Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Brettbar iPhone kan få selvreparerende skjerm

I forbindelse med utviklingen av en brettbar mobil, jobber Apple med en ny teknologi som vil la skjermene reparere seg selv. Det viser en patentsøknad, som er sparsom med detaljer.

Skrevet av / 22.09.22 - 13:04
Brettbar iPhone kan få selvreparerende skjerm

Apple har de siste årene jobbet med å utvikle en brettbar mobil, men hvor konkurrenten Samsung allerede har gitt ut flere brettbare smarttelefoner på markedet – bl.a. de splitternye modellene, Samsungs Galaxy Z Fold 4 og Samsung Galaxy Z Flip 4 – har ikke Apple det spesielt travelt.

Tvert imot virker det som Apple mener at teknologien ikke er klar enda. Og selv om de brettbare mobilene etterhvert har etablert seg som en fast kategori på markedet, har det ikke vært uten utfordringer for produsentene, f.eks. Samsung, som tilbake i 2019 måtte utsette den første Galaxy Fold på ubestemt tid, på grunn av problemer med skjermteknologien.

Les også Samsung Galaxy Fold utsatt på ubestemt tid Du skulle kunne ha bestilt den på fredag, men nå har Samsung droppet lanseringen i siste liten.

Men nå ser det ut til at Apple nærmer seg mål med en teknologi for brettbare skjermer, som lever opp til elektronikkgigantens egne kvalitetskrav.

I forrige uke fikk Apple i hvert fall patent på en ny løsning, som kombinerer brettbare og ikke-brettbare skjermområder, samtidig med at den brettbare skjermen skal være “selvreparerende”.

Patenten, som er levert inn under overskriften “Electronic devices with flexible display cover layers“, er skrevet i typisk “patentspråk”, så det kan være litt vanskelig å forstå nøyaktig hvordan den selvreparerende skjermteknologien fungerer i praktisk.

Apple formulerer seg slik:

“Ved betjening av en elektronisk enhet kan skjermens øverste lag få riper eller buler. For å forbedre den elektroniske enhetens estetikk kan det være ønskelig å minimere riper og buler. For å bidra til å minske antallet av disse, samt andre ufullkommenheter i et skjermdekklag, kan laget inneholde et selvreparerende materiale.”

Ifølge Apple vil de brettbare delene av skjermen inneholde “et lag av elastomer”. Elastomer er et polemyr-materiale med viskoelastisitet, som enklere forklart er en slags gummi. Dette er altså det selvreparerende skjermelementet, da elastomer er fleksibelt, men også går tilbake til sin opprinnelige form.

“Selvhelbredelsen kan skje i laget av det selvreparerende materialet av seg selv (f.eks. når belegget får en bule, kan materialet fylle ut bulen på egenhånd). Alternativt kan den selvhelbredende prosessen også iverksettes eller fremskyndes av eksternt påført varme, lys, elektrisk strøm eller en annen form for ekstern stimuli,” står det videre beskrevet i patenten.


Illustrasjonen fra patentsøknaden.

Teknologiens bruksområder er naturligvis ikke begrenset til brettbare mobiler. I patenten understrekes det at løsningen også kan brukes i f.eks. skjermen på en bærbar maskin, samt i mindre enheter som smartklokker.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Full furore: Apple ber om unnskyldning for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbake!

Smartere og sterkere - samme kamera

Ny iPad Air fås i to størrelser

IPad Pro får to OLED-paneler

Nothings designkonkurranse er avgjort

Forsov du deg i dag morges? Apple innrømmer at det var deres feil!

Ta en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMDs egne mobiler

Tracker for Google Find My-nettverket

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Scroll to Top