Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Yamaha viser at de mener alvor

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.

Skrevet av / 14.04.20 - 13:47
Yamaha viser at de mener alvor

Vi visste det måtte komme. Med lange tradisjoner for svært gode kvalitetshøyttalere, skulle det bare mangle at det ikke kom flere modelller i kjølvannet av NS-5000. High-end-høyttaleren som restartet Yamaha som høyttalerprodusent, ikke bare en dreven produsent av receivere og forsterkere.

For som mange allerede vet, har de laget seriøse høyttalere også i høy prisklasse. Den mest kjente hvertfall blant de som har levd en stund, er NS-1000, som NS-5000 løselig er basert på.

Men Yamaha har laget mange andre høyttalere i premium- og high-end-klassen, som kan fortjene en moderne versjon.

NS-3000 er på mange vis en slik. Den har ikke en direkte forfader i en tidligere Yamaha-høyttaler, selv om man kan se slektskapet med NS-5X, NS-10 og særlig NS-500. Som var en toveis, kompakt høyttaler, dog litt større enn NS-3000 er.

De nye høyttalerne bruker samme teknologi som flaggskipet NS-5000. Zylon er brukt også her, som membranmateriale, de har det samme 30 mm diskantelementet som NS-5000, men her er det paret med en 16 cm bass.

Delefilteret, som blant annet inneholder kondensatorer fra Mundorf i Tyskland (MCap SUPREME EVO), deler på 2800 hz.

Diskantelementet er montert i Yamahas RS-kammer (Resonance Suppression), som er en kanal formet ikke ulikt en trompet på baksiden av elementet, som har et eget kammer for å dempe resonanser. Det er også en akustisk absorbent på innsiden av kabinettet, som skal dempe stående bølger, og det er den eneste absorbenten i høyttaleren.

Høyttalerne er relativt kompakte og måler 244×394×326 mm. En bassrefleksport munner ut på baksiden, og kabinettet er lakkert i sort akkurat som NS-5000, for som Yamaha sier, gir lakk bedre akustiske egenskaper enn trefiner. De har også gjennomgått den samme FEM-analysen hvor laser brukes for å måle kabinettresonanser.

Yamaha oppgir frekvensområdet til 39 Hz-60 kHz, men da er 60 kHz  målt ved minus 10 dB. Diskantelementet skal være i stand til å rekke til 100 kHz, ved minus 30 dB.

Følsomhetene er oppgitt til moderate 87 dB, impedans til 6 ohm, som ikke dykker dypere enn 4,6 ohm, og effekttåligheten er oppgitt til 120 w.

Høyttalerne får også et par tilpassede gulvstativer. SPS-3000 veier over 15 kg, og er laget i MDF og gummitre, med en 6 mm topplate og leveres med justerbare pigger. Med piggene på, er stativene 64,8 cm høye, bunnplatens mål er 30 x 40 cm.

NS-3000 kompletterer den nylige lansringen av de integrerte forsterkerne i premium- og high-end-klassen; A-S1200, A-S2200 og A-S3200.

 

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 hendelser på “Yamaha viser at de mener alvor”

  1. Stig Westbø

    Blir veldig spennende å lese test av disse. Håper de kan skrues fast til stativer, et must for barnefamilier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos vil gjøre hverdagen enklere med ny app

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Lyd & Bilde
Scroll to Top