One more thing...

Apple Watch er navnet på verdens mest etterlengtede smartklokke.
Annonse
Annonse
forfatter

Presentasjonen av de nye iPhone 6-modellene gikk hurtigere unna enn de pleier, men det var fordi Apple skulle ha tid til “one more thing” som Steve Jobs pleide å si.

Denne kvelden var det Tim Cooks tur til å si “en ting til” og frem på skjermen kom det en klokke.

2014-09-09 19.03.12

Navnet ble altså ikke iWatch, som vi havde gjettet på, men Apple Watch. Og selv om vi har ventet lenge på at Apple skulle lansere sin nye smartklokke, var det lite vi virkelig visste om den. Apple kan å holde på en hemmelighet når de virkelig vil.

Og Apple Watch lever virkelig opp til forventningene…og vel så det.

Annonse

Selve klokken er laget i rustfritt stål, mens skjermen er dekket av safirglass. Og produktet ligner faktisk en ordentlig klokke med en krone på siden og mulighet til å skifte remm. Apple Watch kommer i to ulike størrelser og med seks forskjellige remme, deriblant en lenke i rustfritt stål, samt en rem av lær, for den som ønsker et klassisk klokkeutseende.

2014-09-09 19.14.21

I tillegg kommer det en egen sportsutgave, Apple Watch Sport, samt en luksusutgave, Apple Watch Edition, i 18 karat gull!

2014-09-09 19.14.23

Ikke overraskende skal Apple Watch brukes sammen med iPhone. Og du må ha en iPhone 5 eller nyere.

Annonse

Men de som trodde at Apples smartklokke bare ville være en krympet iPhone tok feil. Apple har utviklet et helt nytt grafisk brukergrensesnitt til Watch. Betjeningen foregår via touch-skjermen i kombinasjon med den “digitale” kronen på siden.

2014-09-09 19.02.12

Ved å dreie på kronen zoomer man inn og ut på skjermen, mens touch-skjermen på Apple Watch kan kjenne forskjell hvis du trykker hurtig eller eller holder fingeren ned mot skjermen – touch-skjermens svar på høyreklikket.

Apps er samlet i en nettskytjeneste, og hver enkelt app åpnes med et lett trykk på skærmen. Den viktigste app er selvfølgelig selve klokkefunksjonen, som har en rekke tilpasningsmuligheter.

f1410286000

Annonse

Apple Watch er som forventet proppet med ulike funksjoner.

Man skal for eksempel kunne bruke Apple Watch til å låse døren til hotellrommet
Man skal for eksempel kunne bruke Apple Watch til å låse døren til hotellrommet

Med glances – som hentes ved å sveipe oppover på skærmen – kan man raskt se kalenderavtaler, beskjeder og værmelding. Oppdateringer og meldinger merkes ved små vibrasjoner man kan føle på håndleddet.

f1410286886

Klokken har ikke noe tastatur. I stedet kan softwaren selv lese og forstå beskjeder og gi brukeren forslag til forskjellige svar. Eller man kan bruke stemmegjenkjenningen Siri til å diktere et svar. Men tastaturet er avskaffet. Velkommen til 2014!

Og ja, Siri, Apples personlige assistent, er innebygd i Apple Watch. Med akkurat samme funksjonalitet som på iPhone og iPad.

Annonse

Man kan også bruke klokken til å finne vei via en miniatyrutgave av Kart-appen, og tredjeparts-utviklere som Facebook og Twitter vil også ha mulighet for å lage egne apps til Watch. Apps fra Pinterest, Nike, BMW og Honeywell ligger allerede klar på klokken.

2014-09-09 19.24.56

Og så er det selvfølgelig de obligatoriske fitness-appene. På baksiden av Apple Watch sitter nemlig en rekke sensorer – deriblant et akselerometer og en pulsmåler – som holder nøye øye med bærerens bevegelser.

f1410287823

Det finnes to separate apps til som gjør nytte av de mange målingene. Fitness registrerer generell bevegelse og aktivitet, mens Workout brukes til mere detaljert monitorering av treningsøktene dine. Begge appene synkroniserer med den nye Health-appen i iOS 8.

Annonse
Apple Watch oplades trådløst. Der blev ikke sagt noget om forventet batteritid til præsentationen.
Apple Watch oplades trådløst. Der blev ikke sagt noget om forventet batteritid til præsentationen.

Apple Watch kan lades trådløst og kommer på markedet i begynnelsen av 2015, og prisen starter på 349 dollar, eller i underkant av 3.000 kroner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Nå kan du lete opp ting som ikke er laget av Apple.
Den nye Nokia X-serien av smarttelefoner er utviklet til å oppfordre brukeren til å beholde smarttelefonen i lengre tid med tre års garanti, sikkerhetsoppdateringer og Android-versjoner.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!