NASA vil bygge satellitter av mobiltelefoner

NASA ønsker å finne ut om smartmobiler kan brukes til å styre fremtidens romfart.
Annonse
Annonse
forfatter

Hvor mange ganger har du ikke hørt det: ”Det er mer avansert teknologi i en mobiltelefon enn i romfartøyet som brakte de to første mennene til månen”. Vel, nå vil NASA faktisk bruke smartmobiler til å styre fremtidens romfart. I hvert fall noe av den.

Forbrukerteknologi og romfart
Til nå har NASA laget romfartsteknologien fra bunnen av. Det tar både tid og koster mye penger. Nå vil de benytte komponenter fra konsumentelektronikk til de minste oppdragene i rommet. Tre nye såkalte PhoneSat-satellitter er bygget rundt hver sin smartmobil fra HTC, og kostet bare litt over 20.000 kroner (3.500 dollar) å bygge, i stedet for millioner! Ved å bruke forbrukerteknologi som hjerne kan dessuten NASA nå dra fordelen av den superraske fremgangen i teknologi fra denne sektoren.

Så langt er det laget to ulike satellittmodeller, fordelt på tre enheter. De to PhoneSat 1.0-enhetene bygges rundt HTC Nexus One-smartmobiler, mens den eneste PhoneSat 2.0 er bygd rundt Nexus S. Hver av satellittene veier mindre enn 2 kilo og måler rundt 65 kubikkcentimeter.

Smartmobiler er ideelle
Smartmobiler kan meget godt være ideelle for denne typen bruk, siden de både har prosessorer, åpne operativsystem, hastighets- og orienteringssensorer, GPS-mottakere og høyoppløste kameraer. Og går oppskytingen ad undas, så er kostnaden lav. Så spørs det bare om mobilene tåler kulda fra et verdensrom i vakuum.

Oppskytningsdato er ikke satt, men minisatellittene skal visstnok ut i verdensrommet i løpet av året. Først 1.0-modellene, deretter 2.0. Vi venter i spenning.

nasa.gov

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.