Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Stratton Acoustics Elypsis 1512

Noe sånt har du neppe sett på en stund.

Skrevet av / 27.03.23 - 15:06
Stratton Acoustics Elypsis 1512

De helt nye høyttalerne fra Stratton Acoustics i England, ser ut som kopier av 70-tallets enorme monitorhøyttalere fra JBL, Altec og Tannoy, og er bygget med flere av de samme kriteriene som var gyldige den gangen.

Designerne hos Stratton Acoustics, beskriver høyttalerne som et produkt av et ønske om å lage en effektiv konstruksjon med bredt frekvensområde, fri for farginger og forvrengning.

Størrelsen og de mange elementene betyr også et stort lydbilde med potensiale for følbar dynamikk.

Foto Stratton Acoustics

Den gang slike monitorer slett ikke var et uvanlig syn i et studio, var volum i antall liter beskrivende for hvor mye lyd man kunne regne med å få i et rom. Disse har et volum på 230 liter, og vekten er oppgitt til 140 kilo. Per stykk.

Det er ikke så rart, med to 15-tommers basselementer, øker vekten ganske fort.

Foto Stratton Acoustics

De to basselementene skal tåle 800 Watt effekt, og en 11,3 cm svingspole med dobbelt oppheng og en demoduleringsring i aluminium. Elementet skal klare ± 14 mm vandring.

Foto Stratton Acoustics

Mellomtonen er heller ikke noe persilleblad. Den er 30 cm eller 12-tommer, og har en 7,5 cm svingspole, et magnetsystem med neodymium-iron-boron-magnet, kobberbelagt polstykke, og tilsvarende forsterkede papirmembraner som brukes i basselementene.

Mellomtonelementet har et eget lukket og dempet kammer, mens basselementene har fire bassrefleksporter som er tunet til 34 Hz.

Foto Stratton Acoustics

Ved siden av mellomtonen, sitter en 29 mm domediskant i sentrum av en skålformet bølgeleder i aluminium, som er frest ut i en CNC-maskin. Den gir en mer unifom spredningskarakteristikk, samtidig som den øker følsomheten i diskantområdet.

Foto Stratton Acoustics

Elementet er montert på en patentert avkloblingsplate, som isolerer elementet fra uønskede vibrasjoner. Diskanten drives av en neodymium-iron-boron magnet med et kobberbelagt dobbelt T-formet polstykke, med et bakkammer som er optimalisert for å fjerne kompresjon bak elementet.

Foto Stratton Acoustics

Følsomheten er oppgitt til 96 dB, og Stratton Acoustics sier at Elypsis1512 aldri synker under 8 Ohm, det betyr i så fall at vi snakker om en ganske snill belastning for forsterkeren.

Frekvensrområdet er oppgitt til 45 Hz til 18 kHz (±2 dB), men de er i stand til å rekke ned til 28 hz ved -6 dB.

image image
<
>
Impedans og fasekurver for Elypsis1512, hvor man kan se at motstanden ikke dropper under 8 Ohm, og at fasevinklene er ganske moderate.

Det store kabinettet måler én meter i bredden, 87,6 cm i høyden, og er 51,5 cm dypt. Det er laget av 24 mm og 18 mm CNC-freste plater i bjørkefiner, med innvendig forsterkning og demping. Frontbaffelen er dekket av akryl, også den frest med en CNC-maskin.

Foto Stratton Acoustics

Stratton Acoustics Elypsis1512 kan bestilles allerede nå, i hjemlandet er de priset til 69.000 pund per par. Det er rett under 900.000 kroner.

Foto Stratton Acoustics

JBL 4429

Den gamle skolen

JBL 4429 ser ut som de ble laget på 70-tallet, men i realiteten kan de banke mesteparten av dagens høyttalere ned i støvlene.

Les hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top