Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Apple iPad Pro lansert med M4-prosessor

Enestående lysstyrke og skarphet.

Skrevet av / 07.05.24 - 17:11
Apple iPad Pro lansert med M4-prosessor

At den neste generasjonen iPad Pro fra Apple, skulle få OLED-skjermer, kom ikke som noen overraskelse. Men at nettbrettet for proffer skulle få to OLED-paneler, så vi ikke komme.

Ikke nok med det, de nye Pro-utgavene i 11 og 13-tommers skjermstørrelser, er Apples første produkter med den helt nye M4 prosessoren. Neste generasjon M-prosessor, som vil dukke opp i Apples stasjonære og bærbare Mac-er etter hvert.

Skjermene på Pro-modellene er døpt Ultra Retina XDR, og selv med to paneler på innsiden, er nettbrettene utrolig tynne. 11-tommeren er 5.3 mm og 13-tommeren er bare 5.1 mm tynn.

Ill: Apple

Tandem OLED kalles teknikken med to paneler, og Apple har valgt to stykker for å løse en svakhet OLED har: Nemlig lysstyrke. Som du ikke trenger så mye av til tv-titting, men når du skal gradere video eller redigere råfiler, trenger du bildedynamikk kombinert med nok lysstyrke, uten at lyset brenner ut.

Mer lys

Ill: Apple

Så med to paneler kan Pro-modellene levere 1000 nits lysstyrke både for innhold i SDR og HDR, og hele 1600 nits på full HDR.

Apple hevder også at de nye skjermene er mye bedre på video, med raskere og mykere responser på bevegelige motiver, enda dypere sort og bedre kontroll over farger. Ultra Retina XDR-skjermene kan også leveres med et antirefleksbelegg Apple kaller nano-struktur, mot et pristillegg.

Ill: Apple

3nm M4

Med den nye M4-prosessoren, er iPad Pro antagelig en helt rå maskin på bilde- og videoredigering. Denne neste generasjon Apple Silicon, har en helt ny 3nm prosessorarkitektur og en tilsvarende grafikkarkitektur som M3-prosessoren, som iPad Pro aldri har hatt. De har brukt Apples M2 til nå. Apple hevder opp til 50% faster ytelse sammenlignet med M2 i den utgående iPad Pro.

Apples Neural Engine i prosessoren, er spesielt tilpasset jobber med AI – kunstig intelligens – og er i stand til å gjøre 38 trillioner (!) operasjoner per sekund.

Dermed er det all grunn til å tro at nettbrettet ikke bare gruser alt der ute, men også den forrige utgaven av iPad Pro, som vi testet i 2022.

Fargegradering

Med den nye OLED-skjermen og M4-prosessoren, skal nettbrettet også være mye bedre på nøyaktig fargegradering. Apple har så gar lansert nye utgaver av pro-appene Final Cut Pro og Logic Pro til iPad Pro. Ikke nok med det, en ny app lanseres også. Final Cut Camera, kommer både til iPad Pro og iPhone Pro, og er en app for videoopptak i proffkvalitet. Med justering av hvitbalanse, fokus, farger, eksponering og den kan til og med ta opp video fra fire tilkoblede kameraer samtidig. Altså Multicam.

iPad-ens innebyggede kamera, er en 12 megapiksler bildebrikke som støtter 4K ProRes video, og har Lidar-skanner.

Gyro

Det er mer selvsagt, men det må vi dykke dypere i under en test. Da skal vi også se hvor mye bedre den nye Apple Pencil er blitt.

Her har en ny sensor gjort det mulig å klemme på pencil for å hente opp en ny palett på skjermen, og gyro registrerer når du svinger eller pencil i hånden, og reagerer på bevegelsen for bedre presisjon.

De to iPad Pro-modellene får også nye tastaturer i matchende farger. Grått og sort. De er tynnere og lettere enn før, og kan også styre blant annet lysstyrken på skjermen med funksjonstaster, og har en større styreflate med haptisk feedback.

Les også Det råeste nettbrettet Mange proffbrukere kommer lengre med iPad Pro enn en laptop.

Priser

Alle utgavene av iPad Pro kan bestilles nå. Leveringene starter 15. mai, og man kan velge iPad med 256GB, 512GB, 1TB eller 2TB lagring. Og med eller uten sim for tilkobling til en teletilbyder.

Prisen for 11-tommeren starter på 14.490 kroner, 13-tommeren på 18.990 kroner.

Magic Keyboard for 11-tommeren koster 3990,- og 4790,- for 13-tommeren.

Nye Apple Pencil Pro er priset til 1799 kroner.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 hendelser på “Apple iPad Pro lansert med M4-prosessor”

  1. Frode Markhus

    Me gler oss til å få desse i hus. Takk for fin artikkel Lasse.Foresten,som alltid fra deg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Full furore: Apple ber om unnskyldning for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbake!

Smartere og sterkere - samme kamera

Ny iPad Air fås i to størrelser

IPad Pro får to OLED-paneler

Nothings designkonkurranse er avgjort

Forsov du deg i dag morges? Apple innrømmer at det var deres feil!

Ta en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMDs egne mobiler

Tracker for Google Find My-nettverket

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Scroll to Top