Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

NASA vil bygge satellitter av mobiltelefoner

NASA ønsker å finne ut om smartmobiler kan brukes til å styre fremtidens romfart.

Skrevet av / 28.08.12 - 15:00
NASA vil bygge satellitter av mobiltelefoner

Hvor mange ganger har du ikke hørt det: ”Det er mer avansert teknologi i en mobiltelefon enn i romfartøyet som brakte de to første mennene til månen”. Vel, nå vil NASA faktisk bruke smartmobiler til å styre fremtidens romfart. I hvert fall noe av den.

Forbrukerteknologi og romfart
Til nå har NASA laget romfartsteknologien fra bunnen av. Det tar både tid og koster mye penger. Nå vil de benytte komponenter fra konsumentelektronikk til de minste oppdragene i rommet. Tre nye såkalte PhoneSat-satellitter er bygget rundt hver sin smartmobil fra HTC, og kostet bare litt over 20.000 kroner (3.500 dollar) å bygge, i stedet for millioner! Ved å bruke forbrukerteknologi som hjerne kan dessuten NASA nå dra fordelen av den superraske fremgangen i teknologi fra denne sektoren.

Så langt er det laget to ulike satellittmodeller, fordelt på tre enheter. De to PhoneSat 1.0-enhetene bygges rundt HTC Nexus One-smartmobiler, mens den eneste PhoneSat 2.0 er bygd rundt Nexus S. Hver av satellittene veier mindre enn 2 kilo og måler rundt 65 kubikkcentimeter.

Smartmobiler er ideelle
Smartmobiler kan meget godt være ideelle for denne typen bruk, siden de både har prosessorer, åpne operativsystem, hastighets- og orienteringssensorer, GPS-mottakere og høyoppløste kameraer. Og går oppskytingen ad undas, så er kostnaden lav. Så spørs det bare om mobilene tåler kulda fra et verdensrom i vakuum.

Oppskytningsdato er ikke satt, men minisatellittene skal visstnok ut i verdensrommet i løpet av året. Først 1.0-modellene, deretter 2.0. Vi venter i spenning.

nasa.gov

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top