Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Monsterhøyttaler fra Martin Logan

Neolith er den spirituelle etterfølgeren til den legendariske Monolith, men her har Martin Logan tatt den helt ut.

Skrevet av / 19.05.14 - 14:40
Monsterhøyttaler fra Martin Logan

Martin Logan bygger noen av de beste høyttalerne vi har hørt. De har spesialisert seg på elektrostatiske høyttalere, hvor man bruker en flortynn elektrifisert membran spent i en ramme, i stedet for konvensjonelle elementer med magneter, spole og runde membraner.

De lette elektrostatiske membranene har nesten ingen egenforvrengning, men de krever et stort areal for å komme langt nok ned i frekvens, til at man oppnår lydtrykk i bassen. Derfor er mange av Martin Logans høyttalere, såkalte hybrider med konvensjonelle basselementer  i tillegg.

Noe den nye Neolith også har. Den debuterte i prototypeform på High-End 2014 i Munchen, og rakk å ta livet av en forsterker allerede første dag. Noe som forteller meg at den neppe er en enkel belastning for forsterkere.

Neolith III

Da jeg var der hadde man koblet opp en ny forsterker, og spilte meget behagelig musikk, som lød dynamisk og uanstrengt på samme tid. Det var liten tvil om at det bor mye bass i høyttalerne, og med en 15- og en 12-tommer i hvert sitt kabinett, er det nok areal til å flytte mye luft i bassen.

Den elektrostatiske membranen er over 22 x 48 tommer, og spent opp i en vakuumformet bue, med bassene montert adskilt i basskabinettet under. 15-tommeren er montert bak i et bassreflekskabinett, mens 12-tommeren er montert foran, i et lukket kabinett. Sammen rekker de ned til 23 hz, godt under den laveste tonen til et konsertklaver.

Neolith V

Den elektrostatiske membranen og bassene, kan drives individuelt av hver sin forsterker om man ønsker, for høyttalerne er utstyrt med kabelterminaler for hvert av elementene.

Neolith IV

Høyttalerne vil bli tilgjengelig i en av ni valgbare farger, og man kan selv spesifiere en foretrukken farge, som lakkeres på høyttalerne på samme måte som biler lakkeres.

Neolith blir kostbar, flere hundre tusen er nok trolig.

Neolith VII

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top