Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

NYHET

Huawei-blokkeringen: Slik blir du rammet!

Hva betyr Googles blokkering av Huawei for deg som allerede har en Huawei mobil? Les svaret her!

Skrevet av / 20.05.19 - 14:15
Huawei-blokkeringen: Slik blir du rammet!

Google har blokkert alt samarbeid med Huawei, som er verdens nest største produsent av smarttelefoner etter Samsung. Google har tatt det voldsomme skrittet som en konsekvens av at den amerikanske regjeringen har plassert den kinesiske elektronikkgiganten på den såkalte «Entity List». Det er i praksis en svarteliste over selskaper som ikke må få fri tilgang til amerikansk teknologi, derav hardware, programvare eller andre teknologiske tjenester.

Men blokkeringen gjelder ifølge Google foreløpig ikke for eksisterende Huawei-mobiler. I hvert fall ikke apper fra Google Play. Men hva innebærer blokkeringen? Og hva betyr det i praksis – på både kort og lang sikt – for deg som allerede har en smarttelefon fra Huawei, som f.eks. Huawei P30 Pro, Huawei Mate 20 Pro eller Huawei P20 Pro?

Dette betyr blokkeringen

Google må ikke gi Huawei tilgang til ny teknologi. Dermed må framtidige mobiler fra Huawei ikke bruke Google Play, samtidig som Google-apper som Gmail, YouTube, Chrome og Google Maps heller ikke blir å finne på nye Huawei-smarttelefoner.

Da Google er ansvarlig for utviklingen av den kommersielle utgaven av Android-operativsystemet vil Huawei heller ikke få tilgang til kommende Android-versjoner i fremtiden. Google gir vanligvis produsenter av Android-baserte smarttelefoner tilgang til kommende utgaver av Android allerede i løpet av utviklingsprosessen, slik at de kan tilpasse egen programvare og kommende produkter til den nyeste Android-versjonen.

Dette betyr blokkeringen ikke

Selv om Google har ansvaret for utviklingen av den kommersielle utgaven av Android, så er det mobile operativsystemet faktisk et open source-prosjekt som er fritt tilgjengelig for alle. Derfor hindrer ikke Googles blokkering Huawei fra å basere deres telefoner på Android i fremtiden.

Android Open Source Project (AOSP), som står for den fritt tilgjengelige versjonen av Android utgir vanligvis nye versjoner av Android til rådighet for utviklere én til to måneder etter at den kommersielle versjonen har blitt tilgjengelig. Altså kan Huawei uten problem basere kommende smarttelefoner på nye versjoner av Android, men kineserne vil være mange måneder bak i forhold til alle konkurrentene som får tidlig tilgang til den kommersielle Android, og det blir som sagt helt uten tilgang til Googles tjenester og apper.

Men hva med eksisterende Huawei-mobiler?

Hvis du allerede har en smarttelefon fra Huawei vil du i første omgang ikke merke noen forskjell. Alle Google-apper og -tjenester vil fortsatt fungere på din Huawei-mobil, likt som sikkerhetsoppdateringer av apper via Google Play vil fortsette. Grunnen til det er at oppdateringen av eksisterende apper ikke innebærer overføring av ny teknologi fra Google til Huawei. I stedet er det snakk om en relasjon mellom brukeren som har lastet ned en app til sin mobil, og Google selv.

Til gjengjeld må ikke Google stille nye sikkerhetsoppdateringer av nåværende Android-versjoner til rådighet for Huawei, likt som kommende kommersielle Android-versjoner ikke er lov.

Da Huawei fortsatt kan bruke Open Source-utgaven av Android vil selskapet likevel kunne sikkerhetsoppdatere Android ved å selv pushe oppdateringer til Huawei-enheter når disse blir tilgjengelige i AOSP-versjonen. Likt som Huawei også vil kunne oppdatere eksisterende telefoner med f.eks. den kommende Q-versjonen av Android når den blir tilgjengelig. Men ettersom alle store mobilprodusenter vanligvis får tidlig adgang til kommende Android-versjoner vil Huawei bli hengende på etterslep i forhold til konkurrentene.

Hvis du har en av de nyeste smarttelefonene fra Huawei burde du ikke merke noen forskjell med det første. Først på lang sikt vil du muligens oppleve at mobilen din ikke blir oppdatert. Eller blir oppdatert med en til to månederes forsinkelse.

Men slapp av!

Før vi blåser det hele ut av proporsjoner bør det kanskje nevnes at en annen kinesisk mobilprodusent, ZTE, ble rammet av et tilsvarende amerikansk forbud i 2018. Etter tre måneder og etter at selskapet hadde betalt en bot på en milliard USD ble blokkeringen av ZTE opphevet. 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

Lyd & Bilde
Scroll to Top