Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Derfor burde du laste ned iOS 16

Det nyeste operativsystemet til iPhone kommer med massevis av nye funksjoner

Skrevet av / 16.09.22 - 09:00
Derfor burde du laste ned iOS 16

For få dager siden lanserte Apple den nyeste serien av iPhones – iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max – og tradisjon tro kommer de nye telefonene med den nyeste versjonen av Apples mobile operativsystem, iOS 16.

Men eier du allerede en iPhone, er det stor sannsynlighet for at du har mottatt et varsel på mobilen som oppfordrer deg til å oppdatere den til iOS 16.

Følgende iPhones kan oppdateres til iOS 16:

  • iPhone 8 og iPhone 8 Plus
  • iPhone X
  • iPhone XR
  • iPhone XS og iPhone XS Max
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max
  • iPhone SE (2020), iPhone SE (2022)

Og det er god grunn til å oppdatere mobilen din, for med iOS 16 får du en rekke nye funksjoner som du definitivt ikke vil gå glipp av. Her er en oversikt over de viktigste:

iOS 16
(Foto: Apple)

Låseskjerm

Blant de viktigste nyhetene er en stor oppdatering av låseskjermen, som nå kan personliggjøres i mye større grad enn tidligere.

F.eks. vil man kunne velge mellom forskjellige skrifttyper, skriftfarger og maler, i likhet med at man også vil kunne velge forskjellige låseskjermer til forskjellige Fokus-moduser.

Widgets, som Apple lanserte med iOS 15, har nå også funnet veien til låseskjermen – det kan f.eks. være Kalender, Fitness eller Vær. Apple har også gjenoppfunnet varsler, som nå kommer rullende fra bunnen av skjermen.

Dessuten har Apple også funnet på et nytt type varsel, Live Activities, som fungerer som en slags midlertidig widget. Det kan f.eks. være et varsel fra nyhets-appen som oppdateres konstant mens fotballkampen spilles.

Fokus

Nå kan også Fokus-funksjonen lenkes til låseskjermen, slik at du kan bruke en låseskjerm-bakgrunn og en widget til et bestemt Fokus.

Apple WWDC22 iOS16 Focus switcher 220606
(Foto: Apple)

Med fokusfiltre kan apper som Kalender, Mail, Meldinger og Safari begrenses til å kun vise innhold som er relevant for ditt valgte Fokus.

Meldinger

Er man vant til chat-apper som WhatsApp eller Telegram, kjenner man allerede til muligheten til å fjerne en allerede sendt melding.

beskeder ios16
(Foto: Apple)

Denne muligheten blir nå tilgjengelig på Apples egen Melding-app, i likhet med at man vil kunne redigere på meldinger som allerede er sent.

En annen velkommen nyhet i Melding-appen er støtte for SharePlay, slik at man kan lytte til eller se innhold sammen med venner eller familie direkte i appen.

Mail

I den nye versjonen av Mail-appen kan du planlegge mailer på forhånd, og iOS 16 introduserer også muligheten til å avbryte levering av en e-post før den når frem til mottakerens innboks.

Apple WWDC22 iOS16 Mail search 220606
(Foto: Apple)

Søkefunksjonen i Mail har også fått den største overhalingen noen gang.

Kamera

Med Live Text kan Apples kamera allerede oversette tekst fra bilder eller direkte i kamerasøkeren.

Men med iOS 16 utvides denne funksjonaliteten til video. Fremover vil man altså kunne sette en video på pause og bruke Live Text til å oversette teksten. Som de andre Live Text-funksjonene virker dette kun mellom store språk som engelsk, fransk, tysk eller kinesisk.

Apple WWDC22 iOS16 Live Text translate 01 220606
(Foto: Apple)

En annen ny kamerafunksjon er muligheten til å bruke familiedeling til å lage en delt fotomappe – iCloud Shared Photo Library – som alle familiens medlemmer kan bruke til å dele felles bilder. Fremover vil bilder kunne sendes direkte til den delte mappen fra kamera-appen.

Kan kjøpes fra i dag

De nye iPhone 14-modellene kan kjøpes i butikkene fra i dag, fredag 16. september, med unntak av iPhone 14 Plus, som først blir tilgjengelig fra 17. oktober.

Som sagt kommer alle de nye modellene naturligvis også med iOS 16.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Full furore: Apple ber om unnskyldning for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbake!

Smartere og sterkere - samme kamera

Ny iPad Air fås i to størrelser

IPad Pro får to OLED-paneler

Nothings designkonkurranse er avgjort

Forsov du deg i dag morges? Apple innrømmer at det var deres feil!

Ta en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMDs egne mobiler

Tracker for Google Find My-nettverket

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Scroll to Top