Nyhet

Med Huawei Mate 60 unngår Kina 5G-kretsembargoen

Den nye mobilen bruker en krets som man trodde var umulig uten tilgang til vestlig teknologi.

Skrevet av / 08.09.23 - 10:00
Med Huawei Mate 60 unngår Kina 5G-kretsembargoen

USA har siden 2019 begrenset Huaweis tilgang til maskiner som trengs for å produsere avanserte 5G-kretser. Selv om Huawei produserer 5G-utstyr for mobiloperatører, har selskapet tidligere bare kunnet produsere en liten mengde 5G-mobiler med kretser fra egne lagre.

Men nå har Huawei Mate 60 Pro blitt lansert, og den har faktisk 5G. Mobiltelefonen inneholder Kirin 9000s-kretsen, som er produsert i Kina av statseide SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp). Det er deres første krets på 7 nanometer, et nivå av miniatyrisering som man trodde var umulig uten tilgang til vestlige verktøy.

Foto: Huawei

Ifølge analytikerselskapet TechInsigts viser dette at kinesiske myndigheter har kommet langt i arbeidet med å bygge opp et helt lokalt økosystem for kretsproduksjon. «Det er et slag i fleisen på USA», sier analytiker Dan Hutcheson.

Produksjon av 7 nm-kretser krever normalt maskiner fra nederlandske ASML, som er alene om å ha den nødvendige EUV-teknologien («extreme ultraviolet lithography»). Men i fjor mente analytikere at SMIC hadde klart å produsere 7 nm-kretser ved å modifisere enkle maskiner. Analytikerne spådde imidlertid at bare 50 prosent av kretsene ville være brukbare, mot 90 prosent for ASML.

Les også Hva skjedde egentlig med Huawei? Med stilige nye produkter og den største standen av alle på mobilmessen i Barcelona, viste den kinesiske mobilgiganten muskler.

Kinesiske kjøpere av Huawei Mate 60 har lagt ut ytelsestester på sosiale medier som tyder på at Mate 60 Pro har bedre 5G-ytelse enn konkurrentenes modeller.

Kilde: Bloomberg News, via The Guardian

Seagate bøtelegges for eksport av harddisker til Huawei

Seagate er funnet skyldig i brudd på forbudet mot eksport av amerikansk teknologi til Huawei, og er nå pålagt å betale en bot på 300 millioner dollar.

Les videre
Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ny Xiaomi 13T-serie

Garmin-klokke for en aktiv livsstil

Nå er iOS 17 her

Tidlig død for Surface Duo

Huaweis nye stilige smartklokke

Kjærlighet ved første møte?

Scroll to Top