TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Fri EU-roaming forlenges til 2032

Den europeiske roamingavtalen som sørger for at du fritt kan bruke telefoni og data i hele EU, har nå blitt forlenget

Siden 2017 har det ikke kostet noe ekstra å bruke sin norske mobiltelefon i EU-landene.

Tidligere kunne dette fort samle seg opp til store summer. Mange mobiloperatører krevde f.eks. 100 kroner per MB data, med en gang man var ute av landet.

Men i 2017 vedtok Europa-Parlamentet en ny lovgivning, som forbød mobilselskapene å kreve ekstra gebyrer, når man bruker telefonen i et EU-land, de såkalte roamingtakstene. Siden da har dette dekket både telefonsamtaler, sms og mobilt nettverk. Men avtalen var midlertidig og ville vært utløpt d. 30. juni 2022.

Nå har Europa-Parlamentet medlemsstatene blitt enige om å forlenge avtalen, det kommer frem i en pressemelding fra Det Europeiske Råd.

Apple, Google og Microsoft samarbeider om 6G Er 5G allerede fortid? I hvert fall har utviklingen av 6G allerede begynt. Huawei er ute i kulden.

Avtalen gjelder nå frem til 2032, og den har blitt forhandlet på plass av Slovenia, som for tiden har formannskapet for EU.

Bostjan Koritnik, Slovenia minister for offentlig administrasjon, kaller gratis roaming en av det indre digitale markedets store suksesshistorier.

«Avtalen har gjort kommunikasjon enklere og billigere når folk reiser i Europa,» sier han i pressemeldingen.

Avtalen gjelder for alle de 27 medlemslandene samt for Norge, Island og Liechtenstein.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Lyd & Bilde