TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR
Nyhet

CES 2021: Sony fyller hele rommet med lyd

De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.

forfatter
Publisert 11.01.21 - 10:41

Sonys lanserer to nye trådløse høyttalere, SRS-RA5000 og SRS-RA3000. Spesielt toppmodellen er et merkelig skue. Sett fra toppen minner den mer om en Philips barbermaskiner, enn en høyttaler. Men så er dette heller ikke helt vanlige høyttalere. Begge modellene huser nemlig høyttalerelementer rundt hele, mens SRS-RA5000 i tillegg har elementer både på toppen og i bunnen, for å fylle rommet med lyd.

Sony SRS-RA5000_top
Nei, det er ikke en barbermaskin, men toppen av høyttaleren SRS-RA5000. Foto: Sony

360-lyd

Sony bruker prosessering de kaller Immersive Audio Enhancement i kombinasjon med 360 Reality Audio, som gjør at høyttalerne fyller rommet med lyd – både vertikalt og horisontalt. Spiller du musikk kodet med 360 Reality Audio, vil du få musikken gjengitt med instrumentene plassert på ulike steder i et lydlandskap. På samme måte som man tidligere kunne med stereolyd kodet med Dolby Surround, hvis man hadde en Dolby Pro Logic dekoder. Forskjellen er at 360 Reality Audio også har lyd i høyden, altså ekte 360-lyd. Et utvalg av slik musikk finner du for eksempel i Tidal.

Sony SRS-RA5000 Room filling sound
Sony SRS-RA5000 gir lik lyd til hele rommet. Foto: Sony

SRS-RA5000 gir lik lyd overalt

Hos SRS-RA5000 har Sonys DSP-prosessering en bonus, i at høyttaleren gir helt lik lyd uansett hvor i rommet du står. Dette skjer etter en kalibrering av høyttaleren, som gjøres ved å holde inne Immersive Audio Enhancement-knappen. Det betyr at bassen ikke oppleves noe mer boomy om du står nært et av rommets hjørner.

Sony SRS-RA5000_Speakers
Sony SRS-RA5000 har høyttalerelementer som peker ut overalt. Illustrasjon: Sony

Jeg fikk selv demonstrert en prototype på fjorårets CES-messe i Las Vegas. Det var merkelig hvordan lyden aldri forandret seg uansett hvor i rommet jeg sto i forhold til høyttaleren. Spesielt når man vet hvor mye bassen har det med å forandre seg. Grunnen var at Sony-høyttaleren hadde dempet alle problemfrekvensene. Resultatet ble derfor også – dessverre – at lyden var bassfattig, samtidig som den bassen som var igjen låt veldig merkelig. Det skjedde åpenbart noe merkelig med fasen der, som gjorde at all følelse av rytme og driv i bassen var borte. Sonys utsendte sa også at dette var noe de jobbet iherdig med å fikse, til en eventuell ferdig produksjonsmodell.

Vel, nå som to produksjonsmodeller er lansert, får vi håpe og tro at dette problemet er fikset.

Sony SRS-RA3000 lifestyle
Sony SRS-RA3000 ser mer konvensjonell ut. Også denne stråler lyden 360 grader, men den mangler romoptimaliseringen til RA5000. Foto: Sony

Trådløse muligheter

Høyttalerne støtter høyoppløst lyd inntil 24-bit / 96 kHz, via Chromecast. Bluetooth finnes også, med AAC og SBC lydkodeker. Merkelig nok har Sony utelatt sin egen LDAC-kodek, som gir den beste Bluetooth-lyden. Ønsker du å koble høyttaleren til TV-en for å forbedre lyden fra denne, anbefaler Sony å bruke Bluetooth. Kravet er at TV-en må støtte A2DP, som gjelder de aller fleste TV-er.

Pris og tilgjengelighet

Sony SRS-RA5000 og SRS-RA3000 lanseres i februar, og vil koste henholdsvis 5500 og 3500 kroner.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Partyhøyttaler med karaoke og DJ-funksjon Spiller dundrende høyt i 25 timer.
Følg Lyd & Bilde