Yamaha viser at de mener alvor

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.
Annonse
Annonse
forfatter

Vi visste det måtte komme. Med lange tradisjoner for svært gode kvalitetshøyttalere, skulle det bare mangle at det ikke kom flere modelller i kjølvannet av NS-5000. High-end-høyttaleren som restartet Yamaha som høyttalerprodusent, ikke bare en dreven produsent av receivere og forsterkere.

For som mange allerede vet, har de laget seriøse høyttalere også i høy prisklasse. Den mest kjente hvertfall blant de som har levd en stund, er NS-1000, som NS-5000 løselig er basert på.

Men Yamaha har laget mange andre høyttalere i premium- og high-end-klassen, som kan fortjene en moderne versjon.

NS-3000 er på mange vis en slik. Den har ikke en direkte forfader i en tidligere Yamaha-høyttaler, selv om man kan se slektskapet med NS-5X, NS-10 og særlig NS-500. Som var en toveis, kompakt høyttaler, dog litt større enn NS-3000 er.

De nye høyttalerne bruker samme teknologi som flaggskipet NS-5000. Zylon er brukt også her, som membranmateriale, de har det samme 30 mm diskantelementet som NS-5000, men her er det paret med en 16 cm bass.

Delefilteret, som blant annet inneholder kondensatorer fra Mundorf i Tyskland (MCap SUPREME EVO), deler på 2800 hz.

Diskantelementet er montert i Yamahas RS-kammer (Resonance Suppression), som er en kanal formet ikke ulikt en trompet på baksiden av elementet, som har et eget kammer for å dempe resonanser. Det er også en akustisk absorbent på innsiden av kabinettet, som skal dempe stående bølger, og det er den eneste absorbenten i høyttaleren.

Høyttalerne er relativt kompakte og måler 244×394×326 mm. En bassrefleksport munner ut på baksiden, og kabinettet er lakkert i sort akkurat som NS-5000, for som Yamaha sier, gir lakk bedre akustiske egenskaper enn trefiner. De har også gjennomgått den samme FEM-analysen hvor laser brukes for å måle kabinettresonanser.

Yamaha oppgir frekvensområdet til 39 Hz-60 kHz, men da er 60 kHz  målt ved minus 10 dB. Diskantelementet skal være i stand til å rekke til 100 kHz, ved minus 30 dB.

Følsomhetene er oppgitt til moderate 87 dB, impedans til 6 ohm, som ikke dykker dypere enn 4,6 ohm, og effekttåligheten er oppgitt til 120 w.

Høyttalerne får også et par tilpassede gulvstativer. SPS-3000 veier over 15 kg, og er laget i MDF og gummitre, med en 6 mm topplate og leveres med justerbare pigger. Med piggene på, er stativene 64,8 cm høye, bunnplatens mål er 30 x 40 cm.

NS-3000 kompletterer den nylige lansringen av de integrerte forsterkerne i premium- og high-end-klassen; A-S1200, A-S2200 og A-S3200.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

  1. Blir veldig spennende å lese test av disse. Håper de kan skrues fast til stativer, et must for barnefamilier.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.
Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.