Unik Genelec-høyttaler

Hos finske Genelec har de lagt sine hoder i bløt, og kommet opp med en helt spesiell høyttaler.

Den er i første rekke rettet mot lydstudioer og kringkastingsproduksjon, men siden Genelec også lager hifi-høyttalere for hjemmebruk, er det lov å håpe på et par sivile utgaver av Genelecs nye 8351.

De har i en årrekke laget høyttalere for proffbruk, med den karakteristiske avrundede formen, men i 8351 har de tatt konstruksjonen et skritt videre.

Fra fronten ser det ut som om de har brukt bare et høyttalerelement, men sannheten er fire elementer. Det synlig elementet er et koaksialelement. hvor en 19 mm diskant er plassert i sentrum av en 130 mm mellomtone. Ikke ulikt tilsvarende elementer fra Kef og Tannoy.

Genelec

Det man ikke er, er de to ovale basselementene på baksiden av frontplaten. De er 215 x 100 mm og plassert tett inntil frontplaten, med en passrefleksspalte i topp og bunn av frontplaten. De kaller prinsippet Maximised Directivity Controlled Waveguide (MaxDCW), og hensikten er å få så effekt dypbass som mulig.

Noe man må medgi at de har klart. Hvert fall på papiret. Høyttalerne klarer ikke bare å levere et lydtrykk på respektable 110 dB på en meters avstand, de rekker også over et frekvensområde fra 32 Hz til 40 kHz. 32 Hz betyr at det kompakte kabinettet fullt ut er i stand til å gjengi de dypeste tonene, fra for eksempel et klaver.

Høyttalerne har integrerte klasse D forsterkere som er mer kompakt og effektive enn vanlige forsterkere. De leverer 150, 120 og 90 W effekt, til hvert av elementene, og høyttalerne har brytere på baksiden, for å tilpasse frekvensresponsen til høyttalerplasseringen i rommet.

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Nå kan du spare mye penger på nytt kamera
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!