Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Fairphone lanserer Fairphone 4

Ny modulær 5G-smarttelefon med fem års garanti.

Skrevet av / 30.09.21 - 14:52
Fairphone lanserer Fairphone 4

Man må ta av seg hatten for hollandske Fairphone. Den lille mobilprodusenten har siden 2013 hatt fokus på bærekraftighet og har forsøkt å produsere smarttelefoner som belaster klimaet minst mulig.

Men da vi testet Fairphone 3 – den første av selskapets klimavennlige mobiler, som kunne kjøpes på det nordiske markedet – ble vi ikke helt overbevist av konseptet. Vår vurdering var at Fairphones grunnleggende idé ikke holder.

Les også Dårlig mobil med god samvittighet Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.

 

I konklusjonen skrev vi bl.a.:

Hele kongstanken er jo at man skal beholde Fairphonen sin i en periode på mellom fem og syv år hvis ligningen skal gå opp. Og selvfølgelig hjelper den modulære tankegangen mobilen et stykke på veien. Som nevnt oppgraderes Fairphone 3 lett til en Fairphone 3+ bare ved å skifte to moduler til omkring 1000 kroner, og det medfølger til og med en skrutrekker til formålet. Men den aller mest sentrale delen av mobilen, selve hjernen, nemlig prosessor og minne, kan man ikke skifte ut. Derfor blir Fairphone 3 aldri raskere, og dermed er det også en nærmest absurd tanke at noen overhodet – selv ikke de mest fanatiske klimaaktivistene – skal kunne holde ut med å bruke Fairphone 3 i over fem år! Det kommer ikke til å skje.

Fairphone 4 kan bli et vendepunkt

Det er mulig at den hollandske produsenten har lyttet til kritikken, for selskapet har i dag lansert en ny Fairphone-modell, Fairphone 4, med langt mer krefter under panseret. Sammen med en enda mer fleksibel modulær oppbygning, gjør det målet om at telefonen skal kunne brukes i minst fem år en hel del mer realistisk.

Hvor Fairphone 3 måtte nøye seg med 4 GB RAM, 64 GB lagring og en Snapdragon 632 prosessor, kommer etterfølgeren med en Snapdragon 750G, 6 eller 8 GB RAM samt opptil 256 GB lagring. Og selvfølgelig 5G, så den er også klar til den nyeste mobile nettverksteknologien.

Fairphone 4 kommer med fem års garanti samt programvare-oppdateringer garantert frem til 2025, herunder oppgradering til Android 12 og 13. Og Fairphone sikter også på å kunne tilby programvareoppdateringer helt frem til 2027, da oppgraderinger til Android 14 og 15-versjonene i tillegg, og dermed by på opptil 6 års programvare-støtte, sa selskapet i forbindelse med dagens lansering.

Fairphone 4
Fairphone 4’s bakcover er fremstilt av 100% gjenbrukt plast. (Foto: Fairphone)

Ytterligere spesifikasjoner

Fairphone 4 har dessuten en 6,3″ Full HD+-skjerm med Pixelwork-teknologi, som er beskyttet av Corning Gorilla Glass 5. Det 3906 mAh store batteriet kan lades til 50 prosent på halv time og kan og byttes ut. Designet er utviklet av det svensk designhuset Above, og kommer med en fingerskanner på siden av telefonen, forteller produsenten.

Kameraet har også fått en kraftig oppgradering og består nå av to 48 Mp linser, hhv. vidvinkel og ultravidvinkel, samt en ToF-sensor til avstandsmåling. Frontkameraet er på 25 Mp.

Dessuten kommer Fairphone 4 med et bakcover laget av 100 prosent gjenbrukt plast. Mobilen er modulært oppbygd, så skulle for eksempel skjermen, kameraet eller batteriet gå i stykker, trenger du verken bytte telefonen eller betale dyre dommer for å få den reparert. På Fairphones hjemmeside er det mulig å kjøpe reservedeler til Fairphone 4, og du kan selv bytte ut de ødelagte delene med de nye – man trenger bare en skruetrekker.

På Fairphones hjemmeside er det mulig å kjøpe reservedeler til Fairphone 4, og du kan selv bytte ut de ødelagte delen med de nye – man trenger bare en skruetrekker. (Foto: Fairphone)

Pris og tilgjengelighet

Fairphone 4 vil være tilgjengelig for forhåndsbestilling fra 30. september på Fairphones hjemmeside, samt hos Elkjøp i Norge til en veiledende pris på 6290 kroner (6 GB RAM/128 GB RAM) i fargen Grey og 6990 kroner (8 GB RAM/256 GB RAM) i fargerne Grey, Green og Green Speckled

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Huaweis etterfølger kommer tilbake

Gemini Nano for Pixel 8 er nå her

Ærlig talt, Apple?

Nå skal budsjettmobiler være lekre

Apples årlige programvareoppdatering

Slapp av! Litt skjermlys skader ikke søvnen

Gemini-appen på norsk

Samsungs smartklokker får kunstig intelligens

57 prosent av Googles mobilkunder vil bytte

Rykte: iOS 18 får AI-genererte emojier og ChatGPT-partnerskap

M4-brikken innleder Apples sluttspurt i AI-kappløpet

Full furore: Apple ber om unnskyldning for brutal reklame

Scroll to Top