Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vil sette ny standard i hjemmekinoen

Arendal Sound sikter mot topp lydkvalitet og høyere byggekvalitet enn noen andre høyttalere i tilsvarende prisklasse.

Skrevet av / 04.01.16 - 14:30
Vil sette ny standard i hjemmekinoen

Det er importøren LSound som står bak det nye høyttalermerket Arendal Sound. I 10 år har man importert hi-fi- og hjemmekinoprodukter, og tiden har blitt brukt til å opparbeide seg kunnskap, suge til seg tilbakemeldinger fra kunder og etablert bekjentskap med flere produsenter. Dette har de lagt til grunn, når de nå lanserer den første høyttalerserien under sitt eget merke, nemlig Arendal Sound 1723 Series.

Serien består av gulvhøyttalere, kompakthøyttalere, senter- og bakhøyttalere, samt tre ulike subwoofere.

Filosofi
Arendal Sound tillagt seg noen få men viktige prinsipper bak sine produkter, som de lover at også vil ligge til grunn i fremtidige serier. For det første skal produktene ha gjennomførte akustiske konstruksjoner, uten teknologi bare for markedsføringens skyld. Alle komponenter må være utvalgt for optimal lydkvalitet og for å tåle en livstid med bruk. Byggekvalitet og finish må være bedre enn alt i tilsvarende prisklasse, noe som i seg selv er en stor bragd hvis de får til. Dette vil de blant annet få til ved å totalt utelukke bruk av plastikkdeler.

Videre heter det at sluttproduktene ikke er noen revolusjon, men at de er 100 prosent egenutviklede og helt egne. Du vil ikke finne elementer, delefiltre, kabinetter eller til og med terminaler noe annet sted. Alt er utviklet innomhus, med komponenter unike for Arendal Sound.

Høyttalerelementer som tåler juling
Høyttalerserien 1723 er sentrert rundt en helt ny 28 mm diskant, som benytter en akustisk bølgeleder for å kontrollere spredningen ned mot overgangen til mellomtoneelementet, i tillegg til å øke spredningen i den øverste oktaven. Resultatet er en jevn frekvensrespons både av og på lytteaksen enn man får av en vanlig domediskant montert på en flat frontplate. Effekttåligheten er også høy; diskanten tåler 24 timers belastning på 200 watt med rosa støy helt ned til 1500 Hz.

Ved å dele diskanten såpass lavt, er det enklere å få til en jevn overgang ned til mellomtoneelementet, da lyden fra mellomtonen slipper å bli like direktestrålt, som den blir oppe ved 2-3 kHz. Med andre ord blir spredningen til henholdsvis diskant- og mellomtoneelementet mer lik ved delefrekvensen, som er viktig – spesielt for lyttere som sitter til siden for ”sweetspot” (off-axis). I tilfellet 1723-høyttalerne er det et 8tommers basselement som også spiller mellomtone, noe som gjør det enda viktigere for diskantelementet å gå langt ned i frekvens.

(Foto: Produsenten)
1723 Tower har hele fire 8-tommere til bassregisteret. Foto: Produsenten

Grandiose gulvhøyttalere
1723 Tower er navnet på en grandios gulvstående modell med hele fire 8-tommers basselementer. De to nederste spiller bare de dypeste oktavene, mens de to øverste som er symmetrisk plassert over og under diskantelementet (D’Appolito-konfigurasjon) i tillegg tar seg av det viktige mellomtoneområdet.

1723 Tower takler store forsterkere og bør klare å dundre løs og enkelt fylle store rom med lyd.

1723 Monitor har samme D'Appolito-konfigurasjon som gulvmodellen. (Foto: Produsenten)
1723 Monitor har samme D’Appolito-konfigurasjon som gulvmodellen. Foto: Produsenten
Senterhøyttaleren er nærmest en liggende 1723 Monitor (Foto: Produsenten)
Senterhøyttaleren er nærmest en liggende 1723 Monitor. Foto: Produsenten

1723 Monitor og senterhøyttaleren 1723 Center bruker samme D’Appolito-konfigurasjon av mellomtonebasser og diskant. Monitor-modellen kan for eksempel plasseres på stativet 1723 Stand, eller veggmonteres med dedikerte fester. Monitor og Center kombinert lover oss en sømløs frontrekke ”i et høyst kapabelt multikanalsystem.” 1723 Monitor kan selvsagt også brukes som stereopar, for deg som ikke har råd eller plass til den store Tower-modellen. Subwoofer er heller ikke nødvendig til denne, til musikklytting i stereo.

1723 Surround er skråstilt og ment for bakhøyttaler, i tillegg til å kunne brukes som takhøyttaler. Foto: Produsenten
1723 Surround er skråstilt og ment for bakhøyttaler, i tillegg til å kunne brukes som takhøyttaler. Foto: Produsenten

Surround-høyttaler
Surroundmodellen 1723 Surround er ment for bruk som bakhøyttaler, eller til høydekanalene i et oppsett hvor det er aktuelt. For eksempel Dolby Atmos. Denne har en 8-tommers mellomtonebass montert under diskanten. På hver av de skråstilte sidene sitter dessuten et 4-tommers fulltoneelement, for å gi en større spredning og et mer diffust lydbilde. Optimalt for surround- og høydekanaler i hjemmekinoen. Også dette elementet er utviklet helt etter Arendal Sounds egne spesifikasjoner.

Alle høyttalerne er laget for å takle den ekstreme dynamikken som forventes i et skikkelig hjemmekinosystem.

Høy byggekvalitet
Alle Arendal Sound-produktene bruker fiber med høy tetthet (HDF), fra 18 til 50 millimeter tykkelse, der kritiske områder som frontplate og baser er de tykkeste. Kabinettene er laget for rask transientrespons og lav forvrengning.

Vi blir lovet at Arendal Sound bruker aluminium der andre bruker plastikk. Metallgriller dempet med stoff, der andre bruker MDF, og gjemte magnetfester der andre bruker gummikopper og plastpinner. Alt for at høyttalerne skal både se og føles luksuriøse ut.

Stor, større, størst! Foto: Produsenten
Stor, større, størst! Foto: Produsenten

Subwoofere
For at subwooferne skal holde samme høye nivå som høyttalerne, har valget falt på en 48-bit Avalanche DSP-forsterker som håndterer lydsignalet fra LFE-kanalen. Basselementet er på 13,8 tommer, og avhengig av om du velger den minste, mellomste eller største modellen, får du ett eller to elementer.

Den minste subwooferen heter 1723 Subwoofer 1, og huser ett enkelt 13,8 tommers basselement, drevet av en 500 watts digitalforsterker. For den som ikke synes dette er nok, finnes 1723 Subwoofer 2, som dobler forsterkerkraften til 1.000 watt og plusser på med et ekstra basselement. De to elementene står da sidemontert i hver sin retning, for å kansellere forvrengninger i kabinettet.

Den største modellen, 1723 Subwoofer 3, har samme bestykning og forsterkning som 2, men montert i et større kabinett og bassrefleksport, for mer mat i bunnoktavene. Lineært strekker denne seg ned til 17 Hz (-3dB), som bør være heftig nok for selv de største basshuene.

Farger og priser
Alle modellene er tilgjengelig i både svart og hvitt, og du kan dessuten velge matt eller høyglans utførelse. Prisene er absolutt ikke avskrekkende, dersom høyttalerne spiller som vi tror og håper:

1723 Tower: 25.000 kr / par
1723 Monitor: 15.000 kr / par
1723 Center: 8.000 kr / stk
1723 Surround: 12.000 kr / par
1723 Subwoofer 1: 8.000 kr / stk
1723 Subwoofer 2: 14.000 kr / stk
1723 Subwoofer 3: 17.000 kr / stk
1723 Stand 6.000 kr / par

Alle priser er inkludert frakt. Garantitid er 5 år på elektronikk og 10 år på alt annet. Arendal Sound lar deg dessuten returnere produktene innen 60 dager, hvis du ikke er fornøyd.

arendalsound.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Overraskende billig high-end

Pillen som virker på humøret

Legendarisk gitarforsterker får nytt liv

Boom for alltid

Ekstrem lydplanke fra Steinway Lyngdorf

Skjulte bassmuskler fra Neat

Vi får vann i munnen av franske høyttalere

Både kunst og høyttaler i ett fra B&O

Se den villeste JBL-samlingen i verden

Superdiskanten er kronen på verket

Se hvilken høyttaler som er tilbake!

En ny stjerne på høyttalerhimmelen

Scroll to Top