Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

NYHET

MWC 2019: Huawei lanserer overlegen brettbar mobil

Huawei Mate X virker mer lovende enn Samsung Galaxy Fold. På papiret hvert fall, for hvor - og om - den noen gang kommer på markedet er et godt spørsmål.

Skrevet av / 24.02.19 - 21:35
MWC 2019: Huawei lanserer overlegen brettbar mobil

Ryktene begynte for alvor å spre seg for et par dager siden, da store reklameskilt for en brettbar mobil fra Huawei begynte å dukke opp i den spanske storbyen Barcelona. Her foregår nemlig den årlige mobilmessen Mobile World Congress, som begynner i morgen – så det var ingen stor overraskelse da Huawei tok forskudd på messen og lanserte sin konkurrent til Samsung Galaxy Fold.

Og umiddelbart er nok gleden over å være først ute på markedet med en brettbar mobiltelefon kort hos koreanerne i Samsung. For Huawei Mate X, som den kinesiske brettbare-mobilen vil hete, virker på mange måter en hel del mer lovende enn Galaxy Fold.

8″ måler den primære skjermen på Huawei Mate X når den er brettet ut (i motsetning til den 7,3″ store Galaxy Fold-skjermen), og hvor Samsung-skjermen så og si sitter på innsiden av mobilen når den er brettet sammen, sitter skjermen på Huawei Mate X på utsiden, slik at mobilen har to skjermer – på både bak- og forside – når den er klappet sammen. Og kan bli helt flat når den er brettet ut.

Den store skjermen på Huawei Mate X sitter på utsiden, ikke på innsiden. Dessuten kan enheten bli helt flat når skjermen er brettet ut. Foto: Huawei

Forøvrig måler Huawei Mate X kun 11 mm når den er brettet sammen, hvor Galaxy Fold måler ca 18 mm. Det gjør virkelig en forskjell når telefonen skal ned i bukselomma. Til gjengjeld blir det spennende å se hvordan det kommer til å fungere i praksis for Huawei Mate X med skjermer på begge sider, når den kommer i kontakt med andre gjenstander man har i lomma eller veska.

Huawei Mate X kommer dessuten med samme kameraløsning som vi kjenner fra Huawei P20 Pro og Mate 20 Pro, samt fingeravtrykksleser bygget inn i av/på-knappen. Den får 512 GB innebygd lagring, 8 GB RAM og støtter alle nettverksteknologier opptil og med 5G!

Ifølge Huawei betyr det at Mate X får nedlastningshastigheter på opptil 4,5 Gbps på 5G-nettverket.

I tillegg kommer mobilen med 4500 mAh dual-batteri samt SuperCharge hurtigladning, som kan lade telefonen fra 0 til 85% på 30 minutter.

Spørsmålet er så bare hvor langt på vei Huawei faktisk er med sin brettbare mobil, for selv om den ble priset på pressekonferansen (til EUR 2.299; ca 22.500 NOK) var den kun på utstilling i demo-rommet, hvor journalistene flokket til etter konferansen som gamle damer til et januar-utsalg. Sikkerhetspersonell sørget for at ingen kom for tett på, og det var slett ikke mulig å få et eksemplar i hendene og f.eks prøve den nye teknologien bak den brettbare skjermen.

Huawei Mate X ble utstilt etter konferansen. Men se, ikke røre, var reglen som ble håndhevet av nevenyttige sikkerhetsfolk. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde.

I et intervju nevnte Huaweis danske markedsføringssjef, Marie Dam Feldborg at Mate X kommer på markedet i Kina først, og det først i slutten av 2019. På våre breddegrader kommer den tidligst om et års tid. Da det avhenger av når operatørene blir klare med 5G-infrastrukturen, supplerer markedsføringssjefen.

Derfor kan man ikke unngå å tenke at Mate X bare har blitt vist fram for å gi et inntrykk av at Huawei ligger foran, selv om et konkret lanseringstidspunkt fortsatt er ren spekulasjon, mens realiteten er at Samsung Galaxy Fold kommer i den norske butikkene i løpet av mai, i år.

En ordentlig lansering av Huawei Mate X tror vi ikke det var snakk om i dag. Om Samsung også har vært for tidlig ute med Galaxy Fold vil en kommende test gjøre oss klokere på.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tracker for Google Find My-nettverket

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Lyd & Bilde
Scroll to Top