Er du Android-bruker? Pass på!

En svakhet i operativsystemet Linux setter nyere Android-mobiler og nettbrett i fare for å bli hacket. Feilen ble nylig oppdaget, men har ligget der i tre år!

Det israelske sikkerhetsfirmaet Perception Point har funnet en såkalt Zero Day – svakhet i kjernen av Linux operativsystemet. Siden Android er Linux-basert, åpner det for at hackere kan utnytte hullet i styresystemet til å skaffe seg «root access» til mobilen din,skriver Wired.

Det som gjør saken verre, er at sårbarheten i Linux og Android har ligget der i nesten tre år!

Alle Android-enheter som kjører versjon 4.4 eller nyere (nesten 70% av alle Android-enheter) skal være utsatt. Kort sagt vil din Android-mobil være sårbar, hvis du har oppgradert eller kjøpt ny de siste to årene.

Gir tilgang til personlige opplysninger
Perception Point forklarer på sin blogg at problemet gjelder en slags nøkkelring i Linux-plattformen, som brukes til å lagre krypteringsnøkler og annen sensitiv informasjon fra apper og programmer.

Dessverre skal det være relativt enkelt å utnytte svakheten, som i verste fall vil kunne la hackere slette eller installere filer på mobilen din, og hente ut personlige opplysninger.

Sikkerhetsfirmaet understreker at de ennå ikke har sett noen utnytte bristen på ondsinnet vis, men de kommer med en kraftig oppfordrring til utviklerne av Linux og Android om å lukke sikkerhetshullet fortest mulig.

Linux-leverandører som Red Hat og Ubuntu har allerede sluppet oppdateringer som fjerner sikkerhetsbristen, og man venter nå på at Google skal løse problemet for Android sin del. Deretter vil det være opp til produsenten av nettopp din Android-mobil når neste oppdatering dukker opp!

Oppdatering 22.01.2016:
Google har nå uttalt seg offentlig på sin blogg om svakheten ved Linux og Android. Ifølge blogginnlegget hadde ikke Perception Point informert Google før de gikk ut med advarselen. Google mener på sin side at problemet ikke rammer like mange Android-mobiler og nettbrett som antatt. Blant annet skal ingen enheter med Android 5.0 eller nyere være berørt, da dette systemet ikke gir 3. parts apps adgang til koden.

Likevel har Google nå utviklet en såkalt patch til Android som skal løse problemet. Denne er nå gitt videre til produsenter av Android-hardware, og vil komme som en obligatorisk sikkerhetsoppdatering til mobiler og nettbrett i løpet av de nærmeste dagene/ukene.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.