Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Apple lanserer ny iPad Pro

iPad Pro kommer med raskere M2 prosessor, ProRes-video og Wi-Fi 6E.

Skrevet av / 18.10.22 - 19:54
Apple lanserer ny iPad Pro

Helt siden Apple iPad Pro første gang ble presentert, har den vært et verktøy for profesjonelle fotografer, videografer, illustratører og andre kreative profesjoner, hvor en kraftig maskin kombineres med en pekeskjerm og en pekepenn.

Det er også tilfelle med den nye 2022-modellen av iPad Pro, som også denne gangen leveres med enten en 11- eller en 12,9-tommers skjerm.

Apple kaller den høyoppløste mini LED-skjermen på 12,9-tommers utgaven en Liquid Retina XDR-skjerm, mens 11-tommeren har en litt enklere Liquid Retina-skjerm, dog med den samme oppløsningen på 264 ppt.

Apple iPad Pro hero 2up 221018
Apple iPad Pro 12,9. og 11». Foto: Apple

Mens skjermen er de samme som vi kjenner fra testene av 2021-modellene, er motoren på innsiden oppgradert med Apples nyeste M2-prosessor.

Den har 8-kjerners CPU og Apple hevder den er opptil 15 prosent raskere enn forrige generasjon med M1-prosessoren. Litt viktigere for mange profesjonelle, er nok at lovnaden om bedre ytelse og effektivitet, med en 10-kjerners GPU som skal ha opptil 35 prosent raskere grafikkytelse. Det kan faktisk utgjøre en forskjell når man jobber med grafikkrevende oppgaver.

Apple iPad Pro uMake 221018
Apple iPad Pro uMake. Foto: Apple

Den nye M2-prosessorens 16-kjerners Neural Engine kan utføre 15,8 billioner instruksjoner per sekund, for de som lurer, er det i følge Apple hele 40 prosent mer enn M-prosessoren i forgjengeren klarte. Det er egentlig ganske oppsiktsvekkende, fordi det betyr at den nye iPad Pro, faktisk kan være raskere på krevende oppgaver enn en MacBook Pro.

Med støtte for AppleProRes-video, kan man oppleve at transkoding og går mye kjappere, og med en økning av minnebåndbredde til 100 GBps, og opptil 16 GB med fellesminne (iPad Pro med 1TB eller 2TB), bør 2022-modellen være enda bedre på multitasking med krevende oppgaver.

Det skal vi uansett finne ut i en kommende test.

Apple iPad Pro Stage Manager external displayApple iPad Pro desktop class apps 221018
Apple iPad Pro Stage. Foto: Apple

Andre ting som er verdt på merke seg med 2022-modellen, er Wi-Fi-støtte for Wi-Fi 6E opptil 2,4 Gbps, og USB-C med Thunderbolt som støtter betydelig raskere overføringshastighet, og at Apple Pencil er aktiv når den er 12 mm over skjermen, sånn at det blir lettere å tegne eller retusjere med bedre presisjon.

Apple iPad Pro DaVinci Resolve 221018
Apple iPad Pro DaVinci Resolve. Foto: Apple

iPad Pro kan bestilles fra 18. oktober og prisene er som følger (fra Apples pressemelding):

  • 11-tommers iPad Pro koster fra kr 11 290 kr for Wi-Fi-modellen og kr 13 390 for Wi-Fi + Cellular-modellen, og 12,9-tommers iPad Pro koster fra kr 15 490 for Wi-Fi-modellen og kr 17 590 for Wi-Fi + Cellular-modellen.
  • Apple Pencil (andre generasjon) er kompatibel med nye iPad Pro og kan kjøpes separat for kr 1749.
  • Magic Keyboard er tilgjengelig i svart og hvit, det koster kr 3990 til nye 11-tommers iPad Pro og kr 4790 til nye 12,9-tommers iPad Pro, og det er tilgjengelig for mer enn 30 språk.
  • Smart Keyboard Folio til nye iPad Pro koster kr 2390 til nye 11-tommers iPad Pro og kr 2590 til nye 12,9-tommers iPad Pro.
  • Smart Folio er tilgjengelig i svart, hvit og marineblå og koster kr 1099 til nye 11-tommers iPad Pro og kr 1349 til nye 12,9-tommers iPad Pro.

Andre funksjoner (fra Apples pressemelding):

  • Stage Manager gir en helt ny opplevelse ved multitasking, som automatisk organiserer apper og vinduer, slik at det går raskt og enkelt å bytte mellom oppgaver. Senere i år vil Stage Manager også få full støtte for ekstern skjermmed oppløsninger opptil 6K, slik at brukerne kan organisere det perfekte arbeidsområdet og arbeide med opptil fire apper på iPad, og opptil fire apper på den eksterne skjermen.
  • Apper i datamaskinklassen gir nye muligheter som er optimalisert for skjermen på iPad Pro, med nye elementer og samhandlinger som gjør appene enda bedre, inkludert en bedre opplevelse for Angre og Utfør likevel, en redesignet Søk og erstatt-opplevelse, en ny dokumentmeny, verktøylinjer som kan tilpasses, og muligheten til å endre filtyper og vise mappestørrelser i Finder og mye mer.
  • Referansemodus gjør at 12,9-tommers iPad Pro med Liquid Retina XDR-skjerm kan matche fargekravene i arbeidsflyter som gjennomgang og godkjenning, fargekorrigering og sammensetning av bilder, hvor presis fargegjengivelse og konsekvent bildekvalitet er avgjørende. Det betyr at avanserte brukere, inkludert fotografer og videografer, kan bruke enheten til å redigere HDR-bilder og -videoer med naturtro detaljer, og kinematografer på settet kan forhåndsvise innhold i en fargeprofil som representerer det ferdige resultatet.

 

Apple iPad Pro 12,9” (2021)

Et sykt nettbrett for de med tykkest lommebok

Apples M1-prosessor har gjort monsteret iPad Pro enda mer monstrøst.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top