Nyhet

Kinesisk mobilallianse vil bryte Googles Play-monopol

Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo går sammen om å skape en felles app-butikk som alternativ til Google.

Om du har en Android-telefon er Google Play stedet du besøker for å laste ned apper. Men det kan snart endre seg.

En allianse av mobilprodusenter bestående av Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo, vil skape et felles alternativ til Googles app-butikk. Det skriver nyhetsbyrået Reuters i dag. Nøyaktig lik vi så for oss i fjor, da konsekvensen av avhengigheten til Google ble tydelig.

Alliansen som har fått navnet GDSA (Global Developer Service Alliance), skal eksistere parallelt med Google Play, slik at app-utviklere kan laste sine apper til begge butikkene. De fire selskapene sitter tilsammen på 40 prosent av det globale mobilmarkedet. Det er planen at den nye app-butikken skal lanseres i mars.

Android-operativsystemet er gratis, men app-butikken er en pengemaskin for Google, som krever et gebyr på 30 prosent for prisen av hver app. Som ifølge Reuters ga en fortjeneste på 8,8 milliarder dollar til Google i 2019. Denne summen vil GDSA gjerne ha del i. Men det handler ikke bare om penger for apper.

Les også Kommentar: Huawei-blokkeringen kan knuse Android I første omgang går den amerikanske boikott av Huawei naturligvis hardest utover elektronikkgiganten selv. Men den dramatiske situasjonen peker også på den største utfordringen ved Android-økosystemet.

Kan redde Huawei fra blokkering

Alliansen kan nemlig bli et trumfkort for Huawei, som på grunn av handelsblokkeringen ikke kan bruke Googles tjenester i sine fremtidige smarttelefoner. Vi har enda til gode å se Google-løse Huawei-mobiler i skandinaviske butikker, siden blokkeringen ikke gjelder eksisterende modeller, men det er bare et spørsmål om tid. Sannsynligvis bare noen få uker, da årets største mobilmesse MWC, finner sted i Barcelona senere denne måneden.

Relansering kjøper tid for Huawei

I de knappe åtte månedene som har gått siden blokkeringen startet, har Huawei kunnet leve på sine eksisterende modeller. I januar testet vi Huawei Nova 5T, som i realiteten var en modifisert utgave av en tidligere modell – og dermed ikke påvirket av blokkeringen. Mate 30 og Mate 30 Pro, som begge er uten Google-apper, blir tilsynelatende ikke tilgjengelige på det Skandinaviske markedet.

Global Developer Service Alliance

Les videre
Exit mobile version