2 kilo og måler rundt 65 kubikkcentimeter.

Smartmobiler er ideelle
Smartmobiler kan meget godt være ideelle for denne typen bruk, siden de både har prosessorer, åpne operativsystem, hastighets- og orienteringssensorer, GPS-mottakere og høyoppløste kameraer. Og går oppskytingen ad undas, så er kostnaden lav. Så spørs det bare om mobilene tåler kulda fra et verdensrom i vakuum.

Oppskytningsdato er ikke satt, men minisatellittene skal visstnok ut i verdensrommet i løpet av året. Først 1.0-modellene, deretter 2.0. Vi venter i spenning.

Annonse

nasa.gov

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Twitter-sjef Jack Dorsey har store planer for Tidal. Jay-Z vil fortsatt være med på laget som styreleder.
Discogs: - 12 millioner vinylplater ble handlet i 2020. Det er 40 prosent opp fra 2019! CD-salget har økt tilsvarende.
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
Sony lanserer 360 Reality Audio Creative Suite for uavhengige musikere og artister.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
To nye mobiler med fokus på kameraet.
Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.