Nyhet

Apple lanserer iPhone 12 med 5G

Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller

Skrevet av / 13.10.20 - 21:42
Apple lanserer iPhone 12 med 5G

At de nye iPhone-modellene ville få 5G, var allerede lekket på forhånd. Det samme gjelder antallet nye modeller samt skjermstørrelsene på dem. Men vi tar det likevel en gang til, for de som ikke har fått med de seg ryktene.

Apple har i kveld lansert hele fire nye iPhones i hhv. 12 og 12 Pro-seriene, herunder den alminnelige iPhone 12 samt iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max. Felles for alle modellene er først og fremst det nye designet, som i bunn og runn er en tilbakevending til utseendet med skarpe linjer og kanter kombinert med avrundede hjørner, som vi kjenner fra iPhone 4 og iPhone 5 – og nå også den nye utgaven av iPad Air, som ble lansert forrige måned.

Det er slutt på den kjente ladekontakten. I steder støtter de nye modellene MagSafe. Telefonene bruker altså  en innebygd magnetisk spiral til å koble seg med trådløse oppladere, deksel og mye mer.(Foto: Apple)

 

Alle de nye mobilene kommer dessuten med 5G-teknologi, og i alle de nye iPhone 12-modellene finner vi Apples A14 Bionic prosessor, som også sitter i den nye iPad Air. Det er snakk om en 5 nm chip, som ifølge Aplle gir plass til et hittil usett antall transistorer, 11,8 milliarder for å være helt presis.

A14 Bionic muliggjør nye maskinlæringsegenskaper takket være en ny 16-core Neural Engine, som er i stand til å utføre opptil 11 billioner handlinger per sekund. Bl.a. nye kamerafunksjoner basert på kunstig intelligens, som f.eks. gir de nye iPhone-modellene bedre HDR-funksjonalitet, likt som nattmodus nå også fungerer når man tar bilder med frontkameraet eller ultravidvinkel-linsen.

Den nye iPhone 12 kommer i to utgaver, bl.a. som iPhone 12 mini med 5,4″ skjerm. (Foto: Apple)

iPhone 12 og iPhone 12 mini

De to billigste modellene kommer begge med såkalt Super Retina XDR-skjerm på hhv. 6,1″ (iPhone 12) og 5,4″ iPhone 12 mini). Det er snakk om en OLED-skjerm med en oppløsning på 2532 x 1170 piksler og dermed en bildeskarphet på 460 ppi.

Sammen med selskapet bak Gorilla Glass har Apple utviklet det såkalte Ceramic Shield Glass, som ifølge elektronikkgiganten fra Cupertino er det mest robuste og holdbare skjermglasset til til smarttelefoner noensinne. Begge de nye modellene kommer med det nye glasset, som er laget av et nytt krystalliseringstrinn ved høy temperatur, som utvikler nanokeramiske krystaller i glassmatrisen, som dermed øker beskyttelsen ved fall opptil 4 ganger, hvis man skal tro Apples pressemelding.

Begge de nye mobilene kommer med et dobbeltkamera-system, som består av et ultravidvinkelskamera og et nytt vidvinkelkamera med en ƒ/1,6-blender.

(Foto: Apple)

De nye mobilene, iPhone 12 og iPhone 12 mini fås i utgaver med hhv. 64 GB, 128 GB og 256 GB lagring i blå, grønn, svart, hvit og (PRODUCT)RED med priser fra 8.990 kroner 9.990 kroner. Kundene vil kunne forhåndsbestille iPhone 12 fra kl. 14 fredag den 16. oktober. Mobilen vil være tilgjengelig fra fredag den 23. oktober. Den lille iPhone 12 mini kan forhåndsbestilles fra kl 14 fredag den 6.  november og vil være tilgjengelig fra fredag den 13. november.

iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max

Pro-utgavene av iPhone 12 kommer også i to størrelser, denne gang med hhv. 6,1″ og 6,7″ skjerm. Skjermteknologien samt de fleste andre spesifikasjonene har Pro-utgavene til felles med de alminnelige iPhone 12-modellene. Mens det er kameraet som er den store forskjellen på de to seriene.

iPhone 12 Pro er utstyrt med vidvinkelkamera med et objektiv med sju linser og ƒ/1.6-blender, ultravidvinkelkamera med 120-graders synsfelt og telekamera med en brennevidde på 52 mm, som hjelper med innrammingen av portretter og gir 4x optisk zoom. Den store iPhone 12 Pro med ƒ/1.6-blender har en 47 prosent større sensor med 1,7 μm piksler, som ifølge Apple gir en forbedring på 87 prosent i forhold med dårlig belysning. Dessuten finner man et ultravidvinkelkamera og et telekamera med en brennvidde på 65 mm, som tilsammen gir opptil 5x optisk zoom.

iPhone 12 Pro-modellene tilbyder video av den høyeste kvalitet i en smarttelefon, sier Apple, og er de første kameraene og de eneste enhetene i verden som gir en end-to-end-opplevelse for HDR-video med Dolby Vision, opptil 60 bilderpr. sekund og enda bedre videostabilisering til produksjoner av kinolignende kvalitet. (Foto: Apple)

Pro-linjen suppleres av en helt ny LiDAR-scanner som gjør det mulig å måle lyssavstand og bruke opplysninger som pikseldybde for en scene. Denne teknologien gir raskere og mer realistiske AR-opplevelser og forbedrer autofokus med 6x på motiver med dårlig lys, så resultatet er større presisjon og kortere lukkertid på bilder og video.

Både iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max fås som modeller med 128 GB, 256 GB og 512 GB lagring i grafitt, sølv, gull og stillehavsblå fra henholdsvis 12.990 og 13.990 kroner.

Kunder vil kunne forhåndsbestille iPhone 12 Pro fra kl 14 fredag den 16. oktober med levering fra fredag den 23. oktober. Forhåndsbestilling av iPhone 12 Pro Max starter kl 14 fredag den 6. november med levering fra fredag den 13. november.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tidlig død for Surface Duo

Huaweis nye stilige smartklokke

Kjærlighet ved første møte?

Pixel Watch oppgraderes

iPhone 15 er vesentlig bedre enn forgjengeren

Her er iPhone 15 Pro

Scroll to Top