Følg oss på

Søk etter tester, nyheter, anmeldelser..

Yamaha viser at de mener alvor

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.

Vi visste det måtte komme. Med lange tradisjoner for svært gode kvalitetshøyttalere, skulle det bare mangle at det ikke kom flere modelller i kjølvannet av NS-5000. High-end-høyttaleren som restartet Yamaha som høyttalerprodusent, ikke bare en dreven produsent av receivere og forsterkere.

For som mange allerede vet, har de laget seriøse høyttalere også i høy prisklasse. Den mest kjente hvertfall blant de som har levd en stund, er NS-1000, som NS-5000 løselig er basert på.

Men Yamaha har laget mange andre høyttalere i premium- og high-end-klassen, som kan fortjene en moderne versjon.

NS-3000 er på mange vis en slik. Den har ikke en direkte forfader i en tidligere Yamaha-høyttaler, selv om man kan se slektskapet med NS-5X, NS-10 og særlig NS-500. Som var en toveis, kompakt høyttaler, dog litt større enn NS-3000 er.

De nye høyttalerne bruker samme teknologi som flaggskipet NS-5000. Zylon er brukt også her, som membranmateriale, de har det samme 30 mm diskantelementet som NS-5000, men her er det paret med en 16 cm bass.

Delefilteret, som blant annet inneholder kondensatorer fra Mundorf i Tyskland (MCap SUPREME EVO), deler på 2800 hz.

Annonse

Diskantelementet er montert i Yamahas RS-kammer (Resonance Suppression), som er en kanal formet ikke ulikt en trompet på baksiden av elementet, som har et eget kammer for å dempe resonanser. Det er også en akustisk absorbent på innsiden av kabinettet, som skal dempe stående bølger, og det er den eneste absorbenten i høyttaleren.

Høyttalerne er relativt kompakte og måler 244×394×326 mm. En bassrefleksport munner ut på baksiden, og kabinettet er lakkert i sort akkurat som NS-5000, for som Yamaha sier, gir lakk bedre akustiske egenskaper enn trefiner. De har også gjennomgått den samme FEM-analysen hvor laser brukes for å måle kabinettresonanser.

Yamaha oppgir frekvensområdet til 39 Hz-60 kHz, men da er 60 kHz  målt ved minus 10 dB. Diskantelementet skal være i stand til å rekke til 100 kHz, ved minus 30 dB.

Følsomhetene er oppgitt til moderate 87 dB, impedans til 6 ohm, som ikke dykker dypere enn 4,6 ohm, og effekttåligheten er oppgitt til 120 w.

Høyttalerne får også et par tilpassede gulvstativer. SPS-3000 veier over 15 kg, og er laget i MDF og gummitre, med en 6 mm topplate og leveres med justerbare pigger. Med piggene på, er stativene 64,8 cm høye, bunnplatens mål er 30 x 40 cm.

NS-3000 kompletterer den nylige lansringen av de integrerte forsterkerne i premium- og high-end-klassen; A-S1200, A-S2200 og A-S3200.

Annonse

 

 

 

Full tilgang til Lyd & Bilde for 1 kr

Prøv i en uke og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter
Skrevet av

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  1. Stig Westbø

    14.04.20 at 14:07

    Blir veldig spennende å lese test av disse. Håper de kan skrues fast til stativer, et must for barnefamilier.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Redaksjonen anbefaler

Les også

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.

Kate Beckinsale beviser, nok en gang, at hun kan sine action-moves.

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.