Sjekk disse høyttalerne

Annonse
Annonse
forfatter

HIGH-END 2011: Store og små høyttalere dominerer på messen i år, her er et lite knippe av de mest spennende, blant dem en høyttalerkabinett fra Klipsch, vi ikke har sett maken til siden 60-tallet.

Men først til våre naboer i Danmark. Dynaudio har offisielt sluppet den oppgraderte Confidence-serien, som vi har skrevet om før. Mk II kalles de nå, og parallelt med den, tilbys alle modellene i serien også som Signature-utgaver. Med ekstra påkostet glanset kabinettutførelse, ti års garanti og eieren Wilfried Ehrenholz signatur på alle høyttalerne.

Confidence-serien består av – fra venstre mot høyre – C1 mk II, C2 mk II og C4 mk II, også selvsagt samme, bare i Signature-versjoner.

Men like spennende er den oppgraderte Focus-serien, som er på bildet øverst. Dynaudio har utviklet nye basselementer, og diskantene har fått en forbedret membrankonstruksjon mens delefiltrene er helt nye.

Focus-serien består nå av den kompakte 160, en slank gulvstående modell kalt Focus 260 med to bass/mellomtoner, 109 cm høye  Focus 340 med mellomtoneelement i tillegg, og toppmodellen i serien, Focus 380. Her får man to basser, en mellomtone og Dynaudios nye diskantelement i en 122 cm høy høyttaler, som strekker seg langt i bassen – 30 hz.

Alle modellene i Focus-serien finnes i en av fire trefinerutførelser, og i sort eller hvit høyglans.

Denne lille tasen, er Burmesters nye B10, en lekkert utført sak i nydelig treverk og med tykk og solid alufront. I en kort demo lød det meget klangrikt, fyldig bass og svært åpent. B10 og ikke minst Burmesters nye musikkserver i bakgrunnen på bildet, skal vi kommer tilbake til senere.

Engelske PMC er verdt å nevne, ikke bare fordi de omtrent er de eneste som gidder å ta seg bryet med å utvikle transmisjonshøyttalere, fra den minste til den største modellen, men også fordi de har lansert 20 års garanti (!) på alle sine høyttalere. Fra og med 1. januar i år.

Blant de mer interessante utsagnene på messen, var representanten fra Elacs – Høyttalere for de som ikke liker Elac-lyden. Det han egentlig mente var at den nye 250-serien er tunest annerledes enn for eksempel 240-serien.

Den lille 253 til 1000 Euro paret og den gulvstående 257 til 2400 Euro paret, har begge Elacs JET bånddiskant, og basselementer med den karakteristiske diamantmembranen, men lyden er varmere, litt fyldigere og mer tilbakelent enn på andre modeller fra Elac.

Dette er det spesielle diskantelementet til Elac 509. En helt ny modell, som her er på prototype-stadiet, og som kan bli toppmodellen i en ny serie høyttalere fra Elac.

Elementet som Elac kaller X-JET, har en bånddiskant i midten, og en mellomtonemenbran som en smultring rundt. Altså er det et koaksialelement. Spesielt nok i seg selv, men enda mer spesielt, er skruen på baksiden, som man dreier for å forskyve X-JET-elementet pluss minus 8 mm.

Hensikten med den, er å endre spredningskarakteristikken fra smal til bred, alt etter hvor dypt elementet sitter i kabinettet, og på den måten tilpasse lyden og spredningen etter plasseringen av høyttaleren i rommet.

Det virker også, det er det verste. Høyttaleren, som er temmelig stor, lød virkelig sprekt. Med et stort og åpent lydbilde, og et tydelig potensiale for seriøs bass i tungvekterklassen.

Men tilbake til Klipsch. De viste og spilte på flere modeller, deriblant den store RF-7 til venstre i denne rekken av høyttalere.

De spilte på elektronikk fra Musical Fidelity, deriblant den nye 500 w kraftige integrerte M6 500i, som vi for tiden har på testbenken.

Klipsch er 65 år i år, og viste fram en av messens høydepunkter, nemlig Heritage Console. Som mest av alt minner om et radiokabinett fra 60-årene.

Men innvendig er det lite som minner om en svunnet tid. For der sitter nemlig to par RF-7, med doble 10-tommere, to 90 x 60 graders Tractrix horn med titandiskant og det hele.

Ganske fett. Og ikke nok med det, Heritage Console har lydinnganger for separate kilder, USB-inngang, optisk digitalinngang og analog stereoinngang.

Den støtter også trådløs strømming, og AirPlay, slik at man kan spille av musikk fra iPhone trådløs over Heritage Console.

Heritage Console vil, når den etter hvert blir klar for markedet, kunne leveres i sort, kirsebær, valnøtt og lys treverk. Og vi snakker treverk, ikke vinyl.

Klipsch mener at høyttalerkonsollen skal rekke helt ned til 22 hz i bassen, hvilket skulle gjøre behovet for en subwoofer overflødig.

I følge den norske importøren Audiocompaniet, er ikke norsk pris helt klar, men uansett pris, denne kan man regne med at vi kommer til å teste….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?
Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.
Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat