Er du Android-bruker? Pass på!

En svakhet i operativsystemet Linux setter nyere Android-mobiler og nettbrett i fare for å bli hacket. Feilen ble nylig oppdaget, men har ligget der i tre år!
Annonse
Annonse
forfatter

Det israelske sikkerhetsfirmaet Perception Point har funnet en såkalt Zero Day – svakhet i kjernen av Linux operativsystemet. Siden Android er Linux-basert, åpner det for at hackere kan utnytte hullet i styresystemet til å skaffe seg «root access» til mobilen din,skriver Wired.

Det som gjør saken verre, er at sårbarheten i Linux og Android har ligget der i nesten tre år!

Alle Android-enheter som kjører versjon 4.4 eller nyere (nesten 70% av alle Android-enheter) skal være utsatt. Kort sagt vil din Android-mobil være sårbar, hvis du har oppgradert eller kjøpt ny de siste to årene.

Gir tilgang til personlige opplysninger
Perception Point forklarer på sin blogg at problemet gjelder en slags nøkkelring i Linux-plattformen, som brukes til å lagre krypteringsnøkler og annen sensitiv informasjon fra apper og programmer.

Dessverre skal det være relativt enkelt å utnytte svakheten, som i verste fall vil kunne la hackere slette eller installere filer på mobilen din, og hente ut personlige opplysninger.

Annonse

Sikkerhetsfirmaet understreker at de ennå ikke har sett noen utnytte bristen på ondsinnet vis, men de kommer med en kraftig oppfordrring til utviklerne av Linux og Android om å lukke sikkerhetshullet fortest mulig.

Linux-leverandører som Red Hat og Ubuntu har allerede sluppet oppdateringer som fjerner sikkerhetsbristen, og man venter nå på at Google skal løse problemet for Android sin del. Deretter vil det være opp til produsenten av nettopp din Android-mobil når neste oppdatering dukker opp!

Oppdatering 22.01.2016:
Google har nå uttalt seg offentlig på sin blogg om svakheten ved Linux og Android. Ifølge blogginnlegget hadde ikke Perception Point informert Google før de gikk ut med advarselen. Google mener på sin side at problemet ikke rammer like mange Android-mobiler og nettbrett som antatt. Blant annet skal ingen enheter med Android 5.0 eller nyere være berørt, da dette systemet ikke gir 3. parts apps adgang til koden.

Likevel har Google nå utviklet en såkalt patch til Android som skal løse problemet. Denne er nå gitt videre til produsenter av Android-hardware, og vil komme som en obligatorisk sikkerhetsoppdatering til mobiler og nettbrett i løpet av de nærmeste dagene/ukene.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Motorola Moto G30 kommer med 64 Mp kamera og 90 Hz skjerm.
Lesebrett for fargerike illustrasjoner.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde