Search
Generic filters

Er du Android-bruker? Pass på!

En svakhet i operativsystemet Linux setter nyere Android-mobiler og nettbrett i fare for å bli hacket. Feilen ble nylig oppdaget, men har ligget der i tre år!

Det israelske sikkerhetsfirmaet Perception Point har funnet en såkalt Zero Day – svakhet i kjernen av Linux operativsystemet. Siden Android er Linux-basert, åpner det for at hackere kan utnytte hullet i styresystemet til å skaffe seg «root access» til mobilen din,skriver Wired.

Det som gjør saken verre, er at sårbarheten i Linux og Android har ligget der i nesten tre år!

Alle Android-enheter som kjører versjon 4.4 eller nyere (nesten 70% av alle Android-enheter) skal være utsatt. Kort sagt vil din Android-mobil være sårbar, hvis du har oppgradert eller kjøpt ny de siste to årene.

Gir tilgang til personlige opplysninger
Perception Point forklarer på sin blogg at problemet gjelder en slags nøkkelring i Linux-plattformen, som brukes til å lagre krypteringsnøkler og annen sensitiv informasjon fra apper og programmer.

Dessverre skal det være relativt enkelt å utnytte svakheten, som i verste fall vil kunne la hackere slette eller installere filer på mobilen din, og hente ut personlige opplysninger.

Sikkerhetsfirmaet understreker at de ennå ikke har sett noen utnytte bristen på ondsinnet vis, men de kommer med en kraftig oppfordrring til utviklerne av Linux og Android om å lukke sikkerhetshullet fortest mulig.

Linux-leverandører som Red Hat og Ubuntu har allerede sluppet oppdateringer som fjerner sikkerhetsbristen, og man venter nå på at Google skal løse problemet for Android sin del. Deretter vil det være opp til produsenten av nettopp din Android-mobil når neste oppdatering dukker opp!

Oppdatering 22.01.2016:
Google har nå uttalt seg offentlig på sin blogg om svakheten ved Linux og Android. Ifølge blogginnlegget hadde ikke Perception Point informert Google før de gikk ut med advarselen. Google mener på sin side at problemet ikke rammer like mange Android-mobiler og nettbrett som antatt. Blant annet skal ingen enheter med Android 5.0 eller nyere være berørt, da dette systemet ikke gir 3. parts apps adgang til koden.

Likevel har Google nå utviklet en såkalt patch til Android som skal løse problemet. Denne er nå gitt videre til produsenter av Android-hardware, og vil komme som en obligatorisk sikkerhetsoppdatering til mobiler og nettbrett i løpet av de nærmeste dagene/ukene.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.