Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Her er Apple Watch!

Apple Watch er navnet på verdens mest etterlengtede smartklokke.

Skrevet av / 09.09.14 - 23:01
Her er Apple Watch!

Presentasjonen av de nye iPhone 6-modellene gikk hurtigere unna enn de pleier, men det var fordi Apple skulle ha tid til “one more thing” som Steve Jobs pleide å si.

Denne kvelden var det Tim Cooks tur til å si “en ting til” og frem på skjermen kom det en klokke.

2014-09-09 19.03.12

Navnet ble altså ikke iWatch, som vi havde gjettet på, men Apple Watch. Og selv om vi har ventet lenge på at Apple skulle lansere sin nye smartklokke, var det lite vi virkelig visste om den. Apple kan å holde på en hemmelighet når de virkelig vil.

Og Apple Watch lever virkelig opp til forventningene…og vel så det.

Selve klokken er laget i rustfritt stål, mens skjermen er dekket av safirglass. Og produktet ligner faktisk en ordentlig klokke med en krone på siden og mulighet til å skifte remm. Apple Watch kommer i to ulike størrelser og med seks forskjellige remme, deriblant en lenke i rustfritt stål, samt en rem av lær, for den som ønsker et klassisk klokkeutseende.

2014-09-09 19.14.21

I tillegg kommer det en egen sportsutgave, Apple Watch Sport, samt en luksusutgave, Apple Watch Edition, i 18 karat gull!

2014-09-09 19.14.23

Ikke overraskende skal Apple Watch brukes sammen med iPhone. Og du må ha en iPhone 5 eller nyere.

Men de som trodde at Apples smartklokke bare ville være en krympet iPhone tok feil. Apple har utviklet et helt nytt grafisk brukergrensesnitt til Watch. Betjeningen foregår via touch-skjermen i kombinasjon med den “digitale” kronen på siden.

2014-09-09 19.02.12

Ved å dreie på kronen zoomer man inn og ut på skjermen, mens touch-skjermen på Apple Watch kan kjenne forskjell hvis du trykker hurtig eller eller holder fingeren ned mot skjermen – touch-skjermens svar på høyreklikket.

Apps er samlet i en nettskytjeneste, og hver enkelt app åpnes med et lett trykk på skærmen. Den viktigste app er selvfølgelig selve klokkefunksjonen, som har en rekke tilpasningsmuligheter.

f1410286000

Apple Watch er som forventet proppet med ulike funksjoner.

Man skal for eksempel kunne bruke Apple Watch til å låse døren til hotellrommet
Man skal for eksempel kunne bruke Apple Watch til å låse døren til hotellrommet

Med glances – som hentes ved å sveipe oppover på skærmen – kan man raskt se kalenderavtaler, beskjeder og værmelding. Oppdateringer og meldinger merkes ved små vibrasjoner man kan føle på håndleddet.

f1410286886

Klokken har ikke noe tastatur. I stedet kan softwaren selv lese og forstå beskjeder og gi brukeren forslag til forskjellige svar. Eller man kan bruke stemmegjenkjenningen Siri til å diktere et svar. Men tastaturet er avskaffet. Velkommen til 2014!

Og ja, Siri, Apples personlige assistent, er innebygd i Apple Watch. Med akkurat samme funksjonalitet som på iPhone og iPad.

Man kan også bruke klokken til å finne vei via en miniatyrutgave av Kart-appen, og tredjeparts-utviklere som Facebook og Twitter vil også ha mulighet for å lage egne apps til Watch. Apps fra Pinterest, Nike, BMW og Honeywell ligger allerede klar på klokken.

2014-09-09 19.24.56

Og så er det selvfølgelig de obligatoriske fitness-appene. På baksiden av Apple Watch sitter nemlig en rekke sensorer – deriblant et akselerometer og en pulsmåler – som holder nøye øye med bærerens bevegelser.

f1410287823

Det finnes to separate apps til som gjør nytte av de mange målingene. Fitness registrerer generell bevegelse og aktivitet, mens Workout brukes til mere detaljert monitorering av treningsøktene dine. Begge appene synkroniserer med den nye Health-appen i iOS 8.

Apple Watch oplades trådløst. Der blev ikke sagt noget om forventet batteritid til præsentationen.
Apple Watch oplades trådløst. Der blev ikke sagt noget om forventet batteritid til præsentationen.

Apple Watch kan lades trådløst og kommer på markedet i begynnelsen av 2015, og prisen starter på 349 dollar, eller i underkant av 3.000 kroner.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top