Yamaha viser at de mener alvor

Den fenomenale NS-5000 får en lillebror.
Annonse
Annonse
forfatter

Vi visste det måtte komme. Med lange tradisjoner for svært gode kvalitetshøyttalere, skulle det bare mangle at det ikke kom flere modelller i kjølvannet av NS-5000. High-end-høyttaleren som restartet Yamaha som høyttalerprodusent, ikke bare en dreven produsent av receivere og forsterkere.

For som mange allerede vet, har de laget seriøse høyttalere også i høy prisklasse. Den mest kjente hvertfall blant de som har levd en stund, er NS-1000, som NS-5000 løselig er basert på.

Men Yamaha har laget mange andre høyttalere i premium- og high-end-klassen, som kan fortjene en moderne versjon.

NS-3000 er på mange vis en slik. Den har ikke en direkte forfader i en tidligere Yamaha-høyttaler, selv om man kan se slektskapet med NS-5X, NS-10 og særlig NS-500. Som var en toveis, kompakt høyttaler, dog litt større enn NS-3000 er.

Annonse

De nye høyttalerne bruker samme teknologi som flaggskipet NS-5000. Zylon er brukt også her, som membranmateriale, de har det samme 30 mm diskantelementet som NS-5000, men her er det paret med en 16 cm bass.

Delefilteret, som blant annet inneholder kondensatorer fra Mundorf i Tyskland (MCap SUPREME EVO), deler på 2800 hz.

Diskantelementet er montert i Yamahas RS-kammer (Resonance Suppression), som er en kanal formet ikke ulikt en trompet på baksiden av elementet, som har et eget kammer for å dempe resonanser. Det er også en akustisk absorbent på innsiden av kabinettet, som skal dempe stående bølger, og det er den eneste absorbenten i høyttaleren.

Annonse

Høyttalerne er relativt kompakte og måler 244×394×326 mm. En bassrefleksport munner ut på baksiden, og kabinettet er lakkert i sort akkurat som NS-5000, for som Yamaha sier, gir lakk bedre akustiske egenskaper enn trefiner. De har også gjennomgått den samme FEM-analysen hvor laser brukes for å måle kabinettresonanser.

Yamaha oppgir frekvensområdet til 39 Hz-60 kHz, men da er 60 kHz  målt ved minus 10 dB. Diskantelementet skal være i stand til å rekke til 100 kHz, ved minus 30 dB.

Følsomhetene er oppgitt til moderate 87 dB, impedans til 6 ohm, som ikke dykker dypere enn 4,6 ohm, og effekttåligheten er oppgitt til 120 w.

Høyttalerne får også et par tilpassede gulvstativer. SPS-3000 veier over 15 kg, og er laget i MDF og gummitre, med en 6 mm topplate og leveres med justerbare pigger. Med piggene på, er stativene 64,8 cm høye, bunnplatens mål er 30 x 40 cm.

Annonse

NS-3000 kompletterer den nylige lansringen av de integrerte forsterkerne i premium- og high-end-klassen; A-S1200, A-S2200 og A-S3200.

 

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

  1. Blir veldig spennende å lese test av disse. Håper de kan skrues fast til stativer, et must for barnefamilier.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Asus har laget en serie ultralette bærbare maskiner med OLED-skjerm, med en pris som faktisk er overkommelig.
Apple erstatter ikke iMac Pro.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Oppdaterer dronen med 1'' kamera og 5.4K-video.
Hittil hemmeligholdt rapport avslører at Huawei hadde ubegrenset tilgang til alle samtaler i nederlandsk mobilnettverk.
Får dessuten 5G og 12,9" Liquid Retina XDR-skjerm.
Endelig kommer det en smart brikke til Apple-brukere, så man kan finne nøklene sine!
Samt 4K HDR og Dolby Vision for bedre bilde.
Touch ID, bedre lyd, 4,5K-skjerm og flere farger.
Sony FE 14mm F1.8 GM
Kjenner du noen som er hekta på Lego-Mario? Nå får han selskap av broren Luigi.
Nå kan du snart bestille Volkswagen ID.4 med firehjulstrekk. Og kanskje oppgradert stereo?
Fitbit lanserer nå Luxe, et praktisk og stilig aktivitetsarmbånd som skal hjelpe deg med å ta godt være på helse og velvære.
Samsungs nye TV-tjeneste byr på direktesendte TV-kanaler helt gratis.
Velkommen til Utmark: Briljant sort komedie eller banal russerevy?