CES 2021: Sony fyller hele rommet med lyd

De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.
Sony SRS-RA5000 & SRS-RA3000 lifestyle
Annonse
Annonse
forfatter

Sonys lanserer to nye trådløse høyttalere, SRS-RA5000 og SRS-RA3000. Spesielt toppmodellen er et merkelig skue. Sett fra toppen minner den mer om en Philips barbermaskiner, enn en høyttaler. Men så er dette heller ikke helt vanlige høyttalere. Begge modellene huser nemlig høyttalerelementer rundt hele, mens SRS-RA5000 i tillegg har elementer både på toppen og i bunnen, for å fylle rommet med lyd.

Sony SRS-RA5000_top
Nei, det er ikke en barbermaskin, men toppen av høyttaleren SRS-RA5000. Foto: Sony

360-lyd

Sony bruker prosessering de kaller Immersive Audio Enhancement i kombinasjon med 360 Reality Audio, som gjør at høyttalerne fyller rommet med lyd – både vertikalt og horisontalt. Spiller du musikk kodet med 360 Reality Audio, vil du få musikken gjengitt med instrumentene plassert på ulike steder i et lydlandskap. På samme måte som man tidligere kunne med stereolyd kodet med Dolby Surround, hvis man hadde en Dolby Pro Logic dekoder. Forskjellen er at 360 Reality Audio også har lyd i høyden, altså ekte 360-lyd. Et utvalg av slik musikk finner du for eksempel i Tidal.

Sony SRS-RA5000 Room filling sound
Sony SRS-RA5000 gir lik lyd til hele rommet. Foto: Sony

SRS-RA5000 gir lik lyd overalt

Hos SRS-RA5000 har Sonys DSP-prosessering en bonus, i at høyttaleren gir helt lik lyd uansett hvor i rommet du står. Dette skjer etter en kalibrering av høyttaleren, som gjøres ved å holde inne Immersive Audio Enhancement-knappen. Det betyr at bassen ikke oppleves noe mer boomy om du står nært et av rommets hjørner.

Sony SRS-RA5000_Speakers
Sony SRS-RA5000 har høyttalerelementer som peker ut overalt. Illustrasjon: Sony

Jeg fikk selv demonstrert en prototype på fjorårets CES-messe i Las Vegas. Det var merkelig hvordan lyden aldri forandret seg uansett hvor i rommet jeg sto i forhold til høyttaleren. Spesielt når man vet hvor mye bassen har det med å forandre seg. Grunnen var at Sony-høyttaleren hadde dempet alle problemfrekvensene. Resultatet ble derfor også – dessverre – at lyden var bassfattig, samtidig som den bassen som var igjen låt veldig merkelig. Det skjedde åpenbart noe merkelig med fasen der, som gjorde at all følelse av rytme og driv i bassen var borte. Sonys utsendte sa også at dette var noe de jobbet iherdig med å fikse, til en eventuell ferdig produksjonsmodell.

Vel, nå som to produksjonsmodeller er lansert, får vi håpe og tro at dette problemet er fikset.

Annonse
Sony SRS-RA3000 lifestyle
Sony SRS-RA3000 ser mer konvensjonell ut. Også denne stråler lyden 360 grader, men den mangler romoptimaliseringen til RA5000. Foto: Sony

Trådløse muligheter

Høyttalerne støtter høyoppløst lyd inntil 24-bit / 96 kHz, via Chromecast. Bluetooth finnes også, med AAC og SBC lydkodeker. Merkelig nok har Sony utelatt sin egen LDAC-kodek, som gir den beste Bluetooth-lyden. Ønsker du å koble høyttaleren til TV-en for å forbedre lyden fra denne, anbefaler Sony å bruke Bluetooth. Kravet er at TV-en må støtte A2DP, som gjelder de aller fleste TV-er.

Pris og tilgjengelighet

Sony SRS-RA5000 og SRS-RA3000 lanseres i februar, og vil koste henholdsvis 5500 og 3500 kroner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.