Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Fairphone 5 kan du reparere på egenhånd

Den nederlandske Fairphone 5 er tuftet på like deler bærekraft, rettferdighet og modulær utbyttbarhet.

Skrevet av / 30.08.23 - 11:51
Fairphone 5 kan du reparere på egenhånd

Kan man være både miljøbevisst og up-to-date i smarttelefonverdenen?

Det mener nederlandske Fairphone, som produserer mobiler basert på andre, større idealer enn profitt, og som i dag lanserer sin nyeste modell.

Fairphone 5 er ifølge produsenten den mest rettferdig produserte, mest bærekraftige og mest reparasjonsvennlige smarttelefonen på markedet – som fortsatt er utstyrt med kraftig og fremtidsikret maskinvare.

(Foto: Fairphone, redigering: Christian Ranke)

Fairphone 5 er tynnere og lettere enn tidligere generasjoner av Fairphone, og har en høyere støv- og vanntetthett – videre kommer den med 8 GB minne og 256 GB innebygd lagring, med mulighet for å utvide med microSD-kort. Fairphone 5 leveres med Android 13.

Fairphone 5 har tre kameraer, to bak og ett foran. Som for øvrig er samme antall som på forgjengeren Fairphone 4, men nå har den fått en ny 50 Mp-sensor fra Sony. Og hvor tidligere utgaver måtte nøye seg med en LCD-skjerm, har Fairphone 5 nå en 6,46″ 90 Hz OLED-skjerm.

Les også Mobil med grønn samvittighet Fairphone 4 er en mobil uten innebygd utløpsdato. Man kan nemlig selv skifte delene. Dessverre kan man ikke kjøpe en raskere prosessor.

Kan repareres hjemme

Fairphone 5 er modulær, og kan tas fra hverandre med en stjerneskruetrekker. (Foto: Fairphone)

En Fairphone-spesialitet er muligheten til å reparere mobilen selv, og bytte ut defekte deler hjemmer på kjøkkenbordet. Med en enkel stjerneskruetrekker kan eieren selv skifte ut 10 av mobilens deler, herunder kamera, skjerm, batteri og ladeport, dersom de skulle gå i stykker.

Det 4200 mAh store batteriet kan byttes ut, og tilbyr dessuten en lengre batterilevetid takket være variable lademoduser. Alt sammen støttet av 5 års garanti for minst fem systemoppdateringer av Android, dermed har man en fullt oppdatert frem til minst 2031.

Fairphone går bokstavelig talt inn for transparens i sine produkter (Foto: Fairphone).

Prosessoren er en spesialutgave fra Qualcomm, QCM6490 med åtte kjerner og 5G- og Wi-Fi 6E-forbindelse, samt AI-funksjoner. Chip-en er utviklet for å ha en lang levetid, slik at Fairphone kan tilby helt opptil 8-10 års støtte for programvare.

Bærekraftige materialer og rettferdig produksjon

Bærekraftighet og bedre forhold for mine- og fabrikksarbeidere er en annen kjernesak for Fairphone. 70 Prosent av de 14 hovedmaterialene i Fairphone 5 er enten gjenvunnet eller fra samarbeidsminer med fokus på rettferdige og ordentlige forhold. Det inkluderer blant annet Wolfram, Fair litium og Fairtrade gull. Aluminium, tinn, nikkel, sink, kobber, magnesium, indium, sjeldne metaller og plast er alle resirkulert.

Pris og tilgjengelighet

Fairphone 5 vil være tilgjengelig i Norden fra den 16. oktober til en veiledende pris på EUR 699. Hvis du ikke har eurosedler liggende fra sommerferien, tilsvarer beløpet ca 8.000 norske kroner.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Full furore: Apple ber om unnskyldning for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbake!

Smartere og sterkere - samme kamera

Ny iPad Air fås i to størrelser

IPad Pro får to OLED-paneler

Nothings designkonkurranse er avgjort

Forsov du deg i dag morges? Apple innrømmer at det var deres feil!

Ta en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMDs egne mobiler

Tracker for Google Find My-nettverket

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Scroll to Top